Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anka12

jak oduczyć picia w nocy?????

Polecane posty

Gość gość
Mam takie same spostrzezenia. Temat mnie zainteresowal bo mnie dotyczy i co sie dowiedzialam? Nic. Kazdy wpisal swoj problem a nikt nie pomogl. I nie jeat za goraco, nie za malo wilogtno itp,i dziecko ssie smoka a i tak chce pic.i nie ma cukrzycy. Fakt ja tez zawsze pilam,dlatego az tak drastycznie nie chce odstawiac tej wody. Ale czasami budzi sie co godzine! Wypija mi w nocy 300 ml wody i jak tak duzo pije to stwierdzam,ze jest glodny i do tego dopija 100-150 ml mleka. Jak nie jest glodny to mleka nie wypije. Wiec jak juz co chwila sie budzi,smoka wypluwa,pije po 50 ml wody zasypia i za 15-20 min jest to samo to znaczy ze chce jesc. Doroslemu tez zdarza sie,ze obudzi sie glodny w nocy.

Gość gość
oo mam ten sam problem zaczał sie kiedy córka miała gorączke i chciała ciepłej herbatki a teraz ma 13 miesiecy i nadal budzi sie w nocy nawet 2 lub 4 razy po piciu i płacze tak jakby ja conajmniej ze skóry obdzierali z drugiej strony nie dziwie sie jej mamy ciepłe mieszkanie, ona ciegle sie odkrywa widac ze jej ciepło , ja sama takze czasami wstaje aby sie napic dzis miała znow goraczke i wstawalam 5 razy i 3 razy zmieniałam pampersa bo po takim piciu to niezle siusia

Gość gość
wiec ja takze nie pomoge, myslałam ze jak ja wezme na rece i polulam to moze sie uspokoi i wtedy zasnie bez picia nie nie nie nic to nie dało co gorsza mozna do lulania przyzwyczaic

Gość Klementyna100
Hej dziewczyny. Miałam ten sam problem, więc może wam pomogę. Powiem wam co mi pomogło, a czy u was sie sprawdzi...? Mozna spróbować na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże. No więc moja budziła się na picie 4-5 razy w nocy. Zaznaczę na początku, że ona piję tylko wodę. Pierwsze co mi przyszło do głowy to ją przetrzymać. kiedy sie budziła brałam na ręce, huśtałam i odkładałam ze smoczkiem. Pierwszej nocy było to ok 3 razy. Przetrzymałam, nie było tak źle, ale kiedy rano dałam jej pić o mało butelki nie połknęła, więc zaczełam się zastanawiać czy na pewno dobrze robię zabraniając jej tego. Może jej po prostu naprawdę chce sie pić. Ale stwierdziłam, że jak wytrzymałam jedną noc to brne dalej, a nóż. Podobno pierwsza noc najgorsza, a ja ją przetrzymałam. Jednak nie udało się. Wymiękłam. Dałam sie jej napić. I tak oto wróciłam do punktu wyjścia. Jednak jeśli któraś ma ochotę można spróbować tę metode. Niekoniecznie musiała się sprawdzic u mnie, ale może u którejś z was być b dobrym rozwiązaniem. Znowu nie wiem co robić. Myślę, myśle. W końcu wymysliłam, ze nie będe jej zabraniać pić i przy okazji sprawdzę czy naprawdę chce się jej pić czy sie przyzwyczaiła. Kupiłam gorzki sok grejfrutowy, aby ją zniechęcic. Na początku krzywiła się jednak sok wypiła. Spróbowałam z cytryna (ws smoczka b dobrze się sprawdziło, ale to inna sprawa) Dolewałam jej dużo cytryny do wody. Sytuacja sie powtórzyła. Pomysł znowy spalił na panewce. Byc może dlatego,że ona nawet lubi lekko kwaśne owoce. Stwierdziłam że chyba jednak naprawde chce sie jej pić, skoro potrafi takie paskudztwo wypic. -Tu chce przypomnieć ponownie, ze może u was pomysł sie sprawdzic. Ostatecznie wymysliłam, że skoro naprawdę chce pić niech pije z kubka! A jak się jej nie chce, niech nie wstaje. Z tym że ważne jest aby dziecko miało wczesniej kontakt z kubkiem inaczej i tak nie będzie wiedziało o co chodzi. I to był strzał w 10! Pierwszej nocy obudziła sie kilka razy. Napiła się po łyczku i nie pasowało jej to że nie jest to kubek. Pomarudziła i zasnęła. Kolejnej nocy obudziła się tylko raz. A trzeciej... cisza. Także drogie mamy to był mój sposób. Macie ochotę próbujcie. Chciałabym was jednak prosić, że jeśli którejkolwiek pomoże cokolwiek, niekoniecznie coś z tego co ja napisałam, piszcie o tym! Ja zanim znalazłam swoj sposob tez szukałam tu pomocy i nic nie znalazłam. Mogłabym teraz nic nie pisac, ważne że dziecko oduczyłam. Jednak wiem czym to pachnie, wiem co czujecie dlatego dzielę sie z wami, może sie wam przyda. Jesli wam coś pomoże, wy też pomócie innym matkom, którym tak samo trudno jak wam. Wiem że sie rozpisałam jednak chciałam jak najlepiej opisac sytuację i tak jak wspomnialam, to że cos nie pomogło mi, nie znaczy że nie pomoże wam. Chciałam tez podac jakieś pomysły. Pozdrawiam i życze spokojnych nocy.

Gość gość
Myślałam że ,tylko ja mam takie problemy ale widze że , jest Nas więcej.Moje 14 miesięczne dziecko chce pić dosłownie co 1,5 godziny(w nocy) daje soczek taki domowej roboty wiem że ,to żle bo jeśli już to powinna to być woda. Ale spróbuj dać dziecku w nocy wode to Ci bębenki w uszacz popękają, przynajmniej ja tak mam.Gdybym mieszkała sama to jakoś może bym to zniosła ale mieszkam z rodzicami w tym z chorą na raka mamą, która rzadko się wysypia ze względu na ból jaki jej towarzyszy już praktycznie cały czas, dlatego nie chce żeby mały się w nocy jeszcze darł. ja jestem w kropce pozostaje mi chyba poić go ile chce tym czym chce, ale Wy jeśli mieszkacie sami w sensie nie z dziadkami to proponuje powoli rozcieńczać te soczki aż w końcu może dziecko samo zrezygnuje, albo polubi wode a potem stopniowo ograniczać tą wode ,aż się oduczy. Zycze powodzenia i 3 mam kciuki bo wiem co to znaczy nieprzespane noce a potem całe dnie z dzieckiem. TOTALNY BRAK SIŁ.

Gość gośćElla
Moj synek ma 19 miesiecy i ciagle pije w nocy ...budzi sie co godzine padam ze zmeczenia i pracuje na caly etat ale skoro on tego potrzebuje to mu to daje:)po to jest matka...a dla wszystkich matek ktore ciagle marudza i sa tak zmeczone nie wiem czym to wspolczuje niedoroslosci ....dzieci nie powinny miec dzieci.

Gość gość
pieknie

Gość gość
ja mam 33 lata i piję w nocy, dlaczego miałabym odmawiać tego dziecku?

Gość gość
Cześć dziewczyny :) Powiem Wam, że doskonale Was rozumiem. Mój maluszek też tak miał, wołał o picie w nocy nieraz po kilka razy. Ja jednak wyszłam z założenia, że skoro chce, to mu dam. No i pił wodę w nocy. Było tak do ok 2,5 roku, a potem sam przestał wołać o picie i.... problem rozwiązany!!!! Szczerze mówiąc zbiegło to się w czasie, kiedy urodziłam córeczkę, więc jest super! Pamiętajcie jednak o jednym: dziecko często woła o picie, bo wie, że ktoś wtedy do niego podejdzie i nie będzie się czuło samotne (szczególnie, jeśli śpi same w pokoiku). Dlatego nie zapomnijcie o miłości, czułości przed snem dla maluszka jak i o tym, żeby miało swojego ukochanego misia-przytulaska, z którym by spało w nocy. U nas to działa :) Mam nadzieję, że z córeczką też tak nam się uda :)

Gość DDm
Te matki, które uważają, że częste picie w nocy to normalne, że dziecko odczuwa pragnienie to chyba same nie wiedzą co piszą. Owszem, gdy jest ciepło to i dorosłemu się chce pić. Ale dziecko od picia może się uzależnić. Kiedyś nawet był taki problem w Niemczech, nawet chcieli zlikwidować produkcję kubeczków niekapków itp. U nas z kolei córka nie piła nigdy soczków i herbatek, tylko samą wodę. Ostatnimi czasy to jest już przesada, nawet w dzień, często jest tak, że napije się a później bawi się smoczkiem. W nocy to samo, staramy się znaleźć złoty środek, mam nawet na to pomysł, ale na razie czekam na urlop, aby nie chodzić niewyspana do pracy. Moja córka odkąd skończyła pół roku załatwia się do nocnika, a jak za dużo wypije przed snem i w trakcie to później jak się przebudzi chce pić i przy okazji załatwi swoje potrzeby w pampersa, co jej przeszkadza pewnie, bo już nie jest sucho. Mam nadzieję, że nam sie uda, jeśli nie to trudno, przeczekamy :)