Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszonaMagda

TETNO 30/MIN + BRAK SIL + STRASZNE POCENIE SIE- CO MI BYLO????HELP!

Polecane posty

Gość przestraszonaMagda

Dzis rano obudzilam sie z PRZEOKROPNYM bolem brzucha (jak zawsze , kiedy dostaje miesiaczki) oraz sytuacja, ktora mialam pierwszy raz- bylam PRZEMOCZONA wlasnym potem!!struzki splywaly po calym ciele!! Ledwo co zwloklam sie z lozka, okropny bol uniemozliwil chodzenie, bylam zgieta w pol.Nie mialam sily sie ubrac! ubralam tylko majtki, ktore ledwo ubralam a gornej czesci pidzamy nie mialam sil zdjac.Poszlam do kuchni wzielam kawalek jedzenia,zeby cos przegryzc przed wzieciem tabletki . ale... nie mialam sily rzuc chleba! Chcialam jeszcze przebrac sie ,ale juz nie dalam rady-polozylam ,a rACZEJ rzucilam sie jak kloda na lozko i lezalam i czulam ,ze trace oddech, ze nie mialam nawet sil powiedziec tacie, ze m izle it. Zaczelam slabnac bardziej, czulam sie dziwnie-moje dlonie byly jakby naelektryzowane!!! jakbym przed chwila wsadzilam rece do elektrycznosci!! Tato zmierzyl puls- 30/min. I tak lezalam i juz nic nie mowilam ,bo nie mialam sil. Teraz po odpoczynku jest ok,. moge mowic, chodze,ale boje sie!!! nie chce, zeby to mi sie znowu przytrafilo!!! Czy ktos wie, co to moglo byc????????????? czulam sie jakbym umierala.

Gość przestraszonaMagda

tez dzis mialam masakryczne "doznania" w zwiazku z pierwszym dniem okresu....idz do gina,opowiedz,moze pomoze,

Gość przestraszonaMagda
nie wiem kurcze czy to od tego ,ze okresu dostalam ,nigdy nie mialam takich przygod.Co prawda, kiedy zdazylo m isie drapac sciane z bolu, ale dzis to moglabym z bolu jak pogryzc!!! ja przed chwilke wyłam (zanim tabeltka dzialac zaczela) i plakalam .

Gość mialam to samo.....
zawsze przy okresie.zdarzylo sie 3 razy i mialam wrazenie ze zaraz umre albo zemdleje i nie wiem co jeszcze. okropne zimno i zimny pot, bylam tak słaba ze nie mialam sily wstac, bylo mi niedobrze.. chcialam kogos zawolac ale nie dalam rady, po jakichs 3 min to minelo ale powtorzylo sie z nastepnym okrsem. od ok 3 miesiecy mam spokoj ale z tego co szukalam w necie to byl to jakis wstrzas. to jest bardzo niebezpieczne, mialam isc do lekarza ale pracuje w takim systemie ze poprostu nie mam czasu.

Gość przestraszonaMagda
ale nigdy nie "przelewalam " sie przez rece.

Gość mialam to samo.....
a wlasnie zapomnialam o okropnym bolu brzucha... jakby cos mi jelita w srodku skrecalo. ja mysle ze u mnie to i tak sie dobrze skonczylo bo w ciagu dnia bralam histamine na alergie a ona pomaga tez przy takich wstrzasach

Gość przestraszonaMagda
dziwi mnie pewien fakt. Otoz tanczylam cala noc i z reguly jak duzo tancze przed okresem, to bol sie zmniejsza. ALbo jak chodze po gorach.

Gość mialam to samo.....
zobacz ja kiedys znalazlam taki opis tego... Anafilaksja to zjawisko i objawy ostrej reakcji alergicznej wyzwalanej przez interakcje określonych alergenów z przeciwciałami IgE. Gwałtowna reakcja anafilaktyczna w swej najcięższej ogólnoustrojowej postaci zwana jest wstrząsem anafilaktycznym. Wstrząs anafilaktyczny charakteryzuje się bardzo dramatycznym przebiegiem i zagraża naszemu życiu. Do klasycznych objawów reakcji anafilaktycznej należą: * świąd * rumień całego ciała * pokrzyka o różnym nasileniu * gwałtowny spadek ciśnienia tętniczego do wartości nieoznaczalnych * przyspieszenie lub co rzadziej zwolnienie czynności serca * duszność,- świsty oddechowe * trudność w wydechu * świst krtaniowy * trudność w nabieraniu powietrza w wyniku obrzęku krtani * kurczowe bóle brzucha * wymioty * biegunka czasami krwista Wystąpienie pełnego zespołu objawów poprzedza często uczucie lęku.

Gość mialam to samo.....
Objawy wstrząsu anafilaktycznego Objawy występują w kontakcie z antygenem mają przebieg gwałtowny i równie gwałtownie mijają (samoistnie lub pod wpływem leczenia). Zespół pełnoobjawowy może prowadzić do śmierci i obejmuje: - złe samopoczucie - pobladnięcie - świąd dłoni i stóp obejmujący całe ciało - utrata przytomności - szybki i płytki oddech - wymioty - biegunkę - niewyczuwalne tętno - znacznie obniżone ciśnienie tętnicze - poty - zimne kończyny JA MIALAM PRAKTYCZNIE WSZYSTKIE TE OBJAWY.. ai pomyslial sie troche z ta histamina.mialo byc odwrotnie

Gość przestraszonaMagda
no ja bylam blada jak sciana,:/

Gość przestraszonaMagda
kontakt z antygenem - co moglo byc u mnie jakims antygenem??? w czasie snu sie to zdarzylo, a nie podczas jedzenia czegos.

Gość mialam to samo.....
wiem wlasnie tez tego nie rozumiem.najlepiej idz do lekarza, ja jak bede u ginekologa to sie zapytam bo do niego jestem zapisana a do innego lekarza chociazby rodzinnego trudno mi sie teraz dostac.objawy mialam dokladnie takie same jak z tego opisu, generalnie wlasnie teraz dostalam okresu i znow zaczelam sie bac ze sie w nocy obudze z bolem a potem sie zacznie .....

Gość przestraszonaMagda
moze jestesmy uczulone na okres?:P

Gość przestraszonaMagda
a tak na serio- myslalam ze ...umieram. nie mialam sil mowic co chce, to bylo okropne!!!!!!!

tez pomyslalam,ze to uczulenie :P ja sie boje dzisiejszej nocy. bo to z reguly w nocy tak sie dziejje......

Gość mialam to samo.....
moze bralas jakis lek.... ja bralam. zobacz co skopiowalam z ulotki proszkow przeciwbolowych. IBUPROM Skład:1 tabletka powlekana zawiera 200 mg ibuprofenu Działanie: Przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe Wskazania: Bóle różnego pochodzenia o słabym i średnim nasileniu: bóle miesiączkowe, mięśniowe, pourazowe, bóle głowy, zębów, gardła, bóle krzyża, rwa kulszowa, bóle reumatyczne oraz gorączkowe Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na lek, skaza krwotoczna, ostra faza choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie stosować u kobiet w ciąży i okresie karmienia piersią nie należy stosować u osób, u których po kwasie acetylosalicylowym lub innych nieosteroidowych lekach przeciwzapalnych występowały objawy alergii (katar, astma oskrzelowa, wstrząs anafilaktyczny). Stosowanie u dzieci poniżej 12 roku życia za zgodą lekarza

Gość mialam to samo.....
.....wstrząs anafilaktyczny)......naprawde wiem co czujesz bo do dzis jak o tym pomysle to sie boje.najgorsze ze u mnie kazdy to olał jak opowiadalam

Gość przestraszonaMagda
ja zaczelam miec wczesniej te objawy przed wzieciem IBUPROFENU. (czyli ogromny bol, poty, bladosc, brak sil, )

Gość mialam to samo.....
ja wlasnie nie pamietam ale zawsze biore jakies proszki najczesciej ketonal jak mam okres wiem napewno cos bralam albo ibuprom albo ketonal.

Gość przestraszonaMagda
no i tez mi bylo niedobrze, wstalam i mialam ochote na wymioty, ale oczywiscie z pustego zoladka nic nie poszlo.

Gość przestraszonaMagda
ja tez ketonal zawsze biore, ale ja tak nie mialasm juz sil, ze wzielam co bylo pod reka.

Gość przestraszonaMagda
ja nie wiem jak ty poprzedniczko ,ale przypomnialam sobie jeszcze o bolu nerek. Obudzilam sie, jakbym zostala pobita. Ledwo co sie ruszalam przez to.

Gość mialam to samo.....
z tego co juz wiem to lekiem na taki wstrzas jest adrenalina. ja jak bede u lekarza to sie zapytam w jakiej formie sie ja przyjmuje i w jaki sposob i poprosze o recepte.

Gość mialam to samo.....
nie wiem czy bedzie Ci sie chcialo to przeczytac ale ja zawsze staram sie dowiedziec jak najwiecej o czyms czego sie boje albo nie rozumiem... zaraz wkleje kawalek artykułu znalezionego w necie

Gość mialam to samo.....
Przyczyny reakcji anafilaktycznych u dzieci i młodzieży z kilkoma wyjątkami są takie same jak u dorosłych. Chociaż potencjalnie może ją wyzwolić każda substancja, najczęstszymi przyczynami anafilaksji zależnej od IgE u dzieci są leki, pokarmy, jad owadów, lateks oraz szczepionki. U dzieci - choć rzadko - może również wystąpić anafilaksja wywoływana wysiłkiem fizycznym i samoistna. W tabeli 1. wymieniono najczęstsze przyczyny anafilaksji i reakcji anafilaktoidalnych, poniżej omówiono natomiast wybrane substancje, które najczęściej powodują reakcje anafilaktyczne u dzieci. anafilaksja (reakcja zależna od IgE) * leki * pokarmy * ukąszenia i użądlenia owadów * niektóre przypadki anafilaksji zależnej od wysiłku fizycznego reakcje anafilaktoidalne * zaburzenia metabolizmu kwasu arachidonowego kwas acetylosalicylowy niesteroidowe leki przeciwzapalne * kompleksy immunologiczne gammaglobulina prawdopodobnie protamina, dekstran i albumina * bezpośrednie uwolnienie mediatorów z mastocytów i bazofilów leki samoistne wysiłek fizyczny czynniki fizyczne, np. zimno lub światło słoneczne

Gość ollllllllllka
Tak czestop wygląda napad lęku,tzn zespoł lęku napadowego w przebiegu nerwicy.

Gość ollllllllllka
Do Miałamto samo.Jest to napada lęku,charakterystyczne jest to że byl wtrażnie ograniczony w czasie i nadal się boisz jego powotu.

Gość przestraszonaMagda
przyczyny- wysilek fizyczny. dziwne, bo po potancowce pojechalam normalnie do domu, nic mi sie nie dzialo. dopiero po obudzeniu sie,.