Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wronowski

Nie chodze do dentysty od wielu lat

Polecane posty

Nie pamietam kiedy ostatni raz bylem u dentysty, wiem tylko tyle, ze wyszedlem wtedy z gabinetu. Okropny bol nie do zniesienia. Od tamtego czasu nawet nie probowalem isc do dentysty. W 3 klasie podstawowki bylo juz czuc troche ode mnie brzydki zapach, potem bylo coraz gorzej, mycie zebow pomagalo gora na kilka, kilkanascie minut, tak jest do dzis, a mam 16 lat. :( W roku szkolnym codziennie musze kupowac gumy. Przez te wszystkie lata mialem 2 dziury, teraz mam juz 3 i zapewne na tym sie nie skonczy. Nie mam odwagi pojsc do dentysty, nie wytrzymam tego po prostu. :/ Czy jest mozliwe leczenie wszystkich zebow tak aby mnie uspili (pod narkozą)? Leczenie w przychodniach nie jest platne, wiec czy oni sa w stanie zafundować mi takie leczenie zebow pod narkozą? Nie wiem juz co robić, bardzo przeszkadza mi to w zyciu, unikam rozmow z ludzmi. :( pomozcie.

Gość llalalalala
Boooooosh, matole, a o znieczuleniu miejscowym słyszałeś????? To jest w tej chwili STANDARD. 20 zł więcej. Nie czujesz NIC.

Gość czy ty serio piszesz

Gość llalalalala
Tak, owszem jest tez leczenie w narkozie ogólnej tylko PO CO? I kosztuje dużo.

Gość idź prywatnie i poproś
o dobre znieczulenie. też bardzo boję się dentysty, ale teraz są takie znieczulenia, że nic nie czujesz. ostatnmio nawet usnęłam na fotelu, bo leczenie trwało 2 godziny. najpierw dentysta smaruje mi dziąsło żelem przeciwbólowym, potem robi zastrzyk, ale wkłucia igły już nie czujesz. po zastrzyku totalnie bezboleśnie.

Najgorzej jest z dwoma zebami, drugim na dole od gory z lewej i drugim na dole od gory z prawej, dwie dziury i wlasciwie nie ma juz co leczyc. Gdybym mial zdrowe, moze by nie bolalo, ale jak mam tak chore zeby, to oprocz narkozy watpie, ze mi cos pomoze, a za miesiac szkola, znow problemy z brzydkim zapachem. :( Nie wiem co zrobie, ile leczenie prywatnie moze kosztować? Zalezy mi najbardziej na wyleczeniu 3 zebow, jesli jakos wytrzymam, chcialbym w niedalekiej przyszlosci leczyc nastepne.

Gość znieczulenie zastrzykiem
nie zawsze pomaga :O ja dałam się uśpić, kosztowało to 200 zł + koszty leczenia i plomby ale teraz mało kto chce usypiać pacjenta, bo weszły unijne standardy i trzeba mieć do tego odpowiedni personel i wyposażenie

Gość dzht
nawet na całkowicie zniszczone zęby znieczulenie pomaga. Teraz sa dobre znieczulenia. Czasem nawet na zabiegi szczekowe nie usypia sie pacjenta, a wszczepianie implantów? to tez zabiegi chirurgiczne i wykonuje sie je w znieczuleniu miejscowym ktore działa. Musisz sam sie przekonac ze teraz u dentysty nic nie boli, a wyleczysz wszystkie zęby. Odwagi

Jesli pojde prywatnie, to jest mozliwosc, ze za pierwszym razem wylecze wszystkie zeby? Najbardziej zalezy mi na razie na leczeniu tych 3. Ile to moze kosztować? I co dentysta z tym zebem moze zrobic, jesli tam praktycznie juz nie ma co zlapac.

Gość ojejejej...
Trudno mówić o kosztach, zalezy ile zębów masz do leczenia i wyrwania. Co do tego zęba, o którym piszesz, nie martw się, dentysta podwazy kleszczami i wyciągnie. Myślę, ze musisz się liczyć z kosztami rzędu paręset złotych, jeśli masz sporo dziurek. I nie bój się, serio, teraz tak znieczulają, ze można robić zęby kilka na raz, wyrywać też i nic nie poczujesz.

Gość ojejejej...
A , jeszcze jedno. Najgorsze jest pierwsze przekroczenie drzwi gabinetu. Następne razy ida gładko. Śmiało.

Nie pamietam już kiedy to było, ale kiedys jak bylem, to dentystka na poczatku podnosila mi jezyk jakims patyczkiem, nie dalem dokonczyc, bo chcialo mi sie wymiotowac. :( Teraz to samo, w moim przypadku mycie zebow nic nie daje, gora na kilkanascie minut, ale mimo to myje i jezyk tez, ale tez chce mi sie wymiotowac jak go podnosze :/ Beda tak robic? Nie wiem kiedy pojde i czy w ogole pojde, tata ma pieniadze, a tylko z nim mieszkam, nie za dobrze u nas z pieniedzmi i sie strasznie boje tego bolu.

Tata byl dzis sie pytac, prywatnie drogo tak jak myslalem i watpie by sie zgodzil :( U nas nie najlepiej z kasa. W przychodzi, tam gdzie nic sie nie placi mowil, ze powiedzieli mu, zebym przyszedl, zrobia tak, ze nic nie bedzie bolec. Nie chce mi sie w to wierzyć. Poza tym mam przyjsc ot tak po prostu? Powiedzial tez, ze nikogo nie bylo, 0 kolejek.. nie wierze w to za bardzo ;/ boje sie strasznie, moze was nie boli, ale jak ja mam chore zeby, dwie dziury i robia sie kolejne to okropny bol. Pojutrze chyba pojdziemy. A co do narkozy, ponoc powiedzieli, ze nie. :(

Gość wesoła wiewiórka
Trzeba to zrobić, bo lepiej sie samo nie zrobi. A im duzej bedziesz czekał, czym wiecej zębów sie bedzie psulo. Młody jestes, szkoda juz w wieku 20 lat chodzić bez zebów. Spytaj, czy w tej przychodni mozna sobie za dopłata zażyczyc znieczulenie. Popytaj ludzi, co chodzą do tego dentysty, czy sa zadowoleni, jaki jest poziom usług. Zrób to koniecznie, nawet jak bedzie bolało, to bedzie to chwila bólu, a potem spokój i świeży oddech.

Gość wesoła wiewiórka
I możliwe, że on ci to wszystko na raz załatwi.

Gość tatta
Ja ma podobny problem. Tylko ze mam sporo wiecej do leczenia. Ba, a nawet do wstawienia. Ale boje sie przerazliie ze uciekam z fotela. Nie nawidze tego 'bzyczenia'. Tez mam nadzieje na narkoze. Jestem w tym wieku co autor tematu. Jaki wstyd.

teraz maja nowowczesne znieczulenia miejscowe. jesli ja nie czulam wyrywania osemki to i ty borowania nie poczujesz. nie ma polkilometrowej igly tylko zeba do leczenia precyzyjnie lekarz ci jakby pistoletem "ostrzela". bolu nie czuc zadnego ale nie ma odretwienia polowy szczeki. sa tez aparaty ktore sama aplikuja ci znieczulenie na podstawie m.in. masy ciala. to nie sredniowiecze. idz do dentysty. tylko upewnij sie jak znieczulaja :)

Już wiem, że do prywatnego nie będę szedł, zbyt duże koszty, a z kasą nie za dobrze. Czy w tych zwykłych przychodniach, tam gdzie się chyba nic nie płaci też mają dobre znieczulenia? Najwcześniej mogę iść pojutrze, ale to tak od razu będą mi leczyć zęby czy najpierw sprawdzą i powiedzą abym przyszedł np. za miesiąc? :( Ponoć nie ma kolejek w co nie chce mi się wierzyć.. Mam jeszcze jedno pytanie, na allegro po wpisaniu w wyszukiwarce np. \"zęby\", znalazłem coś takiego \"BIAŁE ZĘBY W 10 MINUT!\", warto ten przedmiot kupić??

Gość gwizdalska
Nie, lepiej się nie baw teraz w takie rzeczy. Jak zęby się "kisiły" w truciźnie dłuższy czas, to mogą być osłabione. Najpierw je wylecz, usuń kamień jak masz, a potem można się bawic w kosmetykę, choc wybielanie zebów to generalnie nie jest zbyt dobry pomysł, to zęby zwyczajnie osłabia. Jak pójdziesz do przychodni, to dentysta najpierw oglądnie, a potem powie, co i jak. Możliwe, że zacznie robotę od razu, a moze byc, ze z jakichs względów - np. dlatego, że za 15 minut jest umowiony pacjent - każe ci przyjsć kiedy indziej. W każdym razie pytaj, jak masz pytania - czy bedzie bolalo, czy mozna znieczulenie, co jest z ubezpieczenia, a co jest za dopłatą i ile kosztuje. W końcu jesteś klientem i należy ci się rzetelna informacja. Najlepiej byłoby to odwalic od razu, wiec jak bedzie miał czas od razu, to od razu robic. Po co o jeden raz wiecej sie bać i stresować. W każdym razie dobrze, że się zdecydowałeś, to jest chwila bólu albo i nie, a potem ładne zęby na długo.

To juz dzis, za kilka godzin ide z tata i wciaz strasznie sie boje :( Jak wlozylem palec w ta dziure tak z calej sily, to zabolało, zwlaszcza ten gorny po prawej, nawet szczoteczka jak dotkne troche boli. Ide do zwyklej przychodni, nie do prywatnego, nie wiem tez czy od razu dentysta zacznie mi je leczyc :/ tata rozmawial ponoc ze znajomą i mowila, ze zamiast zastrzyku (znieczulenie), cos psikają(?), nie chce mi sie w to wierzyc. Jesli beda ludzie, a ja uciekne z placzem, to sie naprawde osmiesze, nie chce powtorki z przeszlosci :(

wronowski, jeśli rzeczywiście nie byłeś tyle lat u dentysty i Twoje zęby nie są zbyt mocne to przewiduje wyrwanie co niektórych zębów.

Gość ewwwwwwwka
psikaja?? co to kurde za znieczuelnie?? popros o zastrzyk znieczulajacy. ja akurat chodze prywatnie, dentysta zawsze pyta: ze znieczuleniem czy bez. ja odpowiadam, ze ze znieczuleniem. i dostaja zastrzyk i moze wiercic gleboko i dlugo i nic a nic nie boli :D

Trzeba sie zarejestrowac wczesniej, powiedzieli ze najblizszy mozliwy termin pod koniec miesiaca dopiero. Duzo ludzi bylo, wzywano po nazwisku, mi przegladal zeby, ale nie zgodzil sie leczyc, nawet jednego zeba :/ musze sie umowic na inny termin. Po tym kompletnie stracilem nadzieje, ze kiedykolwiek je wylecze, nie wiem jak pojde do szkoly, kolejny rok z takim zebami ;// prywatnie drogo, a z ojcem mieszkam, z kasa problemy. porazka

Gość ffsadh
Jak masz dużo do leczenia, zarezerwuj sobie kilka wizyt od razu. Jakoś to powoli wyleczysz. I nie bój się, bo w dzisiejszych czasach u dentysty nic nie boli. Najwyżej dopłacisz za znieczulenie, a jak się boisz zastrzyku, to poproś o znieczulenie żelem przed ukłuciem. Porozmawiaj z dentystą o swoich obawach. Musisz sam się przekonać, że to nie jest nic strasznego. Kilka wizyt i będziesz chodzić do dentysty dla relaksu :-) Zaglądnij sobie na forum dentonet. Jest tam wątek "wstyd i strach przed pujściem do dentysty" Jest tam więcej osób z takimi problemami. (tzn. takich, którzy już się wyleczyli) Trzymam kciuki. PS. A może poszukaj prywatnego gabinetu, który ma podpisaną umowę z NFZ? Tam też nie będziesz płacić.

Gość lulabejby
Ej, skarbie, najwazniejsze, ze podjałęś wreszcię tę trudną decyzję ;) Rzeczywiście gabinety prywatne również maja podpisana umowę z NFZ na określona liczbę punktów, czy cos tak, czyli trzeba pogadać ze stomatologiem, jak się na takie leczenie załapać. Chyba na początku każdego miesiąca. możesz zacząć leczyć państwowo i kontynuować prywatnie też za darmo, popytaj. Nie rozpaczaj, ludzie nie maja nóg i też żyją, a zęby poleczysz, dostawisz i będziesz chłopak jak malowanie. Wiem, ze najgorsze jest czekanie, ale szybko zleci i powtórzę, leczenie nie musi boleć i nie ma prawa boleć, jeśli ktoś tak sobie zażyczy. Ech, jaką ja miałam przeprawę z zębami, dawno temu. Tez tak zwlekałam , o ja głupia :) Ale trudno, czasu się nie cofnie, trzeba zrobić porządek w paszczydle i już. Zobaczysz, jaki będziesz szczęśliwy po pierwszej wizycie, gdy już pchniesz sprawę do przodu. Powodzenia.:D