Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Era

usg w 12tyg ciazy

Polecane posty

Gość Era
tak przy okazji - lekarz kazal mi zabrac 2 prezerwatywy! ciekawe czemu az 2 ?????? a jak mialam badanie moczu to kazal wiadomo najpierw sie podmyc, potem troszke wysikac, potem znow podmyc, potem wlozyc tampon w pochwe i dopiero oddac probke moczu do badania! koles jest taki dokladny ze az chore to dla mnie jest! jeszcze musi mi dac L4 do pracy, jak nie da to kurcze zmieniam lekarza

era--- mówisz poważnie? Nie chodziłabym do takiego lekarza. Może jest dobrym fachowcem, ale wyposażenie gabinetu to ma skromniutkie... I nawyki też jakieś dziwne. No nie wiem w życiu o czymś takim nie słyszałam.

Era a cóż to za dziwne wymysły? Ja miałam usg dopochwowe kilka razy i nigdy nie musiałam żadnych prezerwatyw lekarzowi przynosić -miał swoje pewno jakieś specjalne. A po drugie co to za akcja z tym tamponem przy pobieraniu próbki moczu? Skąd on to wytrzasnął? Ważne jest zeby się podmyć a potem zebrać mocz ze środkowego strumienia (czyli na początku trochę wysikać a dopiero potem łapać) chodzi o to zeby nie było w moczu bakterii.

A czy powiedziałam że jest idiotą? Poprostu nie słyszałam o czymś takim i tyle. :)

jak Wy zaszłyście w ciąze, skoro wstydzicie sie mężów? ja miałam pierwsze usg w 12 tygodniu- przez pochwę. Oczywiście był przy mnie mąż- nie wyobrażałam sobie inaczej. następnie miałam juz po 20 tygodniu i były przez brzuch. dopochwowe robi sie najczesciej do 14 tygodnia, sa wiarygodniejsze. Moja siostra miała dopochwowe jeszcze w 30 tygodniu, jej córcia nie chciała pokazac co ma między nogami, a na dopochwowym pokazała.

Gość Era
wiecie co, nie bylo az tak zle, ale spodnica sie przydala, maz wszedl jak juz to cos mialam w sobie, musialam dac rece pod pupe zeby lepiej mu sie tam robilo bo to bylo na zwyklej kozetce, i monitor mialam tuz nad glowa wiec nie zbyt dobrze widzialam, do tego zabraklo papieru zeby zrobic zdjecie :p ale bylo super, dziecio zdrowe pod koniec tym sprzetem wiercil dosc ostro i stwierdzil ze dziecko sie rozzloscilo dlatego sie tak rusza, wiec skonczyl badanie...... wrazenia nie zapomniane, jest we mnie maly czlowieczek :)

Gość Era
potem i tak musialam isc do gabinetu na normalne badanie.. przepisal mi recepty i L4 a moj facet do mnie juz w aucie tekst; masz ty w ogole majtki hehe bo po badaniu wstalam a potem poszlam za parawan i zalozylam te majty, maz stwierdzil ze nawet nie wiedzial kiedy, byl juz wtedy przejety ;]

Gość dorotka-z-oz
ale ale.. rodzi się też przez pochwę ;) chyba że się mylę mam całe 19 lat, i dla mnie to już stres powszedni, zwłaszcza badanie ginekologiczne... z ta prezerwatywą na hmm.. na.. na przyrządzie do usg też mnie zdziwiło, ale chyba lekarz wie lepiej...

Gość Era
wlasnie ubolewam nad tym, bo to jest czesc ciala komu nie kazdemu sie pokazuje i zawsze wizytom ginekologicznym bedzie towarzyszyl dyskomfort! wstyd to normalna rzecz wiec nie wiem o co wam chodzi i ciesze sie ze nie jestem jakas bezwstydnica :P

Ja jestem w 12 tyg i od 7 tygodnia mam badanie usg przez pochwe i w 14 tyg tez mi zrobi poniewaz jest to najbardziej dokladna metoda i moze lekarka ocenic wyglad szyjki macicy czy nie ma nadrzerki krwiakow itd przez usg brzuszne tego nie zobaczy

musi byc prezerwatywa i zel na przyrzadzie jak by kazdej wsadzal bez gumki byscie mogly sie zarazic grzybica itd nie dajcie sie badac przyrzadem bez prezerwatywy a zel zeby lepiej wszedl przyrzad do pochwy zeby mniej bolalo

oj kobito.. co bedzie jak bedzie rodzic? okolo 5 osob a czasem i wiecej sie zbiegnie i bedzie patrzylo na twoja ci...w caaaaaaaaaalej okazalaosci ;) jeszcze w rozkroku ci kaza siedziec. Zboczeńcy!

Gość zmiencie lekarza
to jakiś absurd co tu wypisujecie Usg przesiewowe w 12 tc robi się przez powłoki brzuszne!

Gość Era
tak sie sklada ze zel lekarz nakladal na przyrzad a nastepnie na to prezerwatywe, ktora jest sama w sobie dosc sliska ze weszla bez problemu(moze akurat taki rodzaj) i nikt sie temu nie dziwi, tylko prezerwatywy moglyby byc na stanie w przychodni a nie ze ja se musze przynosic, po cos mi te skladki odciagaja co miesiac zdrowotne nie!! druga rzecz to taka ze niby przez pochwe usg takie jest dokladne a lekarz mi powiedzial ze na 100% nie jest pewny czy nie mam mnogiej ciazy - co w 12 tyg powinno juz sie wiedziec - bo przez usg dopochwowe nie jest w stanie tego na 100% okreslic, poza tym dziecko pod koniec badania sie strasznie juz wiercilo, podobno mialo juz dosc- wiec jest to badanie inwazyjne i chyba lepsze by bylo przez brzuch, tymbardziej ze w tym czasie juz przez brzuch byloby widoczne wszystko a po trzecie podziwiam was za te mile wspomnienia ogladania waszych szparek, wasza sprawa, wg mnie nie powinnyscie gardzic takimi osobami dla ktorych jest to jednak krepujace

Gość Aniołeczek_23
Witam. jestem w 10 tygodniu ciąży. Pierwsze usg miałam w 8 tygodniu i było to usg dopochwowe. Mój mąż był przy badaniu, ponieważ lekarz sam go do środka zaprosił-dodam że nie było to usg robione prywatnie tylko na Kase Chorych.Ja zachęcam żeby na pierwsze usg ( nawet takie jak miałam ja) wziąć ze sobą męża. U naszej dzidzi było widać bijące serduszko i ta chwila jest nie do opisania dla obojga przyszłych rodziców. Pozdrawiam :)

Gość DariaP
Dla większości kobiet te badania są bardzo krępujące. Ja chodzę do kobiety ale skierowanie na usg pochówek dostałam do faceta. Strasznie mnie to krępuje bo jestem cholerne wstydziocha. Wiem ze podczas badania lekarz patrzy wyłącznie na monitor ale moje pytanie czy lekarz spojrzy choć przez moment gdzie wkłada? Czy którejś z Was zdarzyło się że lekarz nawet nie spojrzał i wprowadził sondę bez patrzenia gdzie wkłada tylko na wyczucie? Ten moment mnie przeraża. .. ; ( ale może są tacy..?

Gość gość
A jak ma włożyć? Oczywiście, że patrzy i jeszcze ręką rozchyla sobie wargi, no jak ma to zrobić?

Gość gość
Ja ja rodziłam to było ze mną 5 osób, z czego 3 między moimi nogami. jak Ty chcesz urodzić? W szpitalu nikt Cię nie będzie pytał czy chcesz kobietę czy mężczyznę. Podczas porodu przez Twoje krocze przewinie się co najmniej kilka osób - położna/położny przyjmujący do szpitala, lekarz przyjmujący,położne w trakcie porodu, lekarze podczas porodu.

Gość gość
Moja żona maila usg w Gamę cie robione przez dr. Kozarzewskiego. Powiedziała ze nawet nie spojrzał gdzie wkłada. Nie patrząc wprowadził sondę nawet nie spoglądając ze zrobił to na wyczucie. Mało wydaje mi się to prawdopodobne ale może są tacy którzy nie tyle co tak potrafią ale tak robią. Po badaniu się odwrócił i powiedział ze może się ubrać. Albo tak było albo nie chce mi powiedzieć. Tez jestem ciekaw czy to jest możliwe. ..:)

Gość gość
Nie rozumiem tego wstydu przed mężem. Moj byl na usg dopochwowym i zwykłym. Nie czułam żadnej krepacji. Mamo jest u lekarza i nawet jakby mi do tylko wcgosonde wkladal i mąż to widział nie czulabym sie dziwnie. To mój mąż. On mi będzie zmieniać na starość pampersy jak cos. Ciesze sie ze mam mojego męża, nie waszych, bo z podejściem waszych to szybko miałabym rozwód:)

Gość gość
Ja w 12 tc miałam usg przez pochw e . Męża nie było przy tym . jeśli czujesz ze byłoby ci głupio idź bez męża ... ja bym tak zrobiła ...

Gość gość
ja w 7tyg miałam usg pochwowe, lekarz zapytał sie czy zawołać meza ja , ze oczywiście, maz był troche w szoku jak mnie na fotelu zobaczył ale stanął z tylu i patrzył sie na monitor, potem tylko przeżywał, ze ta aparatura ktora mi włożył lekarz jest taka wielka : D

Gość gość
Hmm... tak czytam i czytam... i zastanawiam się czy jest to możliwe żeby lekarz się nie spojrzał . Wiadomo że widział setki i jego to tak to nie obchodzi czasem wręcz może nie chcieć spojrzeć ale czy jest to możliwe żeby nie spojrzał ? Raczej żona nie chce powiedzieć prawdy.:(

Gość DariaP
A jak miałyscie robione. Na lezance czy na fotelu?

Gość gość
ja miałam na fotelu