Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer

Becikowe raz jeszczę!!!!!!!!!

Polecane posty

Ja i mąż nie jesteśmy ubezpieczeni w nfz, urodziło sie dziecko, czy przysługują becikowe mi? czy raczej nie?

Becikowe przysługuje KAŻDEMU bez względu na zarobki i rodzaj ubezpieczenia.

a gdzie to muszę się udać? jak to wyglada ile sie czeka?

Gość zuzred
Musisz udać się do Ośrodka Pomocy Społecznej, wypełnić wniosek, załączyć do niego akt urodzenia dziecka, ksero dowodu Twojego i męża, pieniądze przyniesie listonosz lub wpłyną na konto jeśli tak wolisz myslę że tak po miesiącu dostanisz pieniądze

Gość zuzred
Musisz udać się do Ośrodka Pomocy Społecznej, wypełnić wniosek, załączyć do niego akt urodzenia dziecka, ksero dowodu Twojego i męża, pieniądze przyniesie listonosz lub wpłyną na konto jeśli tak wolisz myslę że tak po miesiącu dostanisz pieniądze

Gość a czy ktod wie
do jakiego czasu od urodzenia dziecka mozna ubiegac sie o becikowe?

dziękuje, co prawda nie narzekam na brak kasy, ale wolała bym oddać to na schronisko dla zwierząt niż zostawić urzędniczkom, mąż nie chcę tam iść.

Gość zuzred
o becikowe można ubiegać się przez rok po urodzeniu dziecka

a czy ktod wie -----Wejdź w stronę którą podałam tam pisze co i jak. My wypłacili jakoś w ciągu miesiąca.Nie dłużej i nie krócej.

Gość amingora
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka. Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67). Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego. 1. Becikowe przysługuje: matce, 2. ojcu lub 3. opiekunowi prawnemu dziecka. Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania. 1. Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe 2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka; 3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).

12 miesiecy to super, mam czas jeszcze.

Gość jasneeeeeeeeeeeeeeeeeee
eeeeeeeeeee nie narzekasz na brak gotowki a wypisujesz na forum gdzie co i jak;))Takie bajki to wciskaj dziecku na dobranoc a nie nam...dla ciebie 1000zl to pewnie mega majatek:)