Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

loona_84

mieszkanie czy dom pilne!!!!

Polecane posty

Zamierzamy w końcu zamieszkać na swoim- od roku wynajmujemy i troche to sie nie oplaca. chcialam spytac co wy byscie zrobili. Mam dwa mieszkania które moge sprzedać- kazde za okolo 120tys, myslaam zeby wziąc kredyt 200tys i najpierw sprzedac jedno mieszkanie, mając 320 tys kupic dzialke i zacząć sie budować. Pytanie czy za te pieniądze da rade sie wybudowac do takiego stopnia zeby móc sie tam wprowadzic a za kase z drugiego mieszkania 120tys dokonczyc budowe? Czy takie pieniądze mi wystarcza na domek okolo 120m2 ? Druga opcja- sprzedać tylko jedno mieszkanie, ale wtedy miałabym z niego tylko 50% wartości czyli 60tys i dobrac około 150tys kredytu i kupic mieszkanie.... CO ROBIC????? Totalnie sie w tym nie orientuję.....

Gość upuppuuppu
sprzedaj oba mieszkania i kup duze.

Gość ja mam tylko kawalerke
Zależy od: - tego, ile masz czasu na pilnowanie budowy; - czasu dojazdu do pracy z mieszkania w cywilizowanych okolicach vs. z domku na działce pewnie poza centrum; - tego, czy chcesz mieć więcej zabawy z utrzymaniem domu; - tego, czy znosisz posiadanie sąsiadów za ścianą, podłogą i sufitem; - itp. Domek na pewno jest fajniejszy i to dobra inwestycja. Kasy powinno starczyć, acz nie wiem czy na 120 m2.

Gość zdecydowanie domek

Gość nie sprzedawaj
Nie sprzedawałabym mieszkań! Nieruchmości idą w górę cały czas. Lepiej te mieszkania wynająć i miec z tego stały dochód, np. na spłacenie kredytu. Ja bym wzięła kredyt na działkę i zaczęła się budować. Mieszkań bym nie sprzedawała, tylko finansowała kredyt i budowę z wynajmu.

Gość hubuyyb
nie zastanawiaj sie nawet i kupuj domek. ja z domu prywatnego przenioslam sie do bloku i nie moge wytrzymac w tych 4 scianach, ani to wyjsc przed domem posiedziec , wyluzowac sie czy grila zrobic tylko wokol tysiace lokatorow

Gość nie sprzedawaj
Dom jest nieporównywalnie lepszy niż mieszkanie.

@nie sprzedawaj ma racje. za rok te mieszkania bedą dużo wiecej warte. nie sprzedawaj tylko wynajmuj! teraz przeciez za jeden pokój 2-os właściciele mieszkan biora po 800 zł miesiecznie! to sie najbardziej opłaca ! a nie ma to jak domek.. wlasne owoce, intymnosc i grill kiedy sie chce.. :)

jest taka opcja, że jedno z tych mieszkań jest mojej mamy, wiec nie ma takiej mozliwości zeby sprzedac oba od razu bo ona musi gdzies mieszkac a dopiero sprzedac jej mieszkanie jak juz bysmy mogli sie przeprowadzic do domku- z nia ale miała by osobne wejscie. I też nie wchodzi w gre sprzedaz dwóch mieszkań i kupno jednego większego bo wtedy z mama bysmy juz nie mogli w mieszkaniu mieszkać.... wiadomo o co chodzi :D Ale z waszych wypowiedzi wynika ze jednak ten domek... ok w takim razie musze sie przejść po biurach nieruchomości i popytac o koszty budowy takiego domku...

Gość a dupisz głupoty
zaciągniemy wieloletni kredyt nie spłaci kosztów wynajmu .Tj. wlał wylał tylko dupę bankowi smarujesz odsetkami a ludzie niszca mieszkania ,które później trzeba wyremontować do sprzedaży . ZDECYDOWANIE DOm teraz może jesteś młoda niezdecydowana ,ale dom tj. oaza spokoju .Poranna kawa przy śpiewie ptaków odda Ci trudy budowy domu . A z wiekiem bardzo źle sie mieszka na blokach to taka sypialnia .

Gość mndhuigvbhdgbvd
a ja niemam nic....:( a ludzie maja po dwa mieszkania ehh.....

Gość a dupisz głupoty
za 320 tys wybudujesz dom!!!!!! reszte zrobisz mieszkając

w moim miescie wynajęcie tych mieszkań to około 500zł za jedno czyli 1000zł miesięcznie. a to napewno nie wystarczy na finansowanie kredytu, jesli wziełabym go w kwocie na calość budowy, musialabym wziąc okolo 450tys a rata na pewno nie wynioslaby 100zl tylko conajmniej 2xwiecej....

Gość a dupisz głupoty
oczywiście ,że tak do tego dochodzi podatek od wynajmu .(osoba powyżej jest idiota nie umie liczyć ) I straty po lokatorach ,a będą na pewno. Miałam podobna sytuacje rok temu miałam dwa mieszkania jedno wynajmowaliśmy .Koszmar wynajmu ludzi eni płaca ,zużywają wodę hektolitrami .Uciekają i demolują

Gość koniecznie dom
koszt budowy domu jest zbliżony do ceny mieszkania o mniejszym metrażu. a przyjemność zrobienia grilla, tłuczenia w podłogę, kiedy tylko masz nastrój;), wyganiania dzieci na własne podwórko, opalania się, postawienia gratów na podwórku, parkowania itp. - nieporównywalna do kiszenia się w mieszkaniu. na stronie www.gratka.pl znajdziesz przykładowe ceny działek w Twojej miejscowości. na stronach z projektami domów są przybliżone kosztorysy budowy domów. oblicz sobie wg standardu o jakim myślisz. wiadomo, że cena będzie się różniła w zależności od ceny działki, jej rozmiaru, wielkości domu, skomplikowania dachu budynku itp..

Gość nie sprzedawaj
Ludzie to chyba wy jesteście głupi! Ludzie specjalnie kupują mieszkania, żeby je wynajmować. Niektórzy mają po dwa, trzy mieszkania, do tego budują dom. Mieszkania wynajmują, spłacają kredyty. Gdyby się nie opłacało, to by tego nie robili. W większych miastach takie coś opłaca sie bardzo! A jak sie sprzeda mieszkanie to pieniądze sie rozpłyną na bierzące wydatki, bo zawsze tak jest, albo będą się dewaluować na koncie. A jak są utopione w mieszkaniu to cały czas zyskują na wartości.

Gość nie sprzedawaj
A z tymi problemami z wynajmem - można sie przed tym zabezpieczyć. Ludzie wynajmują i jakoś takich problemów nie mają.

Gość można nie sprzedawać mieszkań
jak się ma kapitał na rozpoczęcie budowy, bo bank nie da kredytu, który w 100% sfinanuje budowę :P

Gość koniecznie dom
bank daje takie kredyty. wyznacznikiem jest zdolność finansowa kredytobiorcy. inna sprawa, że taki kredyt jest po prostu droższy.

do mozna nie sprzedawać- jakbym miała kapitał na rozpoczęscie budowy to nie zadawałabym tego pytania na forum tylko bym sie wybudowała i juz.

Gość nie sprzedawaj
Fakt, trzeba mieć kapitał. Ale chyba mozna wziąć kredyt pod zastaw mieszkań. Wiadomo, ze taki kredyt bierze się przynajmniej na kilkanascie lat. Ludzie biorą kredyty na mieszkanie na 30 lat.

Gość nie sprzedawaj
Autorka zna najlepiej swoją sytuację finansową i wie na co może sobie pozwolić. Najlepiej zapytać w banku jakie są możliwości otrzymania kredytu w takiej sytuacji. Pozdrawiam i życzę realizacji planów!