Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedynaczka20

jedynak musi sam an wszystko w zyciu zapracowac

Polecane posty

Gość jedynaczka20

-musi sam nauczyc sie roznych rzeczy, -musi nauczyc sie samemu sobie organizowac czas, -nie ma rodzenstwa za granica do ktorego moze pojechac i rozwinac skrzydla, -nie ma starszego rodzenstwa ktore mu pomoze w trudnych chwilach -musi sam nauczyc sie stawiac zyciu ktore nie raz daje mocnego kopniaka w dupe... malo tego, jest szufladkowany i uwazany za samoluba, rozpieszczonego bachora i dlatego trudniej jest mu wybic sie z tej otoczki jedynaka ktorego wszycy rozpieszczaja i wychwalają... wiem ze sa tacy ktorzy maja w d.p.ie pieniadze, zaplecze, sa uczciwi i pomagaja i dziela sie z innimi z wiekszym sercem niz nie jeden ktory ma rodzenstwo taka moja dygresyjka malenka :)

Gość glupiajestes
a ten kto ma rodzenstwo to nie musi sie sam uczyc roznych rzeczy? Ile ty masz lat dziecko, wnioskuje ze 10

Gość aaaaaaaaaaaaaaaab
nieprawda.. taa... a nie wspomnisz,ze sa bogatsi czesto,maja wlasne pokoje,cisze,rodzicow dla siebie, sa oczkiem w glowie?

Gość jedynaczka20
masz rodzenstwo?? moze jeszcze jeszcze tą najmlodszą?? ja nie mam... to spróbuj ale tylko spróbuj sie postawic w takiej sytuacji jak ja a to o rzeczach to byl jeden z wielu punktow, jakbym tutaj napisla rozprawke na ten temat to nikomu nie chcialoby sie czytać a to zeby pisac ze jestem glupia? bezpodstawnie? no no no nieladnie :o ale tak to ejst an kafeterii ze tylko raz na jakis czas jak sie wyzali to starzy wyjadacze nie zmieszaja cie z blotem ;)

Gość jedynaczka20
aaaaaaaaaaaaaaaab - i teraz mozemy sie przekrzykiwac kto ma racje, plusy i minusy jednej jak i drugiej sytuacji Ci ktorzy maja rodzenstwo czesto mysleli albo nadal mysla zeby wyslac ich do piekla a ja od zawsze marzylam zeby miec rodzenstwo... mozna tylko probowac sie postawic w sytuacji odwrotnej do naszej

Gość LaReina
Głupoty gadasz, dziewczyno. Ja mam dwójkę rodzeństwa, ale; - sama musiałam nauczyć się różnych rzeczy, żeby potem nauczyć ich - sama musiałam organizować sobie czas, bo młode były za młode - nie mam rodzeństwa za granicą - ja jestem najstrasza - a żyć każdy musi się sam nauczyć. I bycie jedynakiem i posiadanie rodzństwa ma swoje wady i zalety. Więc nie jęcz i nie wymyślaj sobie problemów, żeby Cię prawdziwe kłopoty nie dopadły.

Gość ja mam rodzeństwo
i jestem tą najmłodszą. Między mną a moimi braćmi jest 7 i 8 lat różnicy. A oto co najlepiej pamiętam z dzieciństwa. przykrywali mnie jak owada metalową wanną (ktoś je jeszcze pamięta?) i brechali, kiedy darłam się jak głupia, żeby mnie wypuścili wrzucali mnie do szafy, zamykali i brechali, kiedy płakałam i błagałam, żeby mnie wypuścili kiedy miałam ok. 8-10 lat, mój najstarszy brat wystawił mnie na deszcz, bo urządzał imprezę (wolna chata oczywiście) i kazał iść do babci, która mieszkała na drugim końcu miasta regularnie zostawiali mnie samą na noc w domu, kiedy rodzice wyjeżdżali. Szli w miasto, a ja całą noc umierałam ze strachu. Zdarzały się też dobre momenty, ale bez przesady. Chyba naoglądałaś się za dużo "rodziny zastępczej".

Gość jedynaczka20
a teraz jak jest miedzy Wami?? tez cie wysmiewają i przykrywaja jak robaka?? Czy mozesz na nich liczyc?? a tak de facto nienawidze "Rodziny zastepczej" :o

Gość ja mam rodzeństwo
Pogadać z nimi można, ale liczyć wolę na siebie. W domu zasada była taka: ja jestem ta mądrzejsza i sobie zawsze poradzę. Oni to biedne żuczki, którym trzeba we wszystkim pomagać. Jakie konsekwencje to ze sobą przyniosło łatwo się domyślić. Nawet nie chce mi się o tym rozpisywać. To, co do dziś podnosi mi ciśnienie, to że na moje studia nie było pieniędzy; w tym czasie nasza matka jak szalona pomagała mojemu najstarszemu bratu i jego rodzinie. Z pracą było cholernie ciężko i tak zostałam ze średnim+ studium policealne.

Różnie to bywa. Wszystko ma swoje +/-. Jednak jedynaki zwykle są określane jako samolubne, egoistyczne, rozpieszczone osoby ;) Takie życie.

Jak jestes najstarsza, to musisz radzic sobie sama i jeszcze pomagac mlodszemu rodzenstwu, wiec nie narzekaj :P

Ja mam rodzenstwo i jestem nastarsza. Od zawsze bylam ta, ktora musiala byc najbardziej odpowiedzialna i dawac przyklad mlodszemu rodzenstwu. Cokolwiek zostalo przeskrobane wina spadala na mnie bo nie dopatrzylam mlodszego brata. Siostra byla od wyglupow a ja od uwazania by sie nic zlego nie stalo. Za granice wyjechalam bez zadnych znajomosci i koneksji nie znajac nikogo. Sama sobie wypracowalam to co teraz robie i to do mnie przyjezdza rodzenstwo i rodzice na wakacje. Do wszystkiego zawsze musialam dochodzic sama bez pomocy trzecich. I uwazac na to co mowie czy robie bo jak nie to bylo \"taka stara a taka glupia\". Jak ktores z mlodszego rodzenstwa gadalo glupoty to wszystko bylo okey, ja wychodzilam wlasnie na ta glupia. Obecnie dobre strony sa takie, ze z naszej trojki ja najbardziej ulozylam sobie zycie i teraz mlodsza siostra zazdrosci mi tego, ze zawsze w zyciu bylam taka poukladana bo ona przez swoj \"wariacki\" charakter nie potrafi sobie ulozyc zycia szczegolnie uczuciowego. Jest bardzo lubiana jako kolezanka, ale tylko jako kolezanka. Moje stosunki z bratem i siostra sa teraz bardzo dobre, ale trzeba bylo sporo czasu by dojsc do takiego stanu.