Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość benderia85

Długi ojca, co zrobić, żeby w przyszłości ich nie spłacać? Proszę o rady!

Polecane posty

Gość mojitka22
Nie bedziesz. Dzieci nie odpowiadaja za dlugi rodzicow.

Gość nie przyjmować spadku ...
... albo kazać ojcu ubezpieczyć pożyczki tak, żeby po jego śmierci spłacił je ubezpieczyciel.

Gość nie przyjmować spadku ...
I nie słuchaj osoby powyżej, bo jeśli przyjmiesz spadek, to długi też.

Gość bless
oczywiscie że odpowiadają, żeby ich nie spłacać po jego śmierci nie należy przyjmować spadku

Gość jezeli umrze to bedzie
odpowiadac wpierw zona( jesli jest wspolnosc majatkowa ) a potem spadkobiercy okresleni w prawie cywilnym ( czyli w pierwszej kolejnosci dzieci) . jesli zrzeczesz sie spadku po ojcu-nie przechodza na ciebie dlugi-tak mi sie wydaje,ale prawnikiem nie jestem

Gość benderia85
a jezeli dom przekaze mi w akcie darowizny? to ma jakies znaaczenie? darowizna bedzie tak samo traktowana jako spadek?

Gość benderia85
dlaczego nie mogą? to reguluje jakos prawo?

Gość bless
przecież napisała że w przyszłości...

Gość mojitka22
Skoro ma 23 lata, to pewnikiem jeszcze studiuje, dlatego napisala w przyszlosci, jak bedzie zarabiac, ja przynajmniej tak to zrozumialam. Mysle, ze musi to regulowac prawo, bo jak pisalam, komornicy mojego ojca na bank weszliby na nasze pensje, gdyby tylko mogli, szczegolnie, ze nie udalo im sie wejsc na mamy pensje.

Gość benderia85
mojitka22 czyli komornicy probowali juz o swoje walczyc?

Gość ty po maturze
nigdy nie przyjmuj spadku po nim (jesli jeszcze bedzie zadluzony), nigdy:(

nie bedziesz ich spl,acac bo za nie nie odpowiadasz, chyba ze kredyt jest brany czy pozyczka pod dwie osoby to wtedy gdy jedna umrze druga musi splacac, ale dzieci nie

Gość ja wiem lepiej ...
... bo znam taką sytuację osobiście. tylko odrzucenie spadku gwarantuje w tym przypadku wolność od kredytów rodziców. póki rodzic żyje, to na dochody dziecka komornik nie wejdzie (chyba, że chodzi o alimentację), a na dochody współmałżonka - owszem, może wejść.

Gość dfvdfv
po smierci ojca przyjmij spadek, ale Z DOBRODZIEŃSTWEM INWENTARZA. Wtedy bedziesz odpowiadac za jego dlugi ze spadkowych aktywow, wiec w najgorszym wypadku wyjdziesz na zero

Gość krobla beskidy
mojitka22 a dlaczego nie może wejść na wasze pensje. Tak się pytam z ciekawości bo u mnie w rodzinie też jest mały problem tego typu

Gość ja wiem lepiej ...
mojitka pisze bez polskich znaków, więc pewnie jest poza UE i strefą Schengen, a w tej sytuacji mogą jej praktycznie skoczyć - chyba że sama się zgłosi do polskiej ambasady lub konsulatu ;):D

Gość ja wiem lepiej ...
W ogóle to trzeba najpierw wiedzieć, na czym się stoi. Jeżeli wartość długu przekracza wartość majątku podlegającego spadkowi, to nie ma o czym gadać tylko to odrzucać.

Gość jolajola
Ja nie zrzeklam sie spadku po tesciu i razem z mezem po 2,5 roku musialam splacic jego pozyczke razem z odsetkami.Wiec dzieci musza splacic wszystko.

Gość dzadzudzi
mhm....powiem tak: zeby nie splacac dlugow ojca po jego smierci: - mozesz nie przyjac spadku w ogole (odrzucenie spadku) - przyjac z dobrodziejstwem inwentarza (juz ktos wyjasnil o co chodzi). natomiast za zycia ojca nie ma mozliwosci, bys splacala jego dlugi - nie masz z nim wspolnosci majatkowej. wspolnota majatkowa jest miedzy malzonkami i w pewnych sytuacjach zona moze odpowiadac za dlugi meza za zycia obojga (odwrotnie oczywiscie tez). ale ty jako dziecko nie. koniec, kropka, amen.

Witam, mam pytanie , czy zrzekając się prawa do spadku po śmierci zadłużonego w banku ojca tracę jakiś( udział -wkład ) w mieszkaniu spółdzielczym np. w gdybym chciała w przyszłości je wykupić jako własnościowe, (obecnie ono nie jest własnościowe) czy komornik -windykator za kilka lat może coś ode mnie wołać! Mieszkam z rodzicami, a ojciec alkoholik narobił długu i nie wiadomo czy go za życia spłaci! Proszę o jakąś poradę

Gość andzio
gdy zyła tesciowa odpisała majatek mojemu mezowi gdy zmarla tesc wzja kredyt ktory nie jest splacac czy my bedziemy go splacac po jegg smierci wogule my go nie reczyli

Gość gość
Pożyczka na Dowód bez Zaświadczeń http://www.kredytyk.net.pl od 100zł do 200.000zł Odbierz pieniądze! - Pożyczki na Dowód - kredyty dla Firm - Kredyt na mieszkanie/hipotekę - Kredyt Samochodowy Wypełnij krótki wniosek a my do Ciebie oddzwonimy i przestawimy najlepszą ofertę dla Ciebie!