Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo ja tego nie wiem

Czy matki KARMIĄCE mogą jeść BRZOSKWINIE, POMIDORY???

Polecane posty

Gość bo ja tego nie wiem

co można a czego nie?

Gość ja zaczynalam
proszę:) NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach)

Gość ojjjjojjj
mozna, ale owoce pestkowe moga uczulic dziecko, tak wiec wszystkiego probuj ostroznie. ja jadlam wszystko, moj maluszek na szczescie tolerowal wszystko ;)

Gość oj nie przesadzaj
oj następna karmiąca co wolno a czego nie :/ eh nie mogę tego słuchać wszystko jedz tylko bez przesad chcesz zjeść brzoskwinie to jedz tylko wiadomo że nie kilo naraz jakbyśmy miały jeść to co szkodzi to byśmy nic nie jadły pomidory podobno mogąuczulać to jak zjesz to zobaczysz cz uczulają jaknie to jedz je dalej i tak ze wszystkim ja nawet colę piłam i jakoś mójemu dzidzisuiwoi nic nie było ani kolek ani nic róśł jak na drożdzach ale że karmienie piersią wcale nie było dla mnie przyjemne (nie wiem co w tym takiego cudownego widza inne matki) ja miałam do tego zapalenie piersi tak więc przeszłam na butlę

Ja tez jem/pije wszystko (no oprocz alkoholu i kawy bo nie lubie), karmie rok juz i tylko raz malej zaszkodzilo jak M jakas zupe ugotowal piekielna. Mi nic nie bylo, mala brzuszek bolal w nocy, za to tatus caly dzien w kiblu spedzil po tej swojej zupce! I dobrze mu tak!

Gość gość
Moja Mała ma kolke i na prawdę już nie wiem jak się odżywiać, żeby jej pomóc..Próbowałam nawet nie jeść nabiału przez 2 tygodnie i też nic nie pomogło..

Gość gość
Matki karmiące mogą jeść wszystko, a kolki nie mają wiele wspólnego z tym, co je matka.

Gość gość
Ja jadłam wszystko, począwszy od kapuśniaku skończywszy na fasoli, synowi nic nie było, jak by się coś działo po prostu wyeliminowałabym to z menu, a zaraz po wyjściu ze szpitala wypiłam puszkę zimnej coli :)

Gość gość
A to dziwne bo mi polozna powiedziala ze mozna pomidory a nie mozna ogórka :/ a tak na powaznie i przy pierwszym dziecku o teraz nie mialam żadnej diety. Jem wszystko normalnie, nie przesadzam z ilością i mamy sie swietnie. I ja i dziecko. Jedyne czego bym nie jadla togeochowka z wiadomych wzgledow ;)

Gość gość
jeśli masz dziecko które kolkuje pomimo trzymania diety to ja bym darowała sobie, jeśli natomiast dobrze znosi "normalne" jedzenie to zacznij od ugotowanych. Dla przykładu powiem ci ze mój syn był taki wrażliwcem że pomidora zjadłam dopiero koło 7 mc jak miał to reagował strasznym bólem brzucha. A jedyne owoce jakie jadłam to banany i to też max jeden dziennie i gotowane jabłka, kolo 5 mc zaczełam jeść surowe jabłka i troche porzeczki, no ale przeżyło się wszystko.

Gość gość
Do 1 wypowiedzi . Piszesz ze ma jeść drzem i uważać na drzem. To ci w końcu ?