Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alicja i jej oddział

Zastrzyk przy konflikcie

Polecane posty

Mam dwoje dzieci,gdupe krwi 0rh- a mój mąż 0rh+.Dzieci oczywiście maja krew ojca.Po pierwszym porodzie dostałam immunoglobine po drugim natomiast nie(szpital był biedny).Czy cos mi teraz grozi,gdybym zdecydowała sie na 3 dziecko?

Gość allala
wg mnie nic ci nie grozi ja mam o rh- a maz arhplus i po pierwszym porodzie tez nie dostalam zastrzyku a ydrugie urodzilam 3 miesiace temu i jest ok

nie wiem jak to jest z trzecim dzieckiem ale wiem ze szpital powinien ci podac zastrzyk do 72 godz a jak go nie mają to muszą sprowadzic i poinformowac cie o konsekwencjach jego nie podania . Moze poszukaj gdzies w necie na ten temat.

Immunoglobuline powinno dawac sie po kazdym porodzie a takze poronieniu, inaczej powoduje szereg komplikacji np. poronienie, chorobę hemolityczna płodu, itp Zreszta macie tutaj: W Polsce obowiązuje następujący schemat podawania immunoglobulikny anty D: 1. Podanie 50 (g immunoglobuliny anty D wszystkim kobietom Rh (-), bez przeciwciał anty Rh: - po poronieniu samoistnym - po poronieniu sztucznym - po wyłyżeczkowaniu ciąży obumarłej - po operacji ciąży ektopowej - po wykonaniu amniopunkcji, kordocentezy, biopsji kosmówki, - po stwierdzeniu krwawienia z dróg rodnych (poronienie zagrażające) 2. Podanie 150 (g immunoglobuliny anty D wszystkim pacjentkom z grupą Rh (-), bez przeciwciał, które urodziły dziecko Rh (+) - po porodzie fizjologicznym, - po porodzie ciąży obumarłej, - przy krwawiącym łożysku przodującym. 3. Podanie 300 (g immunoglobuliny anty D tej samej grupie pacjentek: - po porodach w ciąży mnogiej, - po cięciu cesarskim, - po porodach zabiegowych, - po ręcznym oddzieleniu łożyska, - po wyłyżeczkowaniu jamy macicy. A tak na marginesie u mnie po porodzie, maz sam musial jechac do Centrum Krwiodawstwa po immunoglobine dla mnie, dostal skierowanie i z tym musial wrocic.

a prawda jest taka, że każdorazowo przy Rh- u kobiety u mężczyzny Rh+, profilaktycznie należy podać immunoglobulinę w 28 tc. Ale państwo jest biedne, a samemu można sobie kupić za 200 zł.

Tak dokladnie, moja siostra jest w ciazy i immunoglobuline dostala w 28 tc, ale rodzi w anglii, a ja tutaj dostalam dopiero po porodzie, ale to chyba nie robi roznicy, skoro wiekszosc kobiet tak wlasnie dostaje.

Tak,tylko,że ja dostałam ten zastrzyk w 28tc( w drugiej ciąży) ale nie po drugim porodzie i nie wiem czy to wystarczy czy nie.

Ok,dziekuje