Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niewielka

Prawnik, adwokat, kurator ktokolwiek jest tutaj?

Polecane posty

Gość czego potrzebujesz

Gość alimenty
ja pomogę

Gość po co pisałaś jak teraz nie
zadajesz pytania? Prawnik chciał Ci pomóc, ale jak nie to nie.

sorki ale pisze tez na innym formu. glownie chodzi mi o to czy jak ide na studia zaoczne mam prawo do alimentow. mieszkam z babcia dziadkiem i bratem bo okjciec ma wyrok za znecanie sie nad rodzina... i narazie jakas kase tam mi razem z mama daja ale z nim to nigdy nie wiadomo i co jak mu sie odmieni?

teoretycznie mozesz dostawac alimenty bedac na studiach zaocznych, ale to, czy bys je dostala zalezy od wielu czynnikow, ktorych i tak nie napiszesz tu na forum, wiec nie da sie jednoznacznie odpowiedziec

np w jakim wieku jest ojciec, jakie ma wyksztalcenie, ile obecnie zarabia, gdzie pracowal dawniej i ile wtedy zarabial - przy alimentach w Twoim wypadku trzeba zebrac wiele informacji, zeby przekonac sad, ze on jest w stanie placic te alimenty dla Ciebie

no i oczywiscie, ile Ty masz lat, czy masz wyuczony zawod, czy otrzymujesz jakies dochody (np umowy zlecenia, umowy o dzielo, renty, zasilki)

Jak pracowal to zarabial naprawde dobrze ma wyksztalcenie wyzsze bo niedawno skonczyl studia teraz jest na chorobowym ale bez problemu dostanie prace bo niezle firmy sie o niego ubiegaja a moze nawet otworzy wlasny interes ma 45 lat

Ty spelniasz warunki do otrzymywania alimentow, Twoj ojciec do ich placenia tez - tylko pozostaje kwestia ich wysokosci, ktore zaleza od jego mozliwosci zarobkowych (a nie tego, ile teraz zarabia). Ale gdybys sie zdecydowala na zalozenie sprawy to musisz sobie przygotowac dobre wytlumaczenie tego, dlaczego nie studiujesz dziennie. Teoretycznie studia zaoczne nie sa przeszkoda, jesli nie ma sie wyuczonego zawodu (czyli tak, jak jest u Ciebie), ale z reguly ojciec nie bardzo chce placic, bo mowi, ze skoro studia zaoczne to mozna isc do pracy. Ale i tak szanse na alimenty masz duze.

Czy wytłumaczeniem może być to, że mieszkam w dużym domu z dziadkami i bratem. Muszę dbać o dom, gotuję obiady pomagam moim dziadkom którzy nie są jeszcze strasznie schorowani, ale wiadomo że jestem młodsza i mam więcej sił żeby im pomóc. dlatego nie zdecydowalam sie na studia dzienne ponieważ łączyło by się to z przeprowadzeniem do innego miasta najbliżej ok 50 km.