Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

carolima

rok wczesniej do zerowki???

Polecane posty

co trzeba zrobic, zeby poslac dziecko do zerowki rok wczesniej? corka urodzila sie w pazdzierniku 2003 roku i mysle, ze jest juz gotowa, zeby isc do zerowki

Gość akurat o tym decyduje
psycholog

Gość Allegrowiczka od lat paru
Powiedz,czy Twoje dziecko chodzi juz do przedszkola?Czy dopiero teraz pójdzie pierwszy rok i od razu chcesz ja oddać do zerówki.Bo jeżeli idzie pierwszy rok to niestety nie masz na co liczyć.Ani dyrekcja ani nauczycielki z przedszkola nie zapisza takiego dziecka do zerówki.Co innego jeżeli mała chodzi juz któryś rok z rzędu ......

to, ze decyduje psycholog to wiem, dlatego pytam gdzie isc??? do zwyklej poradni, czy do psychologa w konkretnej szkole... Widze, ze bardzo brakuje jej kontaktow z rowiesnikami, a zna juz literki, umie napisac pare wyrazow, wiec mysle, ze zerowka bedzie odpowiednia (jest z pazdziernika 2003).

Gość jakakkaka
wszytsko w swoim czasie, nie spiesz sie, chyba, ze chcesz udowodnic jakie masz super dziecko, czesto rodzicom wydaje sie wiecej niz jest, nie tylko pisanie liter to nie zerowka, nauczycie przedszkola pozdrawia

nie chodzi o to, ze mi sie spieszy, tylko nie widze szans, zeby ja zapisac do przedszkola, pierwszenstwo maja dzieci, ktorych rodzice oboje pracuja, do tego zapisy byly do kwietnia...

Proponuje wizytę w przychodni pedagogiczno-psychologicznej.Spytaj w przedszkolu gdzie jest rejonowa.Tylko pamietaj,że terminy wizyt są dosyć odległe.Najpierw psycholog,potem pedagog. Jeżeli chodzi o wcześniejsze puszczenie do szkoły 6 letniego dziecka to wiem,że przeprowadzają takie testy ale nie wiem jak to wyglada z dzieciakami takimi ja Twoja córka. Tak coś od siebie........zastanów sie jeszcze raz,to ,że Twoja córka umie pisac i cos tam czytać wcale nie oznacza,że sprawdzi sie rewelacyjnie w zerówce.Teraz dzieci 5 letnie maja dosyć rozwiniety tok nauczania w przedszkolu i nie mówię to o nauce pisania lub czytania.Szkoda,żeby to przegapiła.

ja dopiero zaczynam pracowac, nie mam jeszcze podpisanej umowy, a podpisze dopiero we wrzesniu... moze wiecie na jakiej stronie znalezc przedszkola, w ktorych sa jeszcze miejsca?

Musisz cierpliwie czekać i odwiedzać przedszkole w okresie jesienno zimowym.Wtedy duzo dzieci które poszły pierwszy raz do przedszkola zaczyna chorować i rodzice jednak rezygnują.Wtedy szanse maja dzieci z listy . Pierwszeństwo maja dzieci z zerówek,wtedy Dyrekcja przedszkoli(czy jakos tak,nie chcę pomylić nazwy) są zmuszeni do poszukania miejsca dla Twojego dziecka.Niestety nie oznacza to,że znajdą je w Twojej okolicy.

nie zabrzmialo to optymistycznie... w najgorszym przypadku bede musiala wykorzystac dziadkow...

jest cos takiego jak wrzesniowa rekrutacja w przedszkolach, to dotyczy tylko tych osob ktore zglaszaly dziecko do 20 kwietnia?

No niestety taka jest prawda......czekaj cierpliwie na miejce,bo 5 letnie dziecko siedzące w domu to zdecydowanie męczarnia dla niego.Dopóki miejsca nie bedzie a dziadkowie moga Ci pomóc to Tylko szczęście.

wiem, ze mam szczescie z dziadkami, ale nie chcialabym ich zameczac az tak, zwlaszcza, ze mam jeszcze corcie 2 letnia... ale ja do przedszkola bede zapisywac dopiero za rok... bo na zlobek raczej sie nie zdecyduje...

tak to jest jak sie nie pomysli wczesniej... ale skad w kwietniu moglam wiedziec, ze znajde prace... bedziemy cos szukac... to musze powiedziec, ze mnie pocieszylas, bo sie balam, ze wiecej... jak za prywatne placi sie powyzej 1000...

Gość klunilka
Mój syn własnie w tym roku chodził do zerówki jako 5-latek. W mojej miejscowości jest to często praktykowane;zamiast dać dziecko do przedszkola daje się rok wcześniej do zerówki. Tym sposobem mlode chodzi do serówki dwa razy. Uważam , ze jest to dobry sposób. Widzę w tym same korzyści ( patrząc na mojego syna i syna koleżanki, który jest jego rówiesnikiem chodzącym do przedszkola, to syn znajomej jest daleko "za murzynami";wiadomo w przedszkolu jest inny program).Moje dziecko bardzo dużo sie nauczyło przez ten rok, a chodząc do zerówki drugi raz utrwali sobie wszystkie wiadomosci, juz nie obawia sie szkoły , bo wie jak to wszystko wygląda. Nie uważam , że nie jest to pozbawianie dzieciństwa, bo przeciez będzie chodził drugi raz do zerówki i do pierwszej klasy pojdzie w normalnym trybie. Dla mnie to było idealne wyjście, ponieważ nie musiałam placic za przedszkole, zerówka przeciez jest bezpłatna. U nas nie trzeba było konsultowac z psychologiem, takie konsultacje sa potrzebne , gdy np. chce sie dac dziecko do pierwszej klasy rok wczesniej itp. W naszym przypadku dyrektor szkoły wyrazil zgode i to tyle. Nie zauważyłam też, aby moj syn jakos nie radzil sobie , czy niedorównywał sześciolatkom, wręcz przeciwnie. moim zdaniem to dobre rozwiązanie.

juz sama zglupialam, w sumie to zalezy mi na tym, zeby miala kontakt z rowiesnikami, ale moze na poczatek nawiazywania jakichkolwiek relacji przedszokle bedzie lepsze... nie chce jej na sile pchac na gleboka wode...

Zerówka nie jest płatna tylko jeżeli jest w szkole,a co do tej zerówki to w wiekszości przedszkoli w grupie zerowej są i 5 i 6 letnie dzieci.6 latki ida do szkoły po zakończeniu roku a 5 latki sa traktowane programem wyżej.

Gość A nie uwazasz ze
2 razy w zerowce moze zaszkodzic dziecku zamiast pomoc? Z twojej wypowiedzi wynika, ze to ty najwiecej skorzystalas na tej wczesniejszej zerowce, a nie syn. Co innego jak dziecko po zerowce trafia od razu do I klasy, wtedy kontynuuje swoj rozwoj. W przypadku twojego dziecka bedzie to powtarzanie zerowki, czyli od nowa to samo, co juz przerabial. Nie zafundowalabym takiego rozwiazania dziecku. Czasem warto zasiegnac opinii psychologa, a nie tylko dyrektora placowki, ktory psychologiem niekoniecznie musi byc:)

To nie jest tak jak opisujecie.Dzieci 5 letnie w grupie zerowej prowadzone są innym programem niż dzieci 6 letnie wiec nie powtarzaja tego samego programy w nastepnym roku.

czyli jednak najlepszym rozwiazaniem bedzie przedszkole, jutro sprobuje sie popytac na miejscu... jezeli bedzie otwarte... moze pozwola mi wypelnic wniosek na wrzesniowa rekrutacje...