Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasdre

Cykl Miesiączkowy?

Polecane posty

Gość zasdre

Jak to wygląda? Kiedy kobieta mozę zajść w ciąże a kiedy nie? Kiedy Moze uprawiac seks bez prezerwatywy? sa to jakies wyliczone dni? Wytłumaczcie..

1. Kiedy kobieta mozę zajść w ciąże a kiedy nie?Zajśc w ciążę może tylko jednego dnia, bo owulacja trwa tylko chwilę, natomiast... plemnik w dobrym śluzie może przeczekać do 7 dni i to trzeba mieć na uwadze.inna sprawa, że jak się nie obserwujesz (sluz, temperatura) to każdy dzie jest potencjalnie niebezpieczny2. Kiedy Moze uprawiac seks bez prezerwatywy?Wtedy, kiedy zna objawy płodności i stosuje się do nich... bądź chce mieć dziecko ;)3. sa to jakies wyliczone dni?Dni plodnych się NIE wylicza, bo z tego więcej wpadek niż ich braku. Cykl to nie matematyka.Poczytaj o NPR albo zapomnij o seksie bez zabezpieczeń.

Gość gorszej bzdruy nie
słyszałam.....mam na mysli post nade mna...

To poczytaj, będziesz wiedzieć więcej. Wiedza nie boli :-)

Gość zasdre
a ja słyszałem, że 4dni przed okresem i 4dni po okresie moze sie seksic normalnie bez...

4 dni po okresie? To znaczy? Po pierwszym dniu cyklu czy po zakończonym okresie? Po pierwszym dniu cyklu owszem, MOGĄ być to dni niepłodne ale tylko, JEŚLI żaden z ostatnich 12 ostatnich naturalnych cykli nie był krótszy niż 26 dni. Wtedy (ale tylko z założenia) są to dni niepłodne, bo zawsze może zdarzyć się krótszy cykl a to owulacja się przesuwa, nie miesiączka, czyli krótszy cykl oznacza szybszą owulację w danym cyklu.Natomiast.. 4 dni przed miesiączką to już ryzyko. Jak się nie obserwujesz albo nie masz monitoringu w danym cyklu to nie możesz wiedzieć, czy owulacja nie postanowi sobie wystąpić później (i tym samym cykl się nie wydłuży). Wystarczy mocniejszy stres, czy wyjazd i ciąża gotowa.. z takiego założenia.

Gość jesli chodzi o dni niepłodne
po okresie to bzdura. Bo jeśli masz cykle 28 dniowe, owulacje 14 dnia cyklu a okres trwa 7 dni, to 7 kolejnych dni po okresie jest już dniami płodnymi. Jeśli masz cykle 40 dniowe, owulacje 24 dnia a okres 7 dni to faktycznie po okresie sa niepłodne, ale to zalezy od kobiety! Radze nie zabezpieczac się na zasadze" bo słyszałam". Metody naturalne sa oparte na obserwacji siebie, nie na wiliczaniu i w zasadzie sa dl tych co albo bardzo dobrzez nają swój organizm i bezpłędnie wyznaczają owulacje, albo dla tych co nie moją się wpadki