Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

brail

pytanie odnosnie dentysty.

Polecane posty

mam zamiar udac sie do dentysty i chce wiedziec czy ow dentysta moze mnie uspic na czas zabiegu czy moze jednak sie tego nie praktykuje ?

Gość Vogga
Zeby podać pacjentowi pełne znieczulenie przy stomatologu musi być także anastezjolog , więc nie w każdym gabinecie stosuje się narkozę. Musisz też wcześniej zrobić sobie podstawowe badania.

Vogga dzieki za odpowiedz. Cala sprawa wyglada tak iz robie sobie specjalnie wycieczke do Polski w celu odwiedzenia dentysty. Niestety bede mial tylko tydzien wolnego podczas ktorego zamiezam naprawic najwiecej zebow jak sie da. Tak wiec jakiego rodzaju sa te badania, ile czasu zajmuja i na ile wczesniej musialbym je wykonac ?

Gość ** ** * *** ** *** *** *** ***
moim zdaniem uśpienie do leczenia zębów to beznadziejny pomysł to jest jednak narkoza czyli coś co bardzo i niepotrzebnie obciąża organizm. wątpię żeby dzięki temu udało Ci się wyleczyć więcej zębów. zresztą badania i szukanie odpowiedniego gabinetu zajmie ci czas (nie wspominając o nakładzie finansowym). ja radzę odpuścić takie cyrki tylko zrobić tak. najpierw zdjęcie panoramiczne (wynik jest od razu) i na tej samej wizycie lecznie najgroźniej wyglądającego zęba (chodzi o to by najpierw zrobić ewentualne kanałówki - tego nawet z narkozą nie załatwisz na jednej wizycie) na drugie dzień kolejny ząb. jeśli masz dużo małych płytkich dziur to możesz się mówić rano na powiedzmy godzinę z kawałkiem w fotelu (dobry dentysta załata w tym czasie porządnie ze 3 dziury) i drugie raz wieczorem i tyle samo (bo jednym ciągiem buzia Ci nie wytrzyma). tym sposobem w dwa dni możesz wyleczyć 12 zębów!!

a powiem tyle że może być ciężko znaleźć gabinet z narkozą, bo lekarze bardzo, bardzo niechętnie podejmują się takiego zabiegu jeśli nie jest to absolutnie niezbędne. leczenie pacjenta który jest nieprzytomny jest dla dentysty trudniejsze, to raz. dwa lekarze niechętnie biorą na siebie odpowiedzialność za niepotrzebne ryzyko. pamiętaj że nawet zdrowa młoda osoba może się z narkozy po prostu nie wybudzić, a klinika dentystyczna to nie szpital z zapleczem reanimacyjno-kardiologiczno-neurologicznym.

duzo gwiazdek dzieki za odpowiedz - zasadniczo rzecz biorac kwestia finansowa nie stanowi problemu bo akurat na zdrowiu nie zamiezam oszczedzac i jesli bede musial zaplacic wiecej to niech tak bedzie. Leczenie w miejscu gdzie mieszkam calkowicie odpada bo po ostatniej wizycie w szpitalu calkowicie stracilem zaufanie do tutejszej sluzby zdrowia i wole juz do Polski jechac aby to zalatwic. Pozatym mam zamiar wstawic sobie min. 3 porcelanowe zeby, a moj przyjaciel ktory sam niedawno cos podobnego robil powiedzial mi iz wstawienie jednego zajelo mu 3 dni wiec jest szansa abym sie wyrobil (pozatym zastanawia mnie czy jest mozliwosc zrobienia kilku tego samego dnia). Tak wiec przy tak duzym nakladzie potencjalnej pracy nad moim uzebieniem mysle iz narkoza ewentualnie maksymalnie mozliwe ograniczenie mojej swiadomosci bedzie dobrym posunieciem. Jakies sugestie ?

jak juz wspomnialem nie musi to byc narkoza - ograniczenie swiadomosci w maksymalnym mozliwym stopniu rowniez mnie uszczesliwi.

powiem tak ciężko powiedzieć wszystko zależy jaką technika te zęby chcesz wstawiać, czy masz tam korzenie i to tylko korona ma być czy pełen implant, czy zęby są koło siebie czy nie, jaki bylo lecznie wcześniej, czy jest stan zapalny czy nie..itd. nie wiem do jakiego miasta jedziesz, ale myślę że warto by zacząć od akademii medycznych. po za tym to trochę zazdroszczę że masz kasy jak na nowy samochód żeby w usta włożyć ot tak, bo ja oszczędzam na każdy ząb.

Gość hahahahha znowu wpadka
zwariowałas??? przeciez nie wolno robic naraz tyle zębów ile się da!!!! zeby powiazane sa z sercem - moze Ci sie cos popierniczyc

oczywiscie iz skontaktuje sie lekazem odpowiednio wczesniej poniewaz trzeba chociazby zarezerwowac jego czas. A na forum chce sie wstepnie dowiedziec co i jak oraz o czym ewentualnie z lekazem mialbym rozmawiac.

Gość teraz zastrzyki są tak skutecz
ne, że naprawdę nic nie boli. szkoda zdrowia na narkozę. też strasznie się bałam dentysty, ale w końcu się wybrałam, bo bolała mnie szóstka. dostałam najpierw znieczulenie dziąsła (takim żelem mi posmarował dziąsło, w które miał się wkłuć), potem zrobił mi zastrzyk. zero bólu od początku wizyty do samego jej końca. potem jeszcze leczyłam górne jedynki i górną czwórkę. luzik. NIC nie bolało.

pozatym moze ktos mi poleci lakaza u ktorego sam byl. Jak wspomnialem wczesniej Krakow i okolice.

problem w tym iz dwa zeby z tylu napewno bede musial miec usuniete chirurgicznie (to co z nich zostalo jest na plasko z dziaslami) i tam chce wstawic porcelane. Do tego kiel ktory niby mial byc wyrwany (tutejszy dentysta) ale pod jezykiem moge wyczuc kawalek kosci wiec mysle ze rowniez zabieg chirurgiczny moze byc potrzebny. zakladam rowniez ze moge sie mylic bo dentysta nie jestem ale tak mi zdrowy rozum podpowiada.

szukaj dobrego chirurga endodonty. miałam też wyrywane zęby (jeden rósł w podniebieniu za dziąsłami) przed założeniem aparatu ortodontycznego. nie bój się, nic nie bolało. ból pojawił się dopiero jak znieczulenie puściło. ale to przecież i nawet po narkozie nastąpi. tam, gdzie miałeś wyrwany kieł, to może być złamana kostna przegroda międzyzębowa, niekoniecznie kawałek kła. obawiam się, że możesz nie zdążyć ze wszystkim. chcesz mosty, korony czy implanty, prawda? a rana po wyrwaniu powinna się wygoić przed założeniem tych ustrojstw.

jeśli to co zostało z zębów, to zdrowe korzenie, to można ich nie wyrywać tylko wkręcić w nie takie metalowe trzpienie a na tym założyć śliczne nowe ząbki.

Gość na bank
pod narkozą leczą zęby w Suchej Beskickiej niestety nie moge odszukać telefonu w tej chwili

teraz zastrzyki są tak skutecze - jestes bardzo pomocna dziekuje za twoje odowiedzi. Wydaje mi sie iz implanty beda duzo lepszym rozwiazaniem niz koronki czy tez mosty (popraw mnie prosze jesli mam mylne pojecie), moglabys mi jeszcze zasugerowac o co powinienem pytac dentyste zanim zdezyduje sie na ten maraton ?

w wielu miejscach leczą pod narkozą. tylko pytanie czy warto tak obciążać organizm? jeśli już zdecydujesz się na narkozę to nie jedz nic ze 12 h przed, żebyś nie wymiotował.

Gość na bank
z tym wymiotowaniem to nie jest tak u kazdego zalezy od organizmu,mnie osobiscie po narkozie nic nie było pomijajac to że cały dzien byłam spiaca wiec sporo spalam ale to normalne