Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszla mamuska-

Ciaza w Irlandii- porod w PL

Polecane posty

Gość Przyszla mamuska-

Hej dziewczyny,jestem w irlandii i jestem tez w ciazy.czy moge rodzic w polsce?bardzo boje sie tutaj a w polsce mam rodzine. czy dostane wtedy macierzynski i w jakiej kwocie?

o matko :O dziewczyno, jesli urodzisz w irlandii, to raz, ze dostaniesz ok. 200 euro/tydz. macierzynskiego (jesli pracujesz), dwa - dostaniesz 166 euro/mies. child benefit do ukonczenia 16 lat przez dziecko, w tym ok. 400 euro bonusu przy urodzeniu, przy 4. urodzinach i jeszcze kiedys tam, juz nie pamietam, trzy - dostaniesz 1200 euro/rok do ukonczenia 6 lat przez dziecko. zastanow sie, czy chcesz rodzic w polsce? ile tego becikowego bedzie? :O a chyba wiesz, ze przy dziecku kazdy grosz sie liczy. nie wspominajac juz, ze w irlandii cala opieka medyczna na okres ciazy jest za darmo :) moze ktos z rodziny moglby do ciebie przyjechac na kilka pierwszych tyg. po porodzie?

macierzyński przysługuje każdej kobiecie która urodziła dziecko nie koniecznie w Irlandii warunek taki że musi pracować w czasie ciąży do 8 miesiąca moja znajoma pracowała do 7 miesiąca ciąży i rodziła w PL też dostała macierzyński a co do miesięcznych 1200 euro do 6 roku dziecka to nie 1200 tylko 1000 euro i co miesiąc child benefit ale to przysługuje każdemu nawet temu kto przyjechał z dziećmi do Irl tyle tylko że jak urodzisz w Pl to musisz się o to starać jak każdy kto przyjeżdża z dziećmi a jak urodzisz w Irl to masz child benefit przyznany od razu.

Napisalam, ze 1200 euro wyplacaja na rok, w ratach kwartalnych. Czytaj uwaznie. Poza tym jest to obecnie kwota 1200 euro, dzielona na cztery i wyplacana pod koniec kazdego kwartalu az do ukonczenia 6 roku zycia przez dziecko. Nazywa sie to Early Childcare Suplement. Kwota wzrosla o 200 euro w tym roku. Wiem, co mowie, bo otrzymuje te pieniazki;) Child benefit tez podniesli ze 150 euro na 166 obecnie. W ogole jesli chodzi o zasilki, to dosc czesto kwota sie zmienia. Tak samo jak z tymi bonusami przy child benefit - dostajesz bonus przy urodzeniu, w czwartym i chyba szostym roku. Wczesniej tych bonusow nie bylo ;) No i zeby dostac early childcare suplement musisz urodzic w Irlandii, natomiast o child benefit mozesz sie starac po przyjezdzie do Irlandii, oczywiscie, jesli nie pobierasz pieniedzy na dziecko w Polsce (sprawdzaja!)

Gość niusia234
ona pyta o macirzyński ajk urodzi w Polsce a nie o bonusy i child benefit

witaj. na tej stronie uzyskasz dokladne informacje na temat zasilku macierzynskiego. dostaniesz go pod warunkiem ze przepracujesz w irlandii do 16 tytodni przed planowanym terminem porodu. a gdzie rodzisz nie ma znaczenia, musisz jedynie byc legalnie zatrudniona w ie http://www.welfare.ie/schemes/families/mb.html

Gość gość
mam pytanie czy rodzila ktoras w pl?pracujac w irlandii/?? jak zaltwic chorobowe poniewz chcew 7 miesiacy juz wyjechac do pl

Gość gość
a w UK wszystko pozabierali na dzieci:/