Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana przerażona

KOLONOSKOPIA

Polecane posty

Gość kkdkdkdkkd
Bosh, nie straszcie że to boli, bo słyszałam, że nie boli:( Albo że boli tylko jak wdmuchują powietrze.:(

Gość zalamana przerażona
nie pocieszysz mnie :O ja tez ide panstwowo, chociaz wolalabym prywatnie gdzies iść, ale nie mam kasy :O kurwa mać, ale czy Anemia i dodatnie badanie kału na krew utajoną to od razu powód, żeby mi robić takie okropne badanie? :( nic mnie tam nie boli :O

Gość zalamana przerażona
co? powietrze wdmuchują? a po co? :O

Gość kkdkdkdkkd
Żeby rozszerzyć jelita. Mój ojciec twierdzi że to jest najgorsze, a miał kolonoskopię kilka razy.

Gość zajebiste badanie
taka jestes to Ci teraz nic nie powiem :P

Gość kkdkdkdkkd
Ja też idę państwowo. Idę do szpitala, gdzie robią to państwowo i niepaństwowo, nie przypuszczam, żeby była aż taka róźnica. Mój ojciec robił prywatnie i nie dostał jasia.

Gość zajebiste badanie
ja myslalem ze mi brzuch rozsadzi jelita pekna :) to byl straszne brzuch mialem jak pilka i pozniej gazy ze dwa dni :)

Gość kkdkdkdkkd
Zajebiste badanie - wiesz co, pieprz się matole, bo wypisujesz brednie, rozwalasz topik i straszysz ludzi.

Gość kkdkdkdkkd
Autorko, niestety krew w kale to poważna sprawa, ale ja na twoim miejscu potwierdziłabym to jeszcze drugim badaniem (kał na krew). Badania wychodzą naprawdę czasami dziFnie. Ja już nie mam siły, bo co rusz mi coś wychodzi nie w normie, stres, zamartwianie, po czy drugi raz wychodzi wszystko ok. Nie wiem, jak oni robią te badania.

Gość kkdkdkdkkd
Ja mam zespół jelita drażliwego i założę się, że nie wyjdzie mi nic innego. Więc mam średnia motywację do tego badania.:(

Gość zalamana przerażona
a teraz coś szukalam w necie to znalazlam takie info, ze jak sie robi to badanie na krew utajoną, to 3 dni wczesniej w ogole nie mozna jesc miesa, bo mogą bledne wyniki wyjsc :O lekarz nic mi o tym nie mówił :O albo ze anemia moze byc jak sie ma jakies pasożyty :O

Gość zalamana przerażona
chyba pójde jeszcze sama i prywatnie sobie zrobie jeszcze raz morfologie, badanie na pasożyty i na krew utajoną, moze wyjdzie coś innego teraz :D

Gość zajebiste badanie
idz na drzewo liscie popmowac Twoje zmartwienie co mnie to obchodzi. jak masz krew w kale to podraznienia jelit( polipy) itp.

Gość zalamana przerażona
no wlasnie szukam w necie, i niestety piszą ze dodatni wynik na krew utajoną jest wskazaniem do wykonania kolonoskopi 😭 i ze "Obecność krwi w kale nie powinna być nigdy lekceważona, ani też przypisywana a priori występowaniu żylaków odbytu (hemoroidów)." a mogą to być jakies polipy też, to chyba nie groźne jest :O albo rak jelita grubego :( mój wujek chyba mial takiego raka, to jest rodzinne? :O

Gość zalamana przerażona
a teraz wyczytalam, ze rak jelita grubego to dość "rodzinna" choroba :D takze moze mam raka, zajebiście :classic_cool:

Gość gffgdfd
Ja też muszę zrobić kolonoskopię.. tzn mój lekarz mi kazał, powiedział, że to konieczne. I oprócz nieprzyjemnego uczucia i bólu to się obawiam tego, że mam na tyłku wielkie hemoroidy :/ Wiem, że lekarz niejedno widział ale tak czy inaczej strasznie mi z tym źle :/ I nie chcę iść na to badanie...

Gość gffgdfd
Załamana przerażona - nie łam się.. I wiesz co Ci poradzę? Idź do zielarza... To trochę takie czary-mary, ale niejedno o skutecznym leczeniu ziołowym słyszałam, w końcu zioła to naturalny sposób. I jeszcze jedno co Ci poradzę, to zrobienie sobie lewatywy z.. własnego moczu.

Gość zalamana przerażona
gfffd a czemu musisz? co Ci jest? a sie przejmuj, niech tez ma okropny widok :D ja to chyba umre ze strachu przed tym glupim badaniem :( lewatywa z moczu? :O dzieki :O ale wiesz, zeby pic jakies ziolka to trzeba wiedziec na co :O

Gość buzka734032
Nie bac sie badanie jedyne co jest nieprzyjemne to to ze musisz pic ta sode dzien wczesniej i no rzeczywiescie latasz do kibelka caly czas szczegolnie po lewatywach samo badanie?? daja ci dozylnie glupiego jasia leki rozluzniajace i ketonal szczerze mowiac ja odplynelam badanie to za bardzo nie pamietam nawet bo w pol snie po tych prochach bylam. Szlam w wielkim starchu po tym jak sie naczytalam ze ludzie mdleja itp;ale naprawde nie masz sie czego obawiac radze tylko abys po wypruznianiu sie dnia poprzedniego podmywala sie zamiast podcierac i wazelina smarowala bo.. moze bolec ujscie odbytu ja caly dzin na kibelku siedzialm i wypruznialam sie woda juz wiec wazelina konieczna byla badania sie nie boj teraz daja sielne znieczulenie 3maj sie

Gość ggreenn
Hej,będę miała w przyszłym tygodniu kolonoskopię w szpitalu, ale w ramach badań przesiewowych, więc nie będę leżeć na sali. Wystraszyłam się, gdy lekarz mnie poinformował, ze w trakcie badania może dojść do przebicia jelita, musiałam podpisać zgodę. Podobno podadzą mi "głupiego jasia", nie wiem, jak to działa na mój organizm, czy zawsze rozluźnia? bardzo się boję samego badania, chyba bardziej niż wyników, choć jestem genetycznie obciążona w najwyższym stopniu i wielkich szans nie mam. Czy przez cały czas badania trzeba leżeć w absolutnym bezruchu? Mam bóle kręgosłupa i nie wiem, czy to wytrzymam.

Gość Maluś
miałam badanie dwa dni temu w Ozimku- polecam super opieka i to na NFZ! Nawet przed znieczuleniem zrobiono mi ekg serca- dla pewności a potem pamiętam życzliwość lekarzy i sen. Nie krawię, czuję jeszcze ból ale mam apetyt choć sama dla siebie jem jeszcze gotowane mięsko. Idę na kontrolę lekarską w środę. Piszę do Was bo i mi pomogła wskazówka o dodaniu kilku kropel cytryny do "napoju oczyszczającego" i rzeczywiście był lepszy do przełknięcia! Trzymam kciuki za tych przed badaniem i życzę Nam zdrówka:)

Gość abora
please, jestem ze Szczecina - czy ktoś z Was robił tu kolonoskopię - bardzo bym chciała w znieczuleniu ogólnym - dajcie znac, ile kosztuje i gdzie robią w miarę przyzwoicie?

Gość czarna.....................
O mój stary temat :D Na szczęscie kolonoskopia nie byla mi pisana. A jedynie rektoskopia, co w porownaniu do kolonoskopii to sama radość :D

Gość szajka
SZCZEGÓŁOWY OPIS TRWANIA BADANIA (Z NARKOZĄ): Ja też piłam FORTRANS z cytryną i nie było tak źle. Zabieg miałam dziś o 11 w prywatnym szpitalu z narkozą. Co za profesjonalne przygotowanie! Do badania przygotowała mnie bardzo miła pielęgniarka, dała śmieszne spodenki z dziurką z tyłu ;) Byłam przerażona tą całą aparaturą, ale niepotrzebnie. 1. Położyłam się na plecach na łóżku. 2. Pani anestezjolog zaaplikowała wenflon i podłączyła kroplówkę. 3.Lekarz pytał o uczulenia itp, był bardzo przyjemny i żartobliwy. 4. Potem do kroplówki dodała bezbarwny lek przez strzykawkę. 5. Czułam zobojętnienie organizmu. 6. Potem podłączyli m ciśnieniomierz... 7.I dali na palec takie coś...chyba do kontrolowania pulsu. 8.Dalej...otrzymałam magiczny biały płyn i zanim strzykawka została opróżniona...już wyłączył mi się film. 9.Potem obudziłam się w momencie, gdy mnie przekładali na łóżko salowe. Wówczas tylko jęczałam, mamrotałam, oczy za mgłą, nade mną dużo ludzi. Z tej mieszaniny w mózgu nie wiadomo dlaczego odłączyłam sobie kroplówkę i zaczęłam wstawać czego nie wolno ;p 10. Dowiedziałam się, że podczas mojego zabiegu towarzyszyli mi: pielęgniarka, anestezjolog i dwóch lekarzy specjalistów. 11. Po ok godzinie już miałam siłę wstać i pójść do łazienki a nawet przebrać się. 12. Żadnych skutków ubocznych narkozy a wręcz przeciwnie. Czułam się wyspana, bo po 3 dniach oczyszczania i nocnej bieganiny do WC miałam okazję WYPOCZĄĆ. 13. Na koniec miła rozmowa z lekarzem i wyniki badań- jestem zdrowa! 14. Opuszczenie szpitala w miłym nastroju :)

Gość szajka
aha zapomniałam o masce tlenowej :)

Gość gośćooo
po 1 nie panikowac i nie wymyslac od razu raków :/ po 2 prywatny zabieg to ok. 700zl

Gość gość
tez dała sie uspic i polecam ja dalam 600

Gość gość
Postanowiłam się wypowiedzieć na temat żeby wszystkich uspokoić bo też panikowałam i czytałam niepotrzebnie te wszystkie rzeczy w internecie i się nakręcałam; że się nie obudzę po uśpieniu , że to rak , że mi przebiją jelita itd itp. A się okazało , że spalam raptem 15 min, a po jakiś 10 od przebudzenia po prostu wstałam i się ubrałam ,odebrałam wynik i zapłaciłam i poszłam do sklepu na zakupy - oczywiście musiałam być , ze tak powiem z osobą towarzyszącą :) Nic mi więcej nie było po . Zero stresu .( Mam anemię i krew w stolcu i się wkręciłam ze mam raka jelita ) Pani doktor wyjasniła że takie objawy występują przy jakiś 20 różnych jednostkach chorobowych i żeby się nie martwić. U mnie akurat wyszło , ze mam wrzodzejące zapalenie jelita na ostatnim odcinku. Choroba na zawsze i wcale nie taka uciążliwa bo ponoć mam ja od dawna a nawet nie wiem wiec luz. Badajcie się i nie panikujcie. Zdrowia życzę

kolonoskopię miałam przeprowadzaną dwa razy. po raz pierwszy 10 lat temu państwowo- ból nie do opisania, nie otrzymałam znieczulenia, najgorszy dyskomfort był przy zgięciach śledzionowym i wątrobowym. Drugi raz przy podejrzeniu polipów jelita zdecydowałam się przeprowadzić badanie prywatnie w inter-medzie w Będzinie. Otrzymałam znieczulenie krótkie dożylne, kolonoskopia trwała niedługo, lekarz bardzo cierpliwie i konkretnie tłumaczył mi każdą czynność. Pozdrawiam.

Gość miksonn
Polecam kolonoskopię u doktora Kielka. Badanie wykonane profesjonalnie, bez bólu. Wcześniej miałem kolonoskopię w szpitalu z bólu myślałem, ze nie wytrzymam. Dlatego ponownego badania bardzo się bałem. Doktor badanie robi bardzo sprawnie, podaje jakiegoś głupiego Jasia, po którym człowiek dobrze się czuje i niewiele czuje i pamięta. Leczenie też trafione.