Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .NIEidealna

Czy to rak skóry.?

Polecane posty

Gość .NIEidealna

Hej to moze troche glupie... Mam 15 lat i zauwazylam, ze wokol jednego z pieprzykow pojawila sie... rozowo-fioletowa "plamka" czy też "otoczka"... Co to może być.?... Pomocy... Nie wiem co o tym myśleć... :(

Gość najjjlepiej
Najlepiej i najrozsądniej byłoby sie zgłosić do lekarza dermatologa. On obejrzy to znamię i powie co i jak:-)

Gość tutututututu
wszystko na to wskazue; zmykaj do lekarz; mam nadzieję że tylko rozwieje twoje obawy.

Gość .NIEidealna
moja mama nie ufa lekarza i w sumie nie odwiedzamy ich... a ja chce wiedziec co to jest, bo naprawde sie boje...

Gość a czym dla ciebie jest
eeeeeeeeeeeeeeeeetam, pewnie czymś zawadziłaś o tego pieprzyka, bo zakładam że wystaje... Czerniak jest czarny, twardy, płaski i zdecydowanie ma inną strukturę niz inne pieprzyki

Gość w aucie
acha, "moja mama nie ufa lekarzom" no cóż, to żyjcie sobie dalej i nikomu głowy nie zawracajcie :P bo najlepiej nie ufać lekarzom, liczyć, ze samo przejdzie a gdy już jest za późno na jakąkolwiek pomoc wtedy wieszać na nich psy, ze nic nie potrafią zrobić. każdą zmianę na znamieniu powinien obejrzeć lekarz, moze to nie być nic groźnego ale lepiej na zimne dmuchać. bo potem głupia baby gadają "a mojej znajomej wycięli pieprzyka i teraz kwiatki wącha od dołu" czy inne bzdety ale już zadna z tych durnot nie wpadnie na to, ze gdyby ten pieprzyk był odpowiednio wcześniej zdiagnozowany to ta znajoma hasała by teraz jak młoda koza (o ile cos innego by jej nie zabiło :P)

co??? czerniak twardy, płaski itd. skąd taka wiedza??? absolutnie to nie prawda!!!!!

Gość .NIEidealna
rodziny sie nie wybiera ... xd

Gość .NIEidealna
To wycieli jej pieprzyka i zmarła.?

Gość .NIEidealna
a czym dla ciebie jest: nie zawadzilam nim, nie ma takiej mozliwosci....

Gość w aucie
czytaj ze zrozumieniem :P niektórzy takie farmazony pieprzą - sama słyszałam na własne uszy jak kumpela takie bzdety opowiadała, kiedy inna usuwała pieprzyk :o i tak, pewnie zmarła (o ile to była prawda) ALE - NA PEWNO NIE ZMARŁA Z POWODU USUNIĘCIA PIEPRZYKA A RACZEJ Z POWODU, ZE ZA DŁUGO ZWLEKAŁA. TAK, JAK Z KAŻDYM NOWOTOWREM - WCZESNA DIAGNOZA DAJE SZANSĘ NA WYLECZENIE, JAK SIE ZWLEKA TO NAJCZĘSCIEJ BYWA ZA PÓŹNO :P ostatnio czytałam raport na temat umieralności na nowotwory w polsce i był przerażajacy. gdybyśmy bbyli przyzwyczajeni do szybkiej reakcji, nasze szanse w walce z rakiem byłyby o niebo większe, ale nie - polak będzie czekał, zwlekał, bo a nuż samo przejdzie a potem dupa zimna (w dosłownym tego słowa znaczeniu:P)

ja radzę udać się do lekarza, ja bym się nie bawiła w dermatologa, tylko odrazu do chirurga onkologa. Nie chcę ciebie straszyć, ale po prostu jest to lekarz dużo odpowiedniejszy. Ja 2 lata temu miałam niepokojące zmiany w znamieniu, tzn. zaczął się rozlewać rozwarstwiać, a w trakcie kremowania skóry po prostu dziwny czarny kawałek został mi w ręku - spanikowałam totalnie - od razu znalazłam namiary na Wojewódzką Przychodnie Onkologiczną w Warszawie (jestem z okolic) co prawda miesiąc czekałam na wizytę, ale nie chciałam bawić się w dermatologów. Przemiły pan doktor odrazu zapisał mnie na następny dzień na usunięcie znamiona, uspokajał przy tym jak mógł :) Na szczęscie wyniki histopatologii wyszły OK, ale było to znamię strukturalno-jakieś tam - które wykazuje skłonnoci do rozwojów nowotworowych :( Ale lekarz pochwalił mnie, ze szybko zareagowałam, bo nawet gdyby coś zaczęło się rozwijać to byłyby to dopiero początki, więc nie zwlekaj!

Gość .NIEidealna
Hehm... może ...

Gość rak skóry to nie to samo co
czerniak. A jak "coś" sie dzieje ze znamieniem, to nalezy natychmiast do lekarza, najlepiej od razu chirurga onkologa, bo i tak tzreba będzie wyciąć, żeby dokładnie zbadac. 3 lata temu miałam usuwane znamię, z którym "coś" się działo i okazałao sie, że dzieki błyskawicznej reakcji zyję do tej pory. co za bzdury z tym "wycieli i umarła" :o

Gość przeciez czerniak to wlasnie
jest rak skory ;)

Gość nicola76-
co do tego pieprzyka-jak najszybciej do lekarza-moze to byc "nic" albo "wiele"..kazda zmiana w okolicach znamion powinna byc sprawdzona.Wizyta u lekarza nic nie kosztuje, tylko troszke czasu:)

Gość nicola76-
aha..i to nie czerniak jest czarny czy plaski..tylko najniebezpieczniejsze sa znamiona prawie plaskie, ciemne ( czarne) dla wystapienia czerniaka

Gość .NIEidealna
Moja matka się tym nie przejmuje. Mówi że to minie. Poza tym dermatolog jest w innym mieście, a żeby się umówić na wizytę trzeba miesiąc czekać... ;/ Sama nie wiem co mam o tym myśleć... A są jakieś objawy tego.? Czy nie.? Jak czytałam, to zazwyczaj rak ten jest czarny albo złuszcza sie skora. A u mnie jest tylko ta "otoczka" fioletowo-bordowa. Niewielka. Malutka... :(

Gość aaaaaaaaaaawadfff
nie wiem

Gość lkjhgf
link nie dziala

Gość .NIEidealna
to moze wyslac na maila? ...

Gość ajaaaaaaaaa
ja tez mialam taki problem-na głowie ogromny pieg i obwódka sina,a potem taka jasnobrazowa dookoła i byłam u lekarza,z 5 min. mi się przyglądala,przepisala masc i powiedziala ,ze moze to taka brodawka i wiecie co??Po tej masci PRZESZŁO MI;]

Gość jukrecja
Moim zdaniem jeśli widzi się zmiany na skórze to warto udać się na profilaktyczne badania. Może to być nic groźnego, a jeśli ma jakieś zmienione komórki to wcześnie wykryte jest w dużym stopniu uleczalne.

Gość Studentka-0
Witam, Jestem studentką Pielęgniarstwa na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Przeprowadzam badania, do mojej pracy magisterskiej, na temat profilaktyki nowotworów skóry w Polsce na tle wybranych innych krajów. Chciałabym prosić, przede wszystkim osoby borykające się z tym problemem, o pomoc w wypełnieniu ankiety: http://dermatologia.ankie...orow-skory.html Ankieta jest anonimowa, a uzyskane dane poufne. Z góry dziękuję za poświęcony czas! :)

Gość Kaktusik91
Witam. Mam 20 lat. Jakiś czas temu zauważyłam przy moim pieprzyku jakąś fioletową otoczkę. Przestraszyłam się. Myślałam o najgorszym, ale nie chciałam iść do lekarza. Natrafiłam na super stronkę, gdzie znajduję się test na raka. Kiedy go przeprowadziłam ulżyło mi i mogłam w spokoju pójść do lekarza. Na szczęście można było wykluczyć raka skóry. Rozmawiając ze znajomymi z podobnymi dolegliwościami zawsze podaję im tą stronkę i za każdym razem mi dziękują. Mojej kumpeli wykryło, że ma raka. Poszła do lekarza i rzeczywiście ma. Także to ten link : http://speczona.org/choroby/detail.php?id=45 Pozdrawiam.

Gość Aaaa. ja cie kojarze. szukales
SPAMERKA!