Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyyyyyyyyyty

Qrwa czy jest cos na tę kolki?

Polecane posty

Mamuśki, zanim nakupujecie kolejnych cudownych środków na kolki sprawdźcie co jest składzie. Infacol, espumisan i nawet niemiecki saab-simplex mają ten sam składnik simeticon! tylko w różnych stężeniach. Już dawno to analizowałam więc ne pamiętam dokładnie jednostek, ale z infacolem było coś w rodzaju 40mg/ml a saab-simplex miał stężenie 79mg/ml. Po przeanalizowaniu ulotek, infacol każą podawać 3x dziennie, a śodek niemiecki przed każdym jedzeniem. PO przeliczeniu zalecanych ilości w infacolu i saab-simplexie wyszło, że niemieckiego środka zecają 3x więszą dawkę niż infacolu. Podkreślam, że to było 3 lata temu, teraz mogło się coś zmienić. Niemecki kosztował 35zł za butelkę 30 ml, i znalazłam polski środek BOBOTIC o podobnym stężeniu do niemieckiego cena 11zł/30ml., ulotka poszła w śmieci i podawałam tak jak zalecali w niemieckim - ilość kropli i przed każdym jedzeniem. Pomogło! Z 2,5 godziny potwornego płaczu, zostało nam do "wymęczenia" tylko 10 min dziennie :) Co do porównywania składu, stężenia i ceny leków robię tak do tej pory. Np. Syrop wykrztuśny 1) Flavamed: 15mg ambroksolu /5ml, syrop ma 100ml, kosztuje 16zł i mało tego ! w ulotce jest informacja, że nadaje się do użycia tylko 2 tygodnie od otwarcia - więc siłą rzeczy ok. połowa idzie do kosza. A ptem kupuje się następny. 2) Syrop Ambroksol: 30mg ambroksolu/5ml, butelka 150ml, cena 8zł, w ulotce nic nie ma o tym że traci ważność po dwóh tygodniach, wnioskuję że pierwszy producent prowadzi lekko mówiąc nieetyczne praktyki... Dla mnie wybór jest jasny, tym bardziej, że zamiast wlewać w dziecko 2,5ml pierwszego, mogę podać 1,25ml drugiego i wychodzi na taką samą dawkę leku. Tyle że mniej się męczę z podaniem tego małemu - nie cierpi żadnych leków. No i generalnie omijam szerokim łukiem to co reklamują w TV, radiu i gazetach - bo te produkty/leki są najdroższe.

Dodam jeszcze, że kolki miała i córa i synek. Z córką byłam na bardzo restrykcyjnej diecie - miałam pokarm, mała przez 3 tygodnie przybrała 50g! i musiałam ją przestawić na mieszankę, potem już pokarmu praktycznie nie miałam. Miała kolki równo od 2tyg. - końca 2 miesiąca. Synek - jadłam co chciałam, zwłaszcza ciemne pieczywo, po białym głodna chodziłam, uważałam na nabiał, np. max 1/2 małego jogurtu naturalnego, picie podawałam Dr Brownem i używałam też Boboticu, przed każdym karmieniem dostawał - kupiłam miarkę, która pokazuje ilość kropelek, tak było mi najłatwiej mu podawać lek. Mały męczył się od 1 skończonego tygodnia - 2,5 miesiąca przez 5-15min wieczorem.

Kolka dotyka wiele maluszków. Tak naprawdę trudno znaleźć na nią remedium. Chwała Bogu, że nie trwa długo, ale i tak maluch wycierpi swoje :( Ja stosuje czopki uspokajające Viburcol. Są w 100% bezpieczne, a i uspokajają mojego Filipa, a to dla mnie najważniejsze.

Gość kutyska
xwykły koper włoski suszony kupisz w aptece,robisz z tego herbatę i dajesz dziecku do picia ciepłe

Gość mama zakolkowanej
moja corka miala kolki i po piersi-mimo,ze radykalnie przestrzegalam diety i po mmodyfikowanym-po bebiku najbardziej.u nas pomaga espumisan- 3 razy dziennie po 5 kropelek i kolek brak. Czasem tez czopki Viburcol,ale roznie z tym bywalo

Gość jest - nie karmic cycem
tylko niebieskim antykolkowym BEBILONEM! sprawdzone.

Gość atramencik
Kiedy mój synek miał kolki, kładłam go na naszym łóżku, kładłam na brzuszek pieluszkę tetrową (oczywiście na ubranko) i włączałam suszarkę. Na poczatku z odległości ogrzewałam mu brzuszek, a potem to już tylko włączałam suszarkę i malutki od razu przestawał płakać :) Stosowałam też Infacol i herbatkę plantex

Gość neverland
Powiem ci, że miałaś całkiem oryginalny pomysł z tą suszarką - najważniejsze, że to pomogło. Swoją drogą, czy ty sama wymyśliłaś ten sposób, czy przeczytałaś o tym gdzieś? Swoją drogą, jeżeli takie naturalne sposoby pomagają, to super bo nie trzeba wydawać kasy w aptekach. Ja niestety musiałam wydawać, ponieważ nie znałam żadnych "domowych sposobów". Herbatka z kopru nie pomagała - stosowałam czopki viburcol i całe szczęście one pomogły. Ciesze się, że kolki trwały u mojego malucha stosunkowo krótki okres czasu - teraz już mam spokój :)

Zgadzam się, że viburcol jest dobry. Po pierwsze, że są to czopki, a więc nie istnieje ryzyko, że malec dany lek zwróci z powrotem, a po drugie czopki szybciej działają i są o wiele bezpieczniejsze, bo nie przedostają się do żołądka :) Sama stosuje te czopki, a poleciła je pediatra twierdząc, że są one w 100% bezpieczne.

Gość Wolinax
Pierwszy raz słyszę o takim sposobie z suszarką. Moje pociechy na kolkę dostawy czopki Viburcol N, gdyż herbata koperkowa niewiele dawała. Czopki działały natychmiast i skutecznie. Dzieci się uspokajały i przestawały płakać. Nawet sobie spokojnie pospały po nim. Ja polecam Viburcol.

Ja słyszałam, że dziecko kładzie się np. na ogrzanym kocyku czy kołdrze, ale jak widać pomysł z suszarką jest też niezły. O ile maluch nie boi się "warczenia" suszarki i nie płacze na jej widok, to nie widzę w tym problemu, aby to praktykować. Oczywiście można jednocześnie zastosować też viburcol, bo wtedy efekt będzie z pewnością szybszy.

Gość Wolinaxx
Wiem, że uspokaja też woda lecąca z kranu itp. jednak takie pomysły bym odradzała, chociażby z suszarką, bo można zasnąć samemu przy tym i potem może dojść do tragedii. Wole zaufać medycynie i właśnie czopki Viburcol N są rewelacyjne na kolki.

moj po bebiko mial kolka tydzien az zmienilam mleko na bebilon i butelki tylko aventa- antykolkowe rewelacja!!!

Gość neverland
To prawda, mleka ma tutaj duże znaczenie. Jeden maluch dostanie kolki po bebiko, a inne po bebilonie. Wszystko zależy tutaj od organizmu maluszka i jego tolerancji na dany produkt. Co do viburcolu, to przyznam, ze czopki te są warte polecenia, bo są bezpieczne i delikatnie uspokajają dziecko.

Gość neverland
To prawda, mleka ma tutaj duże znaczenie. Jeden maluch dostanie kolki po bebiko, a inne po bebilonie. Wszystko zależy tutaj od organizmu maluszka i jego tolerancji na dany produkt. Co do viburcolu, to przyznam, ze czopki te są warte polecenia, bo są bezpieczne i delikatnie uspokajają dziecko.

Gość arpka
nie wyobrażam sobie jakby wyglądał nasz okres "kolkowy" gdybym nie miała w apteczce viburcol, czopki pomogły nam przetrwać ten trudny okres, teraz przed nami ząbkowanie , ale wiem że damy radę, czopek w pupę i po kłopocie a dziecko spokojne i uśmiechnięte

Powiem Ci, że viburcol również sprawdzi się przy gorączce i ogólnym rozdrażnieniu. Jeżeli czopki pomogły przy kolkach, to i sprawdzą się także w innych sytuacjach.

Gość proxi777
Sab simplex z Niemiec bez recepty pomogł na kolkę mojej corci i wielu dzieciom znajomych którym polecałam. załuje jedynie ze tak pozno dowiedziałam sie o tych kropelkach i moj dzidzius tak wczesniej cierpiał a my z nim.

No wszystko fajnie, ale kto będzie jeździł do Niemiec po lek :D ja bym fortune na benzyne musiała stracić, a tabletki te pewnie kosztują z 10 euro, nei więcej :D Swoją drogą, to ja witam wszystkich w Nowym Roku i życzę spokojnych niemowlaczków, aby łagodnie przechodziły kolki i ząbkowanie, nie miały gorączek i były zdrowe. No, a jak już się coś przytrafi, to viburcol powinien uratowac sytuację :P

Gość Sabrinka26
A czy to prawda, że czopki Viburcol mają być sprzedawane na receptę? Przeczytałam o tym na innym forum i troszkę się zmartwiłam, gdyż wyczekiwanie u lekarza po jedną receptę, to koszmar. Poza tym te czopki można stosować od 1 dnia życia, a więc tym bardziej tego nie rozumiem... Czy ktoś się orientuje w tym temacie?

Mojej córce nie pomagały żadne ziółka ani leki. Nie pomagały też masaże, kąpiele, butelki i smoczki przeciw kolkowe (nawet tego próbowałam). Miała kolki do końca 4go miesiąca życia.

Gość afadro
Z tego co patrzyłam w internetowej aptece doz to viburcol jest bez recepty, ale faktycznie tez słyszałam o tych receptach. Trudno trzeba będzie brac na zapas receptę od pediatry, żeby mieć czopki awaryjnie w apteczce.