Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mkk

ile ważą wasze 1,5 roczne dzieci?co potrafią?

Polecane posty

Hmmm,waży troche ponad 11 kg,a co umie?No cóż,sama jeszcze na nocnik nie chce robić,za to je sama widelcem:).Wchodzi na 3 piętro sama po schodach,wchodzi na meble i skacze z nich:o Mówi...po swojemu jak najęta,i po naszemu podstawy-mama-tata-ała-pa pa.Czy to Cie interesowało?:D Ma 16 miesiecy.

Pije z gwinta:) kwas chlebowy...rozumie wszystko co sie do niej mówi np otrzep raczki i ubranie(jak sie wywróci) wyrzuć papierek do kosza(idzie i otwiera kosz-wrzuca do niego) robi pa pa i przybija piatke.

No coz, nie wiem, ile wazy, ale potrafi sama sie najesc (lyzeczka, widelec), pije z kubka, spiewa (po swojemu, ale bezblednie powtarza uslyszane melodie), powtarza slowa, chodzi do przodu i do tylu, ostatnio probuje skakac, myje sie sama, probuje sie rozbierac i ubierac.....

Tańczy obłędnie,przy jedzeniu najada się i ona i pies:) Raczki myje-po swojemu,ale takie zachowania to chyba norma u dzieci w tym wieku.No może oprócz tego skakania z mebli:)

No i robi czesc i papa i przybija piatke, tez wyrzuca rzeczy do kosza, reaguje na polecenia, pokazuje zwierzatka na obrazkach (kota, psa, konia, jeza, kaczke, lisa), pokazuje czesci ciala (oko, nos, buzia, ucho, czolo, broda, policzki, wlosy, szyja, cycuszki, brzuszek, noga, reka, kolano, palce, glowa). Tanczy, bije brawo, robi obrociki :)

Gość Nawet Fajna Mamuśka
m -ój 11 miesięczny urwis też się juz sam rozbiera, głównie ze skarpetek, i dolniej części garderow=by nie wyłączając pampersa:(i piątkę tez przebija.

Nasz syn wazy 14 kg niestety nie korzysta z nocnika, jestesmy na etapie nauki, duzo mowi w wiekszosci dosc trudne slowa np. krokodyl :) umie liczyc do 5 na zapalkach lub samochodzikach ;] Sam wchodzi po chodach, wykonuje moje polecenia np wyrzuc papierek do smieci, przynies pilot, ktorym zazwyczaj sie bawi, je ladnie widelczykiem, pije z kubeczka, probuje ostatnio spiewac jak uslyszy jakas melodie, a poza tym chodzi w moich szpilkach i maluje sie moimi kosmetykami, ale ma 20 m-cy

Zna na pamiec swoje ulubione wierszyki i ksiazeczki, potrafi skojarzyc to co widzi w telewizji z tym co ma w ksiazeczkach :)

Gość Nawet Fajna Mamuśka
też bije brawo, robi papa, pokazuje jaki jest jest duży, jak śpi, jak krzyczy, powtarza lalala, naśladuje dzwięki kiedy odkurzam-odkurzacza, psa - na spacerze, tańczy jak słyszy muzykę, machając rączkami i krecąć sie wkoło.

moja ma 16 miesiecy. wazy okolo 12 kg tak "na oko" bo pewnosci nie mam. tzn wiecej napewno nie . co potrafi? duzo rzeczy. duzo mówi. po swojemu i po naszemu. potrafi sama jesc :) niedawno sie nauczyla i dla mnie to powód do dumy bo nie musze juz jej karmic :) stawiam jedzonko a ona sama wcina :D co prawda nie zawsze wszystko trafia do buzi ale jest super i z kazdym dniem coraz lepiej. jestesmy na etapie nauki picia z kubeczka bo mamy juz opanowane wszselkie kapki, niekapki, butelki po jupikach, bidony i słomki :) co do ubierania i rozbierania to rozebrac umie wszystko. ubrac tylko buty ale najczesciej na lewa nogę no i majtki na glowe :P:D:D wie jakie odglosy wydaje chyba 5 albo 6 zwierzątek. umie sie wdrapac na wszystko co tylko nadaje sie do wdrapania. gorzej z zejsciem... z łózka potrafi ale z wyzszych mebli juz nie ejst tak łatwo. najbardziej mnie rozbraja jak przynosi ksiazeczke sadowi sie na moich kolanach i mówi "citaj" :D i naprawde tego slucha! malo tego zapamietuje kilka slow z roznych wierszyków np "huhu ha nasia zima" :D:D:D umie spiewac misiowi kolysanke i lulac go w wózku. umie sie sama myć!! tzn jak sie mówi "mania idziemy robić myju" to biegnie do lazienki i wrzuca swoje zabawki do kąpieli dow anny a poxniej pakuje sie do niej :D:D:D nieistotne ze nie ma tam wody :P:D jak w wannie mówi sie do niej "mania zrób myju" to myje sobie raczki brzuszek buzie i stópki :D:D:D umie robic "czeszu" - jak dopadnie grzebien to sie czesze :) ostatnio nauczyla sie dawac buzi i robic cacy bo wczesniej jakos nie lubila takich czulosci . jak zobaczy nocnik to doklądnie wie ze to "si" ale usiasc i zrobic si to juz jest problem :D:D i jak tylko sie powie ze wychodzimy z domu to biegnie do swojego pokoju i przynosi z szuflady buciki zeby zaklądac :D:D:D i moglabym tak w nieskonczoność... to takie pierdołki sa a mnie strasznie ciesza bo z każdym dniem jest tego coraz więcej :D

Gość teżmama
moja córka 17 m-cy chodzi, biega, sama je widelcem lub łyżką, ściąga sobie skarpetki, przynosi przedmioty o które ją poproszę, wyrzuca śmieci do kosza, sadza lale na nocnik, sama też siada, mówi dużo ostatnio nowe słowa to kanapka, banany, cytrynka, siku. umieć pić ze szklanki nie rozlewa, jest najfajniejszym urwisem w domku, dokucza pieskowi :)

Gość teżmama
waży 10 kg

Hmmm, no nie są to może wyczyny na miarę rekordów, ale moja córka mając 19 miesięcy mówi prostymi zdaniami, zadaje pytania, potrafi po zobaczeniu okładki książeczki zacytowac jej początek, zna słowa ulubionych kołysanek, ale też nie całe, ale wyrywki kilkusłowne, je widelcem zgrabnie, łyżka niecą mniej zgrabnie,a rączkami juz całkiem zgrabnie, siądzie na nocnik jak oczywiscie ma zdjęte gatki, no i jak wstanie z niego to gatki naciąga:p, probuje podcierać pupkę, póki co z przodu tylko sięga:p, myje zęby, szoruje szczoteczką pazurki u stópek, pokremuje twarz (i wszystko wokoło niej:p), owszem chodzi w moich butach, naśladuje malowanie szminką (na szczęscie nakrętka błyszczyka odpadła i tylko ją umei zdjąc, wiec błyszczyk jest bezpieczny), wyrzuci do śmieci coś co sie jej da, wyciera ze mną kurze ściereczką (poprawia po mnie:p), odkurza (tam gdzie w miare gładko sssawka sunie po powierzchni), no pomijam przybijanie piątki, żółwika, cześć, papa, machanie jak dama:p (to najlepiej jej wychodzi hehe), pozuje do zdjęć z rozbrajającym uśmiechem, włączy telewior, uruchomi dvd, czy naciśnie w wiezy guzik zeby grało, zresetuje komputer (mąż sie wscieka wtedy:p:p:p) hehe. Nie wiem, duzo tych drobiazgów, ale skoro pytasz ...;)

Gość Nawet Fajna Mamuśka
wszystkie te czynności sa takie oczywiśte, a dają tyle radości, jak wykonują je czasem nieporadnie nasze maluchy

hehe moja tez sie maluje błyszczykiem :D:D a poxniej go zlizuje :d i jeszcze jak widzi ze sie psikam perfumami to przybiega i mówi "psiku" :D:D i musze ją tez i wtedy sie okreca naokolo marszczy nosek ze niby wacha i taka dumna z siebie jest :D mala damulka :D:D:D:D

Waży ok.12 kg. Potrafi: -jeść widelcem, łyżeczką -pije z kubka, \"z gwina\" -próbuje się sama ubierać -potrafi zdjąć z siebie część odzieży -rozumie wszelkie polecenia (otrzep rączki, umyj rączki, umyj ząbki-myje sama) -zxatrzymuje się przed ulicą -chodzi do tyłu, podskakuje, biega -buja się na \"bujakach\" -mówi: mama, tata, baba, dziadzia, dzidzi, dzieci,chce, daj,am, mniam mniam, idzisz, bach, nie, tak, brum, naśladuje dźwięki wydawane przez zwierzęta, mówi eeee jak zrobi kupę, buuuu (pociąg), kląska na widok konia, oprócz tego nadaje po swojemu ;) -jak coś chce to ciągnie za rękę i pokazuje (oduczamy tego, ma mówić) -nie używa smoka -nie chce robić kupki na nocnik :o -tańczy przy wszelkich dźwiękach -bije brwo, przybija piątkę -daje buziaki i podaje rękę na powitanie -włazi wszędzie, gdzie się da -jak nakrzyczy się na nią, robi \"nu nu\" paluszkiem i mruczy \"mmmmm\" -robi \"cacy cacy\" po głowie, sobie i komu jej się wydaje, że zasłużył ;) -pokazuje wymieniane części ciała (pokaż brzuszek, rączkę, nóżkę, nosek, buzię, uszy, oczko) na sobie, na nas, na zabawkach -włacza i wyłącza telewizor -jest w trakcie dobijania naszego pilota (zgryzła już dwa przyciski) ;) -popsuła wieżę, nie działaja już odtwarzacz na płyty :o -buja się na różnych huśtawkach, sama zjeżdża na zjeżdżalni, Na razie tyle pamiętam ;)

Aha, ma prawie 20 miesiecy ;) Kwiatki też zrywa, ku mojej rozpaczy ;) Jeszcze na widok foremki mówi "baba" Nie składa zdań, ale jeszcze ma czas :)

widze ze zainteresowanie pilotami jest ogólne u wszystkich dzieci :D dziwie sie ze jakas firma prosukująca zabawki tego nie podchwycila i nie powstal jakiś "magiczny pilocik" z fisher price :D:D:D:D

podejrzewam, ze zwykle piloty sa ciekawsze ;] Moj jeszcze uwielbia telefony komorkowe, ale nie takie zabawkowe... dlatego swoj zawsze mam wysoko, zeby nie widzial... a jak juz dorwie, to od razu muzyke wlancza i tanczy :)

ja mialam kiedys dwa telefony... teraz juz zostal mi jeden a jeden spisaląm na straty... zostalam zjedzony pogryziony rzucany o podloge milion razy ... mania ostatnio sie nauczyla jak sie w nim muzyczke wlancza ... a juz trudno...

Moja tez potrafi wlaczyc sobie sama muzyke w moim telefonie, wie nawet, ktory przycisk (numerek) nacisnac, zeby leciala jej ulubiona piosenka. Oczywiscie wszystkie potrafi juz zaspiewac (swoimi slowami) :D Ma 18 m-cy. Ach, no i zabiegi kosmetyczne... Rano wchodzi ze mna do lzienki od razu przeciera twarz platkami (na sucho), pozniej wklepuje sobie krem (tez na sucho). Ostatnio nauczyla sie malowac paznokcie. Jak wychodzimy ze sklepu to zawsze macha reka i mowi "pa", to samo, gdy ktos wychodzi np. z pokoju.

Gość baby laby
Moj synek ma 19 miesiecy. Mowi pieknie zdaniami!!!!!! Wchodzi po schodach, schodzi za raczke, biega jak torpeda. Na nocnik za nic w swiecie nie usiadzie :P

Gość baby laby
Synek wazy jakies 12 kg, mierzy 87cm.

Gość wiolusia20002
moj kuba wazy 12 kg a co potrafino coz dlugo by pisac:)bardzo duzo mowi