Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kurde no

szczepienia maleństwa, robicie wszystkie? te na pneumokoki tez?

Polecane posty

ponawiam pytanie. czy robicie tez te naprogramowe na pneumokoki, zarucia, sepsa i inne? kosz jednej to okolo 300 zl..

Pytam, bo nie wydaje mi sie aby wszytkich bylo na to stac. Becikowe nawet nie starczy ;)

Gość mieszkam w Nl
i za tą szczepionkę nic nie płaciłam:D tylko w PL się płaci;/

Gość łoliszon
też jestem ciekawa. Moja koleżanka szczepi tylko na te obowiązkowe, bo powiedziała zew jej nie stać na te pneumokoki i inne, policzyła to wszystko i wyszło jej ponad 2000 za nie. Powiedziała ze dopiero po roku zaszczepi na nie, bo wtedy są tańsze, a nie takie koszmarnie drogie. Nie daje dzidzia narazie do żłobka więc mówi ze ryzyko jest minimalne. Ja się też nad tym zastanaiwam. Nie stać mnie na te szczepienia. A rząd zamiast becikowego mógłby sponsorować właśnie szczepienia nagprogramowe, które sa koszmarnie drogie.

na pneumokoki nie bo moja pani pediatra powiedziała że ta szczepionka pokrywa się nie w pełni ale w dużym stopniu z 5 in 1 a ogólnie wirusy powodujące pneumokoki nie zagrażają tak życiu dziecku co wirusy menigokoki i na to szczepić będę , to cudo powoduję zapalenie opon mózgowych i dzieci nie dostają w formie podstawowych szczepionek na to przeciwciał , a ona już w swojej karierze zawodowej kilkoro dzieci na menigokoki nie uratowała , i zawsze powtarza , że więcej nie chce się z takim przypadkiem spotkać , Mój pediatra pracuję w szpitalu od ponad 20 lat i wie co mówi , pneumokoki to naciąganie trochę na kieszeń rodziców , ale decyzję podejmiesz sama . pozdrawiam

a co do szczepionek to nie ma co przesadzać ze szczepieniami na wszystko , każda szczepionka zawiera rtęć , dla tego odradzane są szczepienia np na ospę .

Gość KroKodyleK.
No właśnie ja też się zastanawiam czy szczepić na pneumokoki. Koszt jest taki: Jeśli zacznę szczepić dziecko między 7 a 11 miesiącem życia to wtedy są 3 szczepienia po 280zł!!! Jeśli po 12 miesiącu to 2 szczepionki po 280zł. Jeśli po 24 to 1 za też 280zł. Najchętneij bym poczekała do 2 roku życia i zaszczeppiła tą 1 szczepionką, zwłaszcza, że wtedy planuję wysłać dziecko do przedszkola. Na szkole rodzenia mieliśmy wykład pediatry, który powiedział że szkoda kasy na te szczepienia jeśli dziecko nie dajemy do żłobka, czy przedszkola lub dziecko nie choruje za dużo. Szczepicie czy nie????????? bo ja nie wiem:(

no ja szczepie ja ta platna w 6 tygodniu, ta 5 in 1 koszt 110 zl a co do innych to sie zastanawiam nad tą na biegunke. Koszt 300 zl tylko ze to trzbe 3 razy zrobic..raz na 6 tygodni.. Kurde mowila tyle o tych szczepionkach ze az mi sie pomylilo. ;/

Kurde no muszę Ci napisać, że ta 5w1 jest w 3 dawkach i każda kosztuje tyle. Tak piszę, żebyś była świadoma. U mnie to akurat 125zł., a 6w1 195zł. Mysię zdaecydowaliśmy na opcję 6w1. Myśle tez nad rotawirusami, bo cholerna grypa żołądkowa strasznie łatwo się przenosi, tylko u mnie to wychodzi 600zł. No, ale czego sie nie robi... Pneumokoki i maningokoki póki co zostawiam na później, bo mały do żłobka nie idzie i nie ma też starszego rodzeństwa, które mogłoby cos tam przynieść.

Gość szczepionka na biegunkę
chodzi o rotawirus? Jeśli tak, to chyba szczepi się tylko malutkie dzieci, do 6 miesiąca życia? Jeśli nie mam racji, to poprawcie.

Gość szczepionka na biegunkę
i jeszcze pytanie do Izka-1, co to znaczy wirusy powodujące pneumokoki? Wirus, to wirus, a pneumokok, to bakteria.

Gość ciekawe kto na tym zarabia
u mnie w przychodni szczepionka 5 w 1 kosztuje 130 zł, ale widzę, że u Was są inne ceny. Ciekawe, czy przychodnia na tym zarabia, czy zależy to od ceny w hurtowni?

Ja szczepię bo to tańsze od leczenia i powikłań. Izka-1 pneumokoki podobnie jak meningokoki są bakteriami, oba gat mogą wywołać zapalenie opon mózgowych, zapalenie płuc, sepsę. Statystyki epidemiologiczne meningokoki umieszczają za pneumokokami jeśli chodzi o przyczynę ww. chorób. Poza tym nosicielstwo pneumokoków u dzieci jest w wyższym odsetku niż meningokoków. Do ciekawe kto na tym zarabia-szczepionki na pneumo są polisacharydowe(tańsze) lub skoniugowane(droższe) więc nie musisz węszyć sensacji.

Gość ciekawe kto na tym zarabia
Jestem osobą ciekawą świata , stąd moje pytanie, nie dla sensacji. Nie musisz się mądrować i oceniać od razu :O

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci