Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aluś

wszystko o pierwszej miesiączce .. proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Aluś

dzień dobry. mam 13 lat i właśnie wczoraj dostałam pierwszą miesiączkę. nie mam z kim porozmawiać na ten temat bo moja mama zmarła przy moim porodzie :([*] no a tato to wie tylko tyle,że trzeba kupić podpaski i tabletki przeciwbólowe .. chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej : *czy mogę się kąpać w gorącej wodzie? *jak dbać o higienę? *czy mogę używać tamponów czy jeszcze nie? *czy to normalne , przy pierwszym okresie , że jest blady .. *jaki będzie następny? *czy udać się do ginekologa na wizytę? miałam o tym na lekcjach ale to nie to samo. chciałabym wiedzieć więcej ... proszę o informację ...

Gość Aluś
dziękuję bardzo. może jeszcze jakieś informacje..? czytałam dużo na stronach internetowych ale tam jest niestarannie to wszystko opisane;/ dośwaidczone kobiety wiedzą lepiej.

1. Kąp sie w cieplej wodzie, ale niezbyt gorącej, bo po co sie oslabiac???? 2. Podmywaj sie czesciej niz zwykle, np. rano po wstaniu, po powrocie np. ze szkoly i wieczorem, no chyba ze jest to juz koncowka okresu wiec w ramach potrzeb. Zmieniaj podpaski. 3. Mozesz uzywac tamponow, ale proponowalabym na poczatek podpaski. Kiedy sie juz oswoisz z miesiaczka to wtedy wyprobujesz tampony. 4. Blady???? znaczy ze krew nie jest krwiscie czerwona? :) Pierwsze miesiaczki bywaja np. bardzo skape lub tez dlugo sie rozpoczynaja :) spokojnie, wszystko sie z czasem wyreguluje 5. Nastepny moze sie pojawic np. za 2 miesiace lub pozniej albo tez wczesniej. Kazda kobieta jest inna. 6. Wizyta u ginekologa nie jest konieczna, jesli okres przebiega prawidlowo, no chyba ze bys miala ogromne bole brzucha lub inne niepokojace objawy :) Ale wedlug mnie wszystko przebiega prawidlowo :) pozdrawiam

Wiecej to Ci nie bardzo poradze. Bo i tez nie ma w tym zadnej filozofii. Podpaski staraj sie dopasowac do krwawienia. Wymieniaj tak co 3 godz. Teraz jest cieplo to moze nawet i co 2. no i..idz na jakas pizze, spraw sobie jakis drobiazg. Witamy w swiecie kobiet:)

Co do witamin to sie zgadzam z Ektoplazmą :) Pierwsza miesiączka to ogromna zmiana w życiu kobiety, teraz już nie jesteś mala dziewczynką :) wiec rzeczywiscie warto sie troszkę odstresować :D

Gość Aluś
dobrze , że trafiłam na takie forum kto chce mi pomóc. wcześniej pisałam na wizaz.pl ale tam niezabardzo miło mnie potraktowali .. :( dziękuję Wam :)

Gość .NIEidealna
Aluś, ja kąpię się w gorącej wodzie i jest okey :) Chociaż podobno to "zwiększa" krwawienie. Tak więc w ciepłej wodzie jak najbardziej ;* O higienę to dba się codziennie, a szczególnie podczas okresu. Najlepiej jest wziąść rano prysznic, przez dzień podczas wymiany podpasek czy tamponów podetrzeć się np. husteczką do higieny intymnej ;) Wieczorej także wykąpać się. Najlepiej gdybyś sobie kupiła płyn do higieny intymnej - lepszy niż mydło. Tamponów możesz używać - ja polecam Ci TAMPONY O.B PRO-COMFORT MINI. Wymieniaj co 3-4 godziny, ale na noc zdecydowanie lepsze są podpaski. Ja mam 15 lat i jeszcze nie byłam u ginekologa, chociaż okres dostałam jak miałam 12. Chociaż nie zaszkodzi. Zbada cie i powie czy wszystko z tobą okey. Pozdrawiam ;*

Acha..a co do tabletek przeciwbolowych - jesli jestes w stanie zniesc ten bol, to ich nie zazywaj. Zbyt czeste zazywanie sprawi, ze sie przyzwyczaisz i bedziesz z czasem potrzebiwac wiekszej dawki. Oczywiscie jesli idziesz do szkoly, a masz klasowke, to warto wziac, zeby niepotrzebnie sie nie rozpraszac. Ale jak siedzisz w domu, to cieply prysznic, polozyc sie i powinno byc ok :) klaniam sie!

Gość gość
ja chciałabym wiedzieć jak sie oblicza kiedy bedzie następna miesiaczka miałam 11,12,13,14,15,16 lipiec 2013r mam 12 lat i pół

Gość gość
Miesiaczka na początku jest nieregularna, moze się pojawić za miesiąc, za trzy miesiące albo i za pol roku.

Gość gość
Nikt ci tego nie obliczy. Jeśli to był twój pierwszy okres to trudno cokolwiek powiedzieć co do następnego. Może za miesiąc a może za 3 mies. Na początku wszystko jest bardzo rozchwiane.

Gość gość
Dziecko popytaj matke na ten temat.Niech ci wszystko wytłumaczy.

Gość gość
Alus ja tez dopiero dostalam okresu chociaż nie jestem pewna czy to wlasnie okres bo jest blady i nie dosc ze wycieka z pochwy to jeszcze z o***tu. Zalozylam na probe podpaske .mam tak juz drugi dzien.wczesniej co miesiac z pochwy wyciekala mi wydzielina ktora wygladala jak kupa.nigdzie nie mg znalesc co to jest.