Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy moge byc

chrzestni

Polecane posty

Gość czy moge byc

czy wg kosciola katolickiego rodzice chrzestni musza byc katolikami? ja zostalam poproszona o bycie chrzestna, ale nie wyobrazam sobie isc do spowiedzi i do komuni, skoro tego nie praktykuje i co w takiej sytuacji? gdzies mi sie obilo o uszy, ze jeden z chrzestnych musi byc wierzacy, ale nie wiem, czy to prawda. czy kros cos wie na ten temat?

Gość niestety ale
oboje muszą być katolikami, wierzącymi, praktykującymi i żyjącymi zgodnie z zasadami Kościoła Katolickiego. Przynajmniej teoretycznie...

Gość czy moge byc
no tak, to teraz mam dylemat, rodzina sie na mnie obraza, ale to mam robic szopke i isc do spowiedzi i komunii??? co innego, gdybym byla "niepraktykujaca katoliczka", ale ja w ogole nie wierze, wiec nienormalne byloby sie zgodzic, sama juz nie wiem...

Gość makowa pannica
ja jestem chrzestna chociaz w kosciele to daaawno nie byllam, na chcie poszlam do komuni ale u spowiedzi nie bylam:) wg. mnie wszystko i tak polega na podpisaniu sie ze jest sie chzrestnym i poźniejszych prezentach,

Gość czy moge byc
a ja do komunii sobie nie wyobrazam isc...

Gość niestety ale
wiesz co - ja jak byłam chrzestną to wprawdzie byłam do spowiedzi i komunii, ale na dobrą sprawę podczas mszy chrzecielnej jak ludzie szli do komunii to szli kolejką i w zasadzie nikt tam by chyba nie zwrócił uwagi czy rodzice albo chrzestni są w tej kolejce czy też nie. Nie wiem jak jest w Twojej parafii... Tylko, że u nas na mszy chrzcili jednocześnie kilkoro dzieci, wię i chrzestnych było odpowiednio więcej.

Gość czy moge byc
najgorzej jesli wszystko jest kamerowane no i jeszcze sakramentalne mojej rodziny "co ludzie powiedza???", ja nie wiem, co zrobic, jestem az zla, ze mnie poprosili, przecie wiedza, ze nie jestem wierzaca.

Gość makowa pannica
ja jestem nie wierząca wiec roznicy mi to nie robilo isc czy nie isc do komuni, ja zostalam chrzestna z przymusu tzn jedyna siostra wiec co ludzie powiedza?? na dodatek siostra nalezy do parafii gdzie proboszcz na wladze wiec rozumiesz:)