Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KasiaiŁukasz

Cześć dziewczyny mogłbyście mi pomóc, bardzo bardzo proszę

Polecane posty

Gość KasiaiŁukasz
*** Kigana*** oczywiście poszŁo

Gość Alexxxxa
Chciałam wypełnić, ale nie widzę maila na jaki odesłać. Pewnie gdzies podałaś, tylko nie widzę, ale czy możesz podać jeszcze raz?

przysylaj, ja tez jestem po socjologii-musialam zrobic 300 ankiet, znam to martyna283@op.pl

dostałam Twojego maila, ale nie mogę otworzyć ankiety. no cóż mój \"cudowny\" sprzęt :O wypełnię zatem tutaj na kafe :) 1. a 2. a 3. b 4. a, c, d 5. c 6. c 7. j nie mialam takiej sytuacji 8. b 9. b 10. 11. nie można wymienić cech wspólnych dla wszystkich adoptowanych dzieci. wszystko zależy od sytuacji. 12. a 13. c 14. b, d, e 15. b, c, 16. b 17. jestem zdania że kościół nie powinien mieszać się w sprawy ludzi. jeżeli ktoś tak bardzo pragnie zostać rodzicem to nie powinno mu się w tym przeszkadzać. codziennie dochodzi do bardzo wielu poronień naturalnych, podczas których umierają maleńkie istoty, więc dlaczego niby in vitro miałoby być złe. nie ma pewności że embrion ludzki nie przetrwa, że z takiego zapłodnienia nie powstanie nowy człowiek. 18. c 19. b 20. b 21. e (obecnie, do niedawna d) dwa razy powtarza się pytanie nr 16, dlatego kolejną 16 zamieniłam na 17 i mam 21 zamiast 20 pytań :D

Gość KasiaiŁukasz
***** matuzalem**** oczywiście poszło

Gość KasiaiŁukasz
*** monika*** poszło

Gość KasiaiŁukasz
**** achaha82 i novinexxa*** poszło dziekuję

Gość jaki mail
bo juz wypelnilam ale nie wiem gdzie odeslac :)

Gość no to posyłam
Ankieta anonimowa „ Bezpłodność – społeczeństwo polskie” 1.Proszę zaznaczyć najlepiej znaną Pani/Panu definicję bezpłodności. Bezpłodność to: a) stan, w którym występuję niemożność zajścia w ciąże pomimo rocznego regularnego współżycia seksualnego, przy braku stosowania środków antykoncepcyjnych; b) trwała niezdolność do zostania rodzicami;X c)niezdolność do zapłodnienia w okresie minimum pół roku; d) inna definicja – jaka .. .jak punkt a, z tym, ze lekarz mowil o 2 latach....,..................................................... ............................................................ . ........................................................ ............................................................ ........................................... ........................................................ ............................................................ ......................................... . 2.Czy Pani/Pana zdaniem temat bezpłodności wśród polskiego społeczeństwa jest „tematem TABU”: a) tak; b) nie; c) trudno powiedzieć.X 3. Pani/Pana zdaniem, czy informacje na temat przyczyn bezpłodności i metod ich leczenia są wystarczająco rozpowszechniane w społeczeństwie: a) tak; b) nie;X c)trudno powiedzieć. 4. Proszę o udzielenie odpowiedzi, z którymi z poniżej podanych materiałów miała Pani./Pan styczność odnośnie rozpowszechniania problemu bezpłodności: a) ulotki; b) programy telewizyjne,X c)prasa;X d)internet;X e) opinia publiczna;X f) konferencje; g) inne – jakie .....słuzba zdrowia....................................................... ............................................................ ............... 5.Problem bezpłodności Pani/Pana zdaniem dotyczy w Polsce: a) co drugą parę; b) co trzecią parę; c) co piątą parę; X chyba - ale moze co 8 raczej d)co 10 parę; e) nie znam odpowiedzi na to pytanie. 6.Czy posada Pani/Pan wśród swojego najbliższego otoczenia osoby cierpiące na niepłodność: a) tak X; b) nie; c)trudno powiedzieć. 7.Proszę określić uczucia w skali od 1 do 5( 1-zdecydowanie tak, 2-raczej tak, 3-raczej nie, 4-zdecydowanie nie, 5-trudno powiedzieć), które towarzyszyły Pani/Panu w chwili otrzymania wiadomości, że osoba z Pani/Pana najbliższego otoczenia cierpi na bezpłodność: a) zaskoczenie3 b) niedowierzanie3 c) konsternacja3 d) współczucie1 e) żal1 f) smutek1 g) Chęć niesienia wsparcia1 h) zaciekawienie3 i) obojętność3 j) inne – jaki............................... 8.Wśród polskiego społeczeństw istnieje sformułowanie niepłodność = bezdzietność. Jedna z form walki z bezdzietnością jest adopcja. Proszę zakreślić najbardziej znaną Pani/Panu formę adopcji: a) adopcja ze wskazaniem;X b) adopcja pełna (anonimowa),x c)rodzina zastępcza;X d) nie znam żadnej z wyżej wymienionych forma adopcji. wszytskie sa znane , z tym ze ze wskazaniem najmniej powszechna 9.Czy ktoś z Pani/Pana najbliższego otoczenia stanowi rodzinę adopcyjną? a) tak ( w przypadku tej odpowiedzi patrz pytanie 10);x b) nie; c)trudno powiedzieć. 10.Proszę określić uczucia w skali od 1 do 5( 1-zdecydowanie tak, 2-raczej tak, 3-raczej nie, 4-zdecydowanie nie, 5-trudno powiedzieć), które towarzyszyły Pani/Panu w chwili otrzymania wiadomości, że osoba z Pani/Pana najbliższego otoczenia jest rodzicem/dzieckiem adopcyjnym? a) zaskoczenie2 b) niedowierzanie3 c) konsternacja4 d) współczucie3 e) żal4 f) smutek4 g) Chęć niesienia wsparcia2 h) zaciekawienie2 i) obojętność3 j) inne – jaki............................... 11.Proszę wymienić trzy cechy, które Pani/Pana zdaniem są charakterystyczne dla dziecka adoptowanego: a)..mniej przewidywalny jest jego charakter i stan zdrowia ................................................... ........................................; b). czeste trudnosci adaptacyjne...zwiazane z powyzszym.................................................. ........................................; c)...czesto jest obciazone dziedzicznie ( poniewaz nie ma prawie sierot naturalnych, w wiekszosci sa to sieroty spoleczne , wywodzace sie z rodzin patologicznych.).................................................. ......................................... 12. Koszt zabiegu in vitro to niekiedy kilkadziesiąt tysięcy złotych. Obecnie w rządzie polskim odbywają się debaty, czy część zabiegu powinna być refundowana z państwowych środków finansowych. Czy Pani/Pana zdaniem in vitro powinno być refundowane z NFZ: a) tak;X, czesciowo b) nie; c) trudno powiedzieć. 13. Czy są Pani/Pan, że opinia społeczna ma wpływ na stosunek rządu do opowiedzeniem się za lub przeciw refundacji in vitro: a) tak;X b) nie; c) trudno powiedzieć. 14. Co Pani/Pana zadaniem jest powodem braku ostatecznej decyzji w sprawie programu refinansowania procedura zapłodnienia pozaustrojowego in vitro (proszę zaznaczyć trzy): a) zawiłe procedury biurokratyczne, odnośnie wprowadzania nowych ustaw; b) zbyt mała świadomość społeczna odnośnie skali problemu bezpłodności i jego skutków; c)brak funduszy ze środków NFZ;X d)powszechne uznanie, iż bezpłodność nie jest chorobą zagrażającą życiu;X e) postawa kościoła, uznająca zabieg in vitro za grzech;X f) brak lub zbyt małe zainteresowanie ze strony opinii publicznej; g) inne – jakie:...................................................... ............................................................ ................ 15.Co według Pani/Pana opinii zmieni się w Polsce, jeśli uchwała o refundacji zabiegu in vitro stanie się faktem: a) zwiększy się dług narodowego funduszu zdrowia;X b) zwiększy się liczba urodzeń; c)zwiększy się liczba klinik leczenia niepłodności,X d) liczba urodzeń zostanie bez zmian; e) liczba klinik leczenia niepłodności zostanie bez zmian, f) dług NFZ nie zmieni się; g) inne – jakie....................................................... ............................................................ ...... . 16. Kościół jest przeciwny, z moralnego punktu widzenia, sztucznemu zapłodnieniu homologicznemu w probówce. Jest ono bowiem według niego samo w sobie niegodziwe i sprzeczne z godnością rodzicielstwa oraz jednością małżeńską, nawet wówczas, gdyby zrobiło się wszystko dla uniknięcia śmierci embrionu ludzkiego. Czy popiera Pani/Pan stanowisko Kościoła: a) tak; b) nie;X c)trudno powiedzieć. 16.Proszę wyrazić swoją opinię ( w kilku zdaniach) jaka jest Pani/Pana osobista postawa w temacie poglądów kościoła na temat procedury in vitro? Jesli ktos, jako katolik, nie chce zalodnienia in vitro, nie musi z niego korzystac, jednak nie mozna ograniczyc wszystkim prawa do korzystania z niego, to kwestia sumienia.....( kazdego, idndywidualnie). Nie wszycy sa katolikami. Kosciol oczywiscie postepuje logicznie, zgodnie ze swoimi zasadami i nie mozna miec o takie stanowisko do niego pretensji. Jednak wg moich obserwacji, wiekszosc polskich katolikow (tak zwanych) i tak nie stosuje sie do jego zasad, dziala na pokaz , takze w innych dziedzinach ( np chrzty, sluby.)............................................... ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................................ ............................................. . 17. Czy sądzi Pani/Pan, że leczenie bezpłodności zakończone ciążą lub zastanie rodzicami w wyniku adopcji, rozwiązuje Pani/Pana problem bezpłodności: a) tak; b) nie; c) trudno powiedzieć.zakonczone szczesliwa ciazą tak, adopcją - niekoniecznie. 18. Płeć: a) mężczyzna; b) kobieta.X 19. Wiek badanego: a) od 18-22 lat; b) od 23 do 27 lat; c)od 28 do 31 lat; d)powyżej 32 lat.X 20. Miejsce zamieszkania: a) miasto do 50 tys mieszkańców; b) miasto od 50 tys do 100 tys mieszkańców, c)miasto od 100 tys to 150 tys mieszkańców, d)miasto powyżej 150 tys mieszkańców,X e) wieś.

Gość KasiaiŁukasz
moj mail zwyczajna23@o2.pl

Gość KasiaiŁukasz
No to podsyłam --- dziekuję

Gość KasiaiŁukasz
**** achajaa 82*** dziękuje

Gość KasiaiŁukasz
***mauzolem*** dziekuje

Gość EmCia 2o
emcia_20@interia.pl

Gość KasiaiŁukasz
**** gryzelda**** bardzo dziekuję

Gość KasiaiŁukasz
*** monika*** slicznie dziękuję :)

Gość KasiaiŁukasz
**** kigana***** dziekuję:)

Gość KasiaiŁukasz
***** irminka 2*** równiez dziękuję

Gość KasiaiŁukasz
**** Zabol22* poszło

Gość KasiaiŁukasz
*** Wera234*** poszło

Droga autorko topiku, w ankiecie urzywasz slow bezplodnosc i nieplodnosc wymiennie ? (bo tak mi sie wydaje...) A gdzies czytalam, ze z medycznego punktu widzenia, to sa rozne sprawy (rozne definicje). Moze warto sprawdzic? Ja nie pisze tego, zeby sie czepiac, ale sama pisze prace "naukowa" ;) i wiem jak profesorowie potrafia sie przyczepic do terminologii. Pozdrawiam 🖐️