Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nikita994

Matematyka obowiazkowa , rozwianie wątpliwości...

Polecane posty

ulomie nie pisze w 2010 tylko 2009, jestem dyslektykiem dlatego je robie jestem tego swiadoma

Gość toshiya
coś tu nie halo, bo na każdym portalu maturalnym widnieje informacja, że "matematyka obowiązkowa 2009/2010." zresztą do takiej zmiany potrzeba czasu, a nie jednego dnia. co do wypowiedzi kyotos - zdaję maturę w tym roku, z czterech przedmiotów z czego trzy rozszerzone i gdybym miała dorzucić do tego jeszcze matmę (którą umiem wystarczająco) to bym się prędzej pochlastała. "Studia matematyczne sa przyszlosciowe" - nie każdy idzie na studia matematyczne, kto idzie i tak matematykę zdaje, na wybranym przeze mnie kierunku matematyki mieć nie będę i nie widzę potrzeby, żeby się z nią użerać na maturze. liczyć umiem, dam sobie radę i bez tej obowiązkowej matmy.

Gość kyotos
nikita994 - po matematyce nie tylko sa studia techniczne, ale rowniez i ekonomiczne (w tym fiansowe) rowniez bardzo przyszlosciowe :)

Gość kyotos
toshiya - tylko potem skonczy sie 5 lat studiow i pojawia sie problem (no chyba ze to medycyna czy prawo). Po co przez 5 lat katowac sie studiami a pozniej nie miec szans na znalezienie prayc. Nie mowie, ze studia matematyczne ja gwarantuje, bo kierunki rowniez nalezy wybierac z glowa (nowoczesne technologie , finanse), ale jest po nich znacznie wieksze pole manwerwu niz np. po bilogii czy socjologii. No i pol biedy jak ktos za studia placi (bo robi je na wlasy rachunek), ale jak 5 lat ma darmowe studia humanistyczne, po ktorych i tak nie znajdzie pracy to pieniadze podatnikow wyrzucone w bloto ;/

wiem ze nie tylko techniczne tylko chodzilo mi o odpowiedz na proste pytanie czy ja klasa 4 technikum pisze mature 2008/2009 nic wiecej a tu taka burza sie rozpetala

Gość kyotos
...a ponadto wiesz matma bylaby skuteczna bariera dla wielu osob, ktore sie zwyczajnie na studia nie nadaja (potem kazdy ma MGR).

Gość kyotos
nikita - sorka, ze odeszlem troche od tematu, ale zasugerowaem sie topiciem, natomiast nie mam pojecia co do matury :D Na nieszczescie mialem okazje pisac stara ;)

Gość konczita Nikita
widocznie mowa była o przyszłym roku, a Ty nie dokładnie słuchałaś

Gość konczita Nikita
ja też pisałam starą w 2004 roku :D

zazdroszcze ale teraz to stoi przedemna dziekuje za link rozwial moje watpliwosci :) ja zdaje niemiecki polski i geografie badz wos

Gość toshiya
kyotos - wybacz, ale najwyżej zmarnuję pieniądze podatników, nawet kiedy mam świadomość, że po wybranym przeze mnie kierunku pracę znajdę z trudnością, to i tak nie zdecydowałabym się na matematykę. wolę mieć przyjemność studiowania i brak problemów z ukończeniem niż katowanie się czymś, w czym nie czuję się dobra. a matma na maturze i tak niewiele zmieni, kto zda z łatwością ten i może pójdzie na matematyczne, kto zda z trudem od matematyki ucieknie i będzie tak uciekał przez całe życie. a swoją drogą, nie wiem co tak wszyscy psioczą na studia humanistyczne, jeśli się jest obrotnym, potrafi zaprezentować siebie jak najlepiej i wie, co chce się w życiu robić, to nawet po socjologii można znaleźć dobrze płatną pracę. trzeba tylko chcieć i umieć przekonywać do siebie ludzi. o studentach, którym wszystko jedno i którzy żyją jak mimozy się nie wypowiadam, tacy powinni mieć zakaz wstępu na uczelnię. (przepraszam za odbiegnięcie od tematu, nie mogłam się powstrzymać :D)

nie ma sprawy jak najbardziej popieram twoja teorie i mysle tak samo ja takze ni czuje sie z matma dobrze a wybieram sie na resocjalizacje

Gość uuhuhuuuuuu
nikita994 --> robisz zadyme,czytaj ze zrozumieniem,bo nie zdasz polskiego pisemnego na maturze(text ze zrozumieniem)

to moj topik zadalam proste pytanie i oczekiwalam odpowiedzi , jak najbardziej czytalam ze zrozumieniem i dostalam odpowiedz na moje pytanie dziekuje bardzo i pozdrawiam

Gość natis
ić w pisdu

Gość Klaudynka__
Mam pytanie do licelaistów rocznik 1990r czy jak ktos nie zda matury w 2009 czy musi pisac matme w nastepnym roku?

Gość Odpowiedź dla KLAUDYNKI
A więc... 1. Rocznik 1989 (technikum), 1990 (liceum) - nie piszą matury z matematyki obowiązkowo. 2. Matura obowiązkowa jest od roku szkolnego 2009/2010. 3. Jeszcze do wczoraj sądziłem, że uczeń, który w ogóle nie przystąpi do matury w tym roku (maj 2009), będzie pisał maturę z matematyki obowiązkowo, ale dzisiaj "doszły mnie słuchy", że jeżeli np. uczeń miał egzamin poprawkowy i zdał go (maturę pisze za rok), to matematyki pisać nie będzie... Jeśli ktoś wie dokładniej coś o tym, to możecie się wypowiadać. Ja nie jestem pewny. 4. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ POWODZENIA NA EGZAMINACH ;)