Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oszaleję zaraz oszaleje

Zapomniałam wziąść tabletkę anty

Polecane posty

Wiem, że to strasznie nieodpowiedzialne, ale w trzecim tygodniu opkowania zapomniałam tabletki. Przyjęłam ja dopiero razem z następną, czyli minęło 24 godziny, od kiedy powinnam ją wziąść. O tej porze o której powinnam była ją przyjąć odbyłam stosunkek. Mój chłopak nie kończył we mnie, no ale wiadomo - przed wytryskiem też się coś wydziela. Jak myslicie? Moge być w ciąży? Zdarzały się wam takie sytuacje? Lekarz powiedział mi, że nic sie nie powinno stać, ale ja i tak się boję. Zaraz oszaleję z tego stresu :(

szanse na ciaze sa minimalne tak w ogole to dzieki za topik, bo mi sie przypomnialo ze zapomnialam i jeszcze zdarzyłam :D

Nie ma za co. A był ktoś z Was w podobnej sytuacji? Zdarzało się Wam zapomnieć 24 gdoziny i nic sie nie stało?

No ja dzwoniła do gina i powiedziała, że nie powinnam być w ciąży bo to trzeci tydzień. No, ale ja i tak panikuję. A na test jeszcze za wcześnie.

Naprawdę żadnej z Was nie zdarzyło sie zapomnieć tabletki?

Gość w.w.w.
nie bedziesz w ciazy. od jednej tabletki nie pada caly juz wyksztalcony system zabezpieczenia. tylko teraz dalej bierz regularnie.

w. w. w. Dzięki. Takich słów potrzebowałam. Też niby sobie wmawiam, że przecież biorę te tabletki juz ponad pół roku, zawsze regularnie, więc to niemozliwe żeby nie wzięcie jednej tabletki tak całkiem zaburzyło ochronę antykoncepcyjną. No i poza tym mój chłopak nigdy nie dochodzi we mnie. Wiem, że to niby żadna metoda, ale wiele par stosuje tylko stosunek przerywany bez innych zabezpieczeń i nie wpadają. No i pocieszam się słowami ginekolog. Powiedziała, że w trzecim tygodniu raczej nie ma szans na ciążę. No, a na dodatek biorę diane 35. Ona ma podobno duzą dawkehormonów, więc może poziom tych hormonów w moim organiźmie nie spadł aż tak bardzo. No, a poza tym przecież tabletki hamuja owulację. To chyba komórka nie jest w stanie się wytworzyć w ciągu 12 godzin? Ja sie spóźniłam 24, ale do 12 godzin spóźnienie jest bezpieczne, więc ta kom miała tak jakby 12 godzin na wytworzenie...To chyba niemozliwe, co? Przepraszam, że tak sie rozpisuję i zaśmiecam forum, ale muszę sie wygadać, a nie mam komu.

Gość w.w.w.
nic Ci nie bedzie mi sie juz nie raz zdarzyło zapomnieć i brac dwie tabletki naraz, i to nie tylko w trzecim tygodniu ale juz chyba w kazdym, i w ciązy nie bylam :) po co wam stosunek przerywany przy tabletkach? chlopak nerwici\y dostanie...

Gość gshdghs
Dziewczyno nie panikuj ja ciagle zapominam moj facet konczy we mnie i jeszcze nie wpadlam

Gość wziąĆ wziąĆ wziąĆ

Nie chce panikować, ale nie moge nad tym zapanować :( Co najgorsze wszędzie widze kobiety w ciąży. Włączę telewizje to w filmie, albo ciężarne, albo takie co wpadły. Czytam gazete też. Z tego stresu nie mogę jeść, to mama co na to? Spytała czy przypadkiem nie jestem w ciąży i dobiła mnie opowieścia o jakiejś znajomej, która mimo tabletek zaszła w ciążę. Jejku ja chyba oszaleję. Na dodatek boję się, że nawet jeśli te tabletki działają mimo zapomnienia o jednej to czy będą dalej działać skoro tak się stresuję :(

Nawet nie wiesz jak bym chciała, ale nie potrafię. Całymi dniami siedzę i przeglądam internet i czytam wszystko o zapominaniu tabletek. Wkręcam już sobie, że te kobiety w ciąży w około to jakis znak, że ja tez będę :( Nie robię przerwy między tym i nastepnym opakowaniem także na krwawienie nie mam co czekać, więc zrobię test. Ale najbardziej przeraża mnie mysl, że mój facet wyjeżdża i w te dni w które mogę zrobić test to go akurat nie będzie. Wróci dopiero za dwa miesiące. I nie wiem jak sobie poradzę jeśli wynik będzie pozytywny :(

mnie coś innego zastanowiło po 24 godzinach wzięłaś na raz podwójną dawkę hormonów? na moich pigułkach pisze wyraźnie, że można łyknąć do 12 godzin po czasie, a jeśli później, to już nie, tylko opuścić i wziąć tą, co sie powinno wziąć normalnie, 1 szt. no i w obu przypadkach zabezpieczać się dodatkowo do kolejnego opakowania

w sumie to tak pisza zawsze, ale nie wiem czy to ma jakies wielkie znaczenie autorko - a czemu nie robisz przerwy? moze lepiej zebys zrobila? i test tez sobie zrob, bedziesz miala spokoj nic sie martw ze twoj facet wyjezdza, przecie bedziecie w kontakcie bedziesz mu mogla wszystko powiedzec, jak wyszlo a i tak by ci nie asystowal w sikaniu na patyczek

Gość w.w.w.
widzisz ciężarne bo dochodzi wrzesien i zaczynają się rodzić efekty szalonych sylwestrów i wczesniaki karnawalowe. norma. z tych nerwow to zaraz zaczniesz u siebie objawy ciążowe widziec i dopiero sie zdenerwujesz :) nie przejmuj sie. jak Ci to uspokoi to nie rób przerwy teraz w tabletkach tylko jezdz nastene opakowanie od razu.

Gość w.w.w.
Ewo to zalezy od składu pigułek. minipigułki, czyli te zawierające jeden hormon, mozna połknąć z max 3-4 godzinnym opoznieniem, potem juz po regulacji. normalne tabletki dają o wiele większy margines zapomnienia, choc oczywiscie nie znaczy to ze lepiej nie pilnowac regularnosci. autorko, uspokój się :)

Gość frfrffffffffffffff
co nawyżej zapomniałaś WZIĄĆ...

ja mam tak wypisane na ulotce tabletek trójfazowych, nie minipigułek, które ponoć trzeba brać co do godziny a wzięcie podwójnej dawki hormonów uważam za conajmniej brak roztropności

Gość w.w.w.
lekarze to dopuszczaja. w ulotkach tez jest wyraznie zaznaczone co robic w razie zapomnienia, jesli pisza ze przyjac nawet jesli oznacza to przyjecie dwoch tabletek naraz to znaczy ze mozna. przywyknijcie do mysli ze piguly to nie jest bomba hormonalna i sie od nich NAPRAWDE nie mutuje :)

Gość w.w.w.
a tabletki trójfazowe mają swoją specyfikę - kazda partia różni się składem i przy kazdej partii zapomnienie jakiejs tabletki wiązałoby się z inną procedurą. w przypadku zapomnienia tabletki najpopularniejze dwufazowej jest pewnien standard który się dobrze sprawdza i tego się trzymajmy.

Ewa 33 - postapiłam tak jak było napisane na ulotce: Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu Mozna wybrac jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych: 1. Przyjąć pominięta tabletkę jak najszybciej (nawet jak oznaczato jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek!), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po zakończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. 2. Można również nie przyjmować juz tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową przerwę, po której należy kontynuowac przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ja wybrałam to pierwsze wyjście, wydawało mi się jakoś tak pewniejsze. No i pocieszam się, że w przypadku trzeciego tygodnia nie sugerują dodatkowego zabezpieczenia. Czyli po zapomnieniu mogłabym sie kochać do końca bez np prezerwatywy i powinnam byc zabezpieczona. A ja tymczasem ostatni stosunek miałam o tej porze, o której powinnam porzyjąć właśnie zapomnianą tabletkę. Czyli wtedy jeszcze niby tamta poprzednia działała. Wg tego co piszą to powinna działać jeszcze 12 godzin po tym stosunku. Mam nadzieję, że plemniki mojego chłopaka to nie jakieś herosy, które by przetrwały w takim sluzie jaki jest przy przyjmowaniu tabletek.

No i na dodatek mama mi jeszcze dzis dogadała. Nie wiem, czy sie czegoś domysla po moim zachowaniu, czy co, ale powiedziała, żebym się opanowała, bo zobaczę, że będę z brzuchem chodzić :(

Gość barakuda23
a nie wiesz ze nie wolno brac dwoch naraz?? zwariowalas

Nie zwariowałam tylko postapiłam tak jak było napisane w ulotce. Wyżej zacytowałam fragment ulotki i jest tam napisane, że zapomnianą pigułke powinnam przyjąć natychmiast jak mi sie przypomni nawet jeśli oznacza to wzięcie dwóch pigułek na raz.

A matka kazała mi popic te tabletki wodą z mlekiem, fusami z kawy i pieprzem i octem, bo to podobno pomaga zabić plemiki

Mama niczym mi nie kazała popijac, bo nie powiedziałam jej że zapomniałam tabletkę. Po prostu tak ja naszło, a że ja akurat jestem w takiej sytuacji to jej gadanie mnie dobija. Odbieram to jak jakiś zły znak :/

Gość Nie martw sie
Skoro postapilas tak jak mówi twoja ulotka to napewno nie będziesz w ciąży. Głowa do góry :)

Gość Izula1992
Hej! Wiem ze jestem nie odpowiedzialna itd. bo ale stało się.... biorę tabletki cilet ostatnio zapomniałam wziąć przez 4 kolejne dni gdyż miałam bardzo złe dni dożo problemów i po prostu wyleciało mi z głowy... i wzięłam wszystkie 4 na raz... Może się coś stać w związku z tym? proszę o odpowiedz. pozdrawiam :)