Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *Gwiazdeczkaa**

slub ekumeniczny w Polsce

Polecane posty

Gość *Gwiazdeczkaa**

Zamierzam z moim partnerem wziasc slub ekumeniczny w Polsce. Ja jestem katoliczka a moj partner ewangelista i mieszkamy w Niemczech przy czym mamy juz slub cywilny zawarty w Niemczech. Czy moze mi ktos powiedziec jak wyglada i jak przebiega slub ekumeniczny w Polsce w naszym przypadku dwuch roznych wyznan? Jakie formalnosc mnie czekaja i jak to jest z kursem przed malzenskim? czy ja tez musze ten kurs odbywac i moj partner tez (ja Polka on Niemiec)? ja mialam chyba cos takiego w szkole sredniej z tego co pamietam tylko nie bardzo wiem jak to wszystko sie zalatwia. Dla nas bedzie to o tyle trudne bo na stale mieszkamy w Niemczech i trudno bedzie nam z kazdym dokumentem tam i spowrotem jezdzic wiec chcialabym juz za wczasu wiedziec zeby byc przygotowanym.

Zawarcie tzw. ślubu ekumenicznego jest jak najbardziej możliwe. Ponadto Kościół Rzymskokatolicki dopuszcza tzw. odstąpienie od formy kanonicznej, umożliwiając ślub osobie wyznania rzymskokatolickiego poza jej Kościołem. Odpowiednią dyspensę udziela biskup ordynariusz poprzez proboszcza i wówczas nie wymagana jest podczas ślubu obecność kapłana rzymskokatolickiego. Szczegóły, dotyczące dyspensy można znaleźć w Instrukcji Episkopatu Polski, wprowadzającej normy Kodeksu Prawa Kanonicznego i Dyrektorium Ekumenicznego ws. małżeństw o różnej przynależności kościelnej. W wielu Kościołach (szczególnie w Europie Zachodniej) wypracowano pewne zasady postępowania, które w mniejszym lub większym stopniu ułatwiają zawarcie związku małżeńskiego. I tak np. Ewangelicki Kościół Badenii zawarł porozumienie z rzymskokatolicką Diecezją Rottenburg-Stuttgart, że podczas ślubów ekumenicznych związek małżeński będzie błogosławiony zawsze przez kapłana rzymskokatolickiego, bowiem bez tego błogosławieństwa nie istnieje dla Kościoła Rzymskiego sakramentalność małżeństwa (nie licząc opisanej powyżej sytuacji, kiedy istnieje dyspensa biskupa diecezjalnego), a dla strony ewangelickiej to, kto błogosławi zawarty związek jest w sumie bez większego znaczenia. W sytuacjach takich duchowny/-a ewangelicki wygłasza kazanie do nowożeńców. Oczywiście jest to rozwiązanie kompromisowe, wynikające z niezwykle skomplikowanych kwestii rozumienia urzędu oraz teologii sakramentu, które do dziś dzielą Kościoły ewangelickie z Kościołem Rzymskokatolickim. Prowadzony dialog ekumeniczny zaowocował już wzajemnym uznaniem sakramentu chrztu święego, jednakże pozostało wiele kwestii, które do dziś uniemożliwiają wspólną Eucharystię. W przypadku małżeństw mieszanych wspólne przystępowanie do Komunii Św. wzbudza szczególne emocje. Istnieją jednak kościelnoprawne możliwości ze strony Kościoła Rzymskiego, które w \"szczególnych okolicznościach\", a taką jest małżeństwo wyznaniowo mieszane, dopuszczają stronę nie-rzymskokatolicką do Stołu Pańskiego. Nie istnieją natomiast jakiekolwiek przeszkody po stronie ewangelickiej, by katolik/-a przystąpił do Eucharystii w Kościele Ewangelickim (zarówno luterańskim, jak i reformowanym). Małżeństwa mieszane są wciąż przedmiotem dialogu ekumenicznego między poszczególnymi Kościołami chrześcijańskimi, jednakże \"rewolucyjnych\" zmian na razie nie ma. Można dodać, że niektórzy teologowie widzą w encyklice Ecclesia de Eucharistia ciche przyzwolenie papieża na gościnność eucharystyczną dla małżeństw mieszanych. W kwestii wychowywania potomstwa istnieje w wielu krajach zasada, że decyzję o wyznaniowej przynależności dziecka podejmują rodzice, a Kościoły z szacunkiem i duszpasterską troską odnoszą się do tej decyzji. W Polsce rygorystycznie przestrzegane są niekiedy przepisy prawa kanonicznego, zgodnie z którymi strona nierzymskokatolicka przyjmuje do wiadomości fakt, że strona rzymskokatolicka jest zobowiązana do wychowania potomstwa w Kościele Rzymskokatolickim. Obligatoryjne zobowiązanie do wychowywania dziecka w Kościele Rzymskokatolickim strona nierzymskokatolicka podpisuje tylko wtedy, gdy jest bezwyznaniowa, innej religii lub otwarcie występuje przeciw Kościołowi. Wielu kanonistów uważa, że bezprawne jest wymaganie od chrześcijan innych wyznań podpisywania \"lojalki\" ze zobowiązaniem wychowywania dziecka w Kościele Rzymskokatolickim. Przepisy prawne Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP również zalecają wychowanie dzieci w tradycji luterańskiej, jednakże ostateczną decyzje pozostawiają rodzicom dziecka. Dialog ekumeniczny trwa, wzbudza wiele irytacji, kontrowersji, niecierpliwości. Dla niektórych jest on zbyteczny, a dla jeszcze innych zbyt powolny. Jako Ekumenizm.pl reprezentujemy pogląd, że nie ma alternatywy dla ekumenizmu, dla zacieśnienia braterskich więzi między podzielonymi i niekiedy zwaśnionymi Kościołami. Pełni nadziei chcemy się modlić o istniejący już dar jedności, którego nie jesteśmy w stanie docenić, ani zauważyć bez działania Ducha Świętego. Nie zmienia to jednak faktu, że ekumenizm rodzi się w praktyce, a najtrudniejszą i zarazem najbardziej widocznym wymiarem ekumenicznego pojednania są właśnie małżeństwa mieszane, które posiadają szczególne powołanie pielęgnowania błogosławionej różnorodności, jaką odnajdujemy w Ewangelii Jezusa Chrystusa. link: http://www.ekumenizm.pl/content/article/20040126165812266.htm Pozdrawiam :)