Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia kasiaczek kasiula

Jak to jeste z poradnią rodzinna?

Polecane posty

Ile wczeniej przed ślubem musze tam iśc z narzeczonym. I co z naukami przedmałżeńskimi? Czy liczą się te które odbyłam w szkole i mam z nich świadectwo ukończenia zoceną od mojego księdza.... Jak uważacie?

Gość ale panna z ciebie
tak licza sie te ze szkoly ale oczywiscie oboje je musicie miec, a o poradni to nie wiem bo my nie musimy tam isc :) i mamy tez tylko jedna spowiedz przed slubem a nie dwie jak zawsze :)

Gość kalahariii
no pewnie te kilka lat temu nie mieliscie poradni...najlepiej sie wybrac do proboszcza, powiedziec jaka jest sprawa...jezeli tylko 1 osoba ma to druga bedzie musiala i tak zrobic...no i 3 spotkania w poradni was nie omina

tak licza sie te szkolne, wiec jezleli Ty masz to juz nie musisz odbywac kursu przedmalzenskiego. Twoj narzeczony bedzie musial chodzic am (no chyba ze jakos sie dogadacie z ksiedzem). z tego co wiem, musisz natomiast odbyc tak czy tak spotkania w poradni.

Gość ale bzdury
nie bylam na zadnych naukach przedmalzenskich, do poradni nie chodzilam, slub mialam. 4 lata temu.

Gość kalahariii
o jeny...moja wykladowczyni na studiach tez mowila ze 10 lat temu to bylo...jak ksiadz sie dowiedzial ze studiuja to im darowal nauki...zawsze sie znajdzie ksiadz ktory do tego podejdzie mniej restrykcyjnie, jednak dla wiekszosci te nauki sa obowiazkowe

Ale my boje mamy zaświadczenia o odbyciu nauk przedmałużeńskich w szkole średniej.... Chodzi mi tylko o poradnie..... Chcemu brać ślub w innym kościele niż ten do którego należymy, w tej chwili to nie problem wiele osób tak robi u nas. Na liscie wymaganych dokumentów w tym kościele nie ma żadnego papierka z poradni rodzinnej...

Idziesz do księdza, tam gdzie chcecie brać slub i zabierasz ze sobą: dowód osobisty, metryke chrztu wraz adnotacją o bierzmowaniu, świadectwo katechizacji przedmałżeńskiej, świadectwa z ostatniej klasy szkoły podstawowej ( gimnazjum jak miałaś już) i szkoły średniej. Ksiadz spisuje umowe przedślubną, uzupełnia wszystko i dopiero wtedy daje wam karteczki na spowiedz i kartke na dzien skupienia i poradnie rodzinną. Więc bez obaw- wszystko sie dowiecie u ksiedza :)

Czyli metryki bierzemy od księdza z znaszej parafii.... A np. do księdza odnośnie ślubu możemy juz iśc do księdza z tego kościoła w którym chcemy wziąć ślub? Bo nie chcemy brać ślubu w kosciele do którego nalezymy..... Tylko w kościele na innym osiedlu...

Metryki bierzecie z kościołów gdzie byliście chrzczeni. Możecie przecież zawsze podejść do księdza w tym kościele gdzie chcecie brać ślub i wstępnie zarezerwować termin i sie wszystkiego dopytać. Myśle że wtedy nie bedziecie mieć żadnych wątpliwości co trzeba załatwić.

A ile wczesniej szliscie romawiać z księdzem o terminie. U mnie najpierw trzeba rezerwować sale ponieważ tzreba czekac ok 2 lat na wolny lokal.... Czy potem nie ma problemu z data w kościele???

planujesz za 2 lata slub i juz zalatwiasz sprawy koscielne? no chyba ze czegos nie zrozumialam ... wiec jest tak: jezeli chcecie sie pobrac w innej parafii niz Twoja, nalezy najczesciej miec zgode proposzcza (Twojego/Narzeczonego/albo nawet obojga -zalezy jak od wymagan danego ksiedza ...) . wczesniej wybierzcie i zarezerwujcie termin. Po tym jak doniesiecie zgode/zgody ze swoich parafii, musicie dostarczyc metryki chrztu i potwierdzenie bierzmowania (dostaniesz w parafii, w ktorej bylas chrzczona). Potem protokol, zbieranie papierkow do niego, nauki i poradnia (albo kursy je zastepujace ...), wywiad kanoniczy. No i slub :) to tak w skrocie.

Gość Jeżeli wybrałeś Przelew prz
Pytam z ciekawości i nic w kościele jeszcze nie załatwiam... Wiem że trzeba zacząć tak ze 3 albo 4 mies przed ślubem..... Pytam bo chcemy właśnie ślub w innym kosciele i nie wiem czyz reguły to proboszcz wyraża zgodę na coś takiego..