Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lisasmack

problem

Polecane posty

Gość lisasmack

Nie będę owijać w bawełnę, od razu napiszę co i jak- od jakiegoś czasu mam straszny problem z wypróżnianiem się (mówię tu o tym "większym"). Jedno posiedzenie zajmuje mi np 15 min. i wiąże się z ogromnym bólem, jakby kamień ze mnie wychodził... Próbowałam błonnika, zażywałam go regularnie- nie pomógł, piję dużo wody- nic, od 2 tyg jestem na diecie south beach, więc jem same zdrowe rzeczy- dalej to samo... co to jest, co robić?

Gość nodisonka
moze masz hemoroidy wenetrzne... albo mało ruchu... idz do lekarza... i pamietaj nigdy nie pij zadnych cudow na wyproznienie typu herbatki figura itp to uzlezania... kiedys to pilam i pozniej za holere nie moglam sama isc do ubikacji tylko po herbacie... na szczescie teraz jem jak trzeba i chodze normalnie sie zalatwiac...

Gość lisasmack
wypowie sie ktos jeszcze?

Gość googo
moja kolezanka tez ma ten problem...to jest cos jak zatwardzenie...ona pije rozne herbatki przeczyszczajace ale tez malo jej pomaga

Gość zrezygnuj przede wszystkim
z cukru - staraj się unikac słodzenia, nie jedz słodyczy, pij jogurty

sok z jabłek!!! w ogóle jabłka przeczyszczają jelita!! Jedz dużo owoców i warzyw. Podobno też szklanka, czy pół wody na pół godziny przed śniadaniem

Gość Forlax
bezpieczny i skuteczny środek na przeczyszczenie, nie uzależnia, mogą go stosować dzieci i osoby cierpiące na hemoroidy, polecam, Forlax

Gość NO TO DORADZĘ
Samo picie wody, jarzynki nie pomogą. Co do błonnika są rózne rodzaje, nie wchodząc w szczegóły tzw miękki i twardy....każdy człowiek na niego indywidualnie reaguje. Jednym pomaga a innym wręcz szkodzi i albo za bardzo podrażnia jelita albo totalnie zapycha..... Z łatwych metod polecam jedzenie suszonych śliwek, rodzynek, wieczorkiem przed spaniem weź kilka śliwek i łyżkę rodzynek, zalej w kubeczku wrzątkiem, tak by owoce były zakryte....zjadaj je rano na czczo.... możesz też jeśc te rozmiękczone owoce dwa razy dziennie, ale nie przesadzaj z iloscią, suszone owoce to cenne źródło witamin, soli mineralnych i błonnika dobre jest też tzw "siemie lniane" czyli nasiona lnu, mozesz kupic w zielarnaich albo w sklepach ze zdrową żywnością, nasionka w całości lub mielone, postępujesz z nimi jak z suszonymi owocami: zalewasz łyżkę nasion przegotowaną wodą, możesz dosłodzic łyżeczką miodu, wypijasz gdy nasionka spęcznieją i puszczą "śluz" nasiona lnu zawierają składniki mineralne i witaminy, wzmacniają włosy, skórę, paznokcie, działają osłaniająco na żołądek i jelita, pomagają w wypróżnieniach, niektórzy twierdzą też że regulując wypróżnienia pomagają też schudnąc

Gość vbbbbbb
a kawa ci nie pomaga? dobry jest tez rumianek n ate sprawy

Gość NO TO DORADZĘ
Odradzam herbatki i tabletki przeczyszczające z apteki...można je stosowac awaryjnie, ale lepiej ich nie używac bo rozleniwiają jelita, mogą powodowac podrażnienia oraz nadmierne wyzbywanie się soli mineralnych i witamin z organizmu. Często stosowane senes i kora kruszyny (najpopularniejsze składniki środków przeczyszczających) rozleniwiają jelita i potem jelita w ogóle nie pracują. Przy niezdiagnozowanych chorobach jelit, środki przeczyszczające mogą uszkodzic jelita. Lepiej więc od czasu do czasu zjeśc suszone jabłka, morele, śliwki niż środki które działają z siłą wodospadu i powodują bolesne skurcze. Mnie rewelacyjnie działa kawa na czczo, piję ją z mleczkiem, wypijam i za 10 minut jestem na sedesie ;-)

Gość NO TO DORADZĘ
No i oczywiście śliwki, rodzynki i nasiona lnu możesz dodawac do płatków śniadaniowych, jeśc z jogurtem...pycha i samo zdrowie