Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zanetka888

Helicobacter pylori

Polecane posty

Gość zanetka888

Witam. Mam na imię Żaneta ... może zacznę od tego, że już rok temu(2007) miałam dziwne objawy typu kłucie "naciskanie" pod prawym żebrem. Zlekceważyłam to i po 3 lub 4 mies. ustąpiło .. bóle nie były jeszcze na tyle mocne żeby mi to szczególnie przeszkadzało. Z początkiem Sierpnia 2008 znowu te bóle wysąpiły lecz już bardziej bolesne wraz z nimi dziwne samopoczucie ,bóle głowy, a także nudności(czy ktoś z was tak miał?).Poszłam do lekarza rodzinnego gdzie tam otrzymałam skierowanie na badanie krwi. Wynik był dodatni (czyli prawdopodobieństwo, że mam bakterie)oraz stwierdzający, że mam bardzo dużo przeciwciał , a wiadomo ,że występują wtedy kiedy muszą bronić organizm przed wirusami , bakteriami itp. Wiem,że akurat ta bakteria występuje nawet u 70% ludności także nie ma obaw, że dzieje mi się coś strasznego;) ale u nie wszystkich występują takie właśnie objawy. Aby zwalczyć tą bakterie są wskazane antybiotyki ... Ja biorę tabletki anty. i nie wiem czy antybiotyki mogą obniżyć skuteczność oraz działanie tab.anty.? Jak długo leczona u was była "bakteria"?

Gość Karolcia-c67
Podobnie jak inne bakterie, infekcję H. pylori leczy się za pomocą antybiotyków. Ze względu na specyficzny sposób wegetacji H. pylori należy stosować specjalne rodzaje antybiotyków, na które bakteria jest wrażliwa. W przypadku nieskuteczności pierwszego leczenia stosuje się następnie inny zestaw leków albo dobiera antybiotyki na podstawie antybiogramu (oznaczenia wrażliwości bakterii na poszczególne antybiotyki) posiewu wycinka pobranego z żołądka. Najlepiej braż leki w 7 dniowej przerwie brania hormonów. Wtedy nie wystąpią tak zwane plamienia itp.. Skuteczność tab. atykoncepcyjych może spaść ale jeżeli antybiotyki będą brane w 7 dniowej przerwie a wiadomo,że w tym okresie występuje krwawienie z odstawienia ..to wszystko mówi samo za siebie ;] Gdy zaczniesz brać opakowanie hormonów to z antybiotykami będziesz miała już spokój więc nie będą przeszkadzały Ci w działaniu Tabletek Anty.

Gość Karolcia-c67
Acha... takie objawy tak ja napisałaś mogą wystąpić ale u nie każdego kto ma bakterie. W moim przypadku były podobne objawy lecz było to wszystko bardziej zaawansowane miałam już naprawdę ostre zapalenie żołądka. Także dobrze,że nie miałaś więcej komplikacji. Oczywiście tak ja piszesz nie jest to nic strasznego bakteria występuje u większości ludzi ale lekarze starają się ją zwalczyć. Bo samopoczucie czy tych dolegliwościach jest straszne. ;p

Gość zanetka888
Witam. Bardzo Ci dziekuje za pomoc. Antybiotyki biorę już 6 dzień. Lekarz zalecił mi także zdrowe i lekkostrawne odżywianie. Koniec z tłuszczami jak i słodyczami które zalegały długo na żołądku.:) Od 2 lat pilnowałam się ...i stale jadłam o tych samych porach jak i zwracałam uwagę na kcal. ale pozwalałam sobie na jedzenie zawierające dużo tłuszczy które są ciężke...:P I zawsze po takim jedzeniu jak i po fast-food-ach czułam się źle. Oczywiście czasami będzie można sobie pozwolić =>... Czasami!!!! ;p hihi Pozdrawiam:)