Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla Matka Chrzestna

Tradycje zwiazane z Chrztem

Polecane posty

Gość przyszla Matka Chrzestna

Niedlugo zostan Matka Chrzestna, ale zupelnie na tym sie nia znam. Slyszalam, ze Chrzestna ubiera dziecko do Chrztu (kupuje ciuszki), a Chrzestny zajmuje sie swieca i takimi tam rzeczami.Jak to jest naprawde? Jak bylo u WAs? Z gory dziekuje za odpowiedz.

tez slyszałam ze jest jakis podzial ale my kupilismy sami i ubranko i wszystko inne. mysle ze lepiej to wszystko ustalic z rodzicami bo moze sie okazac ze beda 3 świeczki dwa ubranka a szatki nie bedzie...

u nas chrzestna kupila ubranko i szatke a chrzestny gromnice i lancuszek z medalikiem...

Gość gdfhsz
u mnie tak jak u Sylwinki

Też słyszałam o tym podziale jednak my kupiliśmy wszystko sami naszemu dziecku. Dokładnie tak jak napisała MaMani warto porozmawiać o tym z rodzicami dziecka i dowiedzieć się czego oczekują.

Gość 1234567890la
Mnie rodzice chrześniaka poinformowali dokładnie czego oczekują z mojej strony (oczekiwali "białej szatki", a od chrzestnego świecy). Niczego nie musiałam się domyślać, tylko normalnie zaraz po ustaleniu, że oni mnie chcą na chrzestną, a i ja jestem chętna - ustaliliśmy, że zwyczajowo chrzestna organizuje białą szatkę (wcześniej oczywiście tego nie wiedziałam). Szczęśliwie to oni wyszli z inicjatywą i objaśnili jak interpretują obyczaje:-)

U nas w ,,regionie" też są takie podziały. Jednaj ja chciałam by moje dziecko miało od chrzestnej szatkę a od chrzestnego świece. Dziecko wolałam ubrać za swoje :)

Podziały niby są, ale my sami kupiliśmy szatkę i świecę - chrzestni są z młodego pokolenia, sami się nie skapnęli, nam upominać nie wypadało, więc... ;) I jeszcze w kwestii tradycji: u nas w rodzinie jest taki zwyczaj, że dziecku po chrzcie daje się ołówek i zeszycik, żeby coś tam nabazgrało - oczywiście to takie bazgranie mocno naciągane, bo taki 2-miesięczniak to ledwo ołówek trzyma :P Ale to niby taki "zabobon" na dobre stopnie w szkole ;) Nie mam pojęcia, skąd to się wzięło :) Ale wszyscy u nas mają takie zeszyciki ;)

Gość dienka
Śliczne ubranka do chrztu oraz potrzebne akcesoria znajdziecie na stronie: www.ubrankaokazjonalne.pl