Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmakkakak

ubezpieczenie oc

Polecane posty

Gość mmmmakkakak

Proszę o pomoc osoby, które wiedzą co w takiej sytuacji. Samochód kupiony tydzień temu przy umowie kupna sprzedaży wypowiedziano starą umowę oc. Samochód nie został jeszcze przerejstrowany na nowego właściciela i nie podpisano nowej umowy oc. Wczoraj kierowca samochodu (nie wlaściciel) zasnął za kierownicą i rozwalił samochód doszczętnie wyrządzając przy tym szkody - znaki drogowe, reklama, stoisko z butlami gazowymi. Samochód nie będzie rejstrowany bo się nie nadaje do naprawy i teraz moje pytanie kto zapłaci za wyrządzone szkody? Czy należność zostanie wypłacona ze starej umowy oc czy właściciel samochodu będzie musiał sam zapłacić za szkody?

Gość mmmmakkakak
bardzo proszę o pomoc

Gość zwykle jest miesiąc
na ubezpieczenie i rejestrację. ale jesli oc zostało wypowiedziane, to zapłaci nowy właściciel. takie moje zdanie.

jeśli umowa oc została wypowiedzona a nowej nie było to znaczy że samochód nie był wogóle ubezpieczony to koszta będzie ponosił nowy właścieciel....tak myślę

Gość mmmmakkakak
nie wiem czyją to wszystko było własnością ale policja wzięła numer starej polisy, nie wiem kto będzie dochodził roszczeń. Jeżeli właściciel będzie obciążony czy może później rządać zwrotu od kierującego pojazdem, jeżeli samochód dał mu dobrowolnie?

Gość destruction derby
nieubezpieczonym samochodem nie powinno sie w ogóle wyjeżdżać na drogę :o

Gość pewnie znaczy
Przez 30 dni od daty sprzedaży działa wypowiedziana umowa ubezpieczenia oc, tak więc szkody pokryje zakład ubezpieczeń. Nabywca obowiązany był zawrzeć nową polisę najpóźniej do 30 dnia od daty sprzedaży - jeśli termin ten nie był przekroczony to śpij spokojnie.

teraz jest tak że oc przechodzi na własność nowego własciciela...a jesli on się zrzekł to musiał podpisać taki dokument że się zrzeka tego oc....to wtedy samochód wogóle nie był ubezpieczony więc się jak się policja dopatrzy to może dać mandat nawet 3 tys.....a co do pokrywania kosztów oczywiście możesz rządać aby ten któremu porzyczone zostało auto płacił...ale jesli nie będzie chciał zostaje tylko sąd...

Gość Oczywiście że właściciel
będzie odpowiedzialny, bo nie miał prawa ani on sam ani żaden inny kierowca ruszyć samochodu bez OBOWIĄZKOWEGO OC. Dochodzić zwrotu od kierowcy może przez założenie sprawy z powództwa cywilnego w sądzie

Gość mmmmakkakak
no to widzę że nam się oberwie