Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Melia_xD

Czy ktoś wie może jak rozwiązać te zadania z chemii ?

Polecane posty

Gość Melia_xD

Czy ktoś wie może jak rozwiązać te zadania z chemii ? 1. Ile gramów substancji należy rozpuścić w 360 gramach wody, aby otrzymać roztwór 20 procentowy ? 2. Do 60 gram 12 procentowego roztworu soli dodano 20 gram tej samej soli. Oblicz stężenie procentowe powstałego roztworu. 3. w 0.5 kg wody rozpuszczono 171 g dwuwodnego chlorku miedzi (II) CuCl2 x 2 H20. Oblicz stężenie procentowego powstałego roztowru . Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedzieć

Ledwo się rok szkolny zaczął i już się zaczyna :o

Gość prosto durnowata
podstawowy wzor - .. Cp = ms/mr *100% - a teraz licz :)...

Dopiero 3września,a już chemia się rozkręciła:P Licz z powyższego wzoru. :P Ah!Ta chemia:)

Gość Melia_xD
To bądź równie mądra i pokaż jak liczysz ... ;p bo ja już próbowałam i nic ... !!!!!

Gość nie mozna tak sobie w kasze
Ktoś NIE wie, jak je rozwiązać? :D

Gość prosto durnowata
ja wiem :P...

Gość prosto durnowata
nie bede pokazywac jak licze - musisz sama do tego dojsc zwlaszcza ,ze to jest proste :)... ...a pozniej chodza takie niedoksztalcone ..

Gość dej kromke chleba
oj to proste zadania.

Gość Tomorrow will be too late
1. m.sub=/100 m.sub=(7200+20m.sub)/100 100m.sub=7200+20m.sub 100m.sub-20m.sub=7200 80m.sub=7200 m.sub=90 gram 2. 12%= (m.sub*100)/60 czyli wychodzi 7,2 grama a potem podstawia się do wzoru na stężenie w miejsce m.subst 27,2grama a w miejsce m.roztowru 60+20 czyli 80 gram i wychodzi stężenie 34%. 3. (171*100%)/5171=3,3%

Gość Melia_xD
no ja niestety nie wiem ... bo jestem ciemna z chemii i była bym wdzięczna gdyby ktoś mi powiedział

Gość dej kromke chleba
5 zł

Gość Melia_xD
Dzięki Ci bardzo za te zadania :* ale to 3 jest (chyba) źle bo u mnie w książce w odpowiedziach jest 20%

Gość spróbuję zrobić 1 i 2...
1. Ile gramów substancji należy rozpuścić w 360 gramach wody, aby otrzymać roztwór 20 procentowy? Substancja będzie musiała stanowić 20% całości masy roztworu. To oznacza, że musimy dosypać tyle substancji, aby te 360 gram stanowiło 80% całkowitej masy roztworu. Aby to wykonać, 360 dzielimy przez 0,80 i otrzymujemy 450 gram. Tyle ważyć będzie cały roztwór. Odejmujemy 450 minus 360 i wychodzi nam 90 gram - to masa rozpuszczonej substancji i zarazem rozwiązanie zadania. 2. Do 60 gram 12 procentowego roztworu soli dodano 20 gram tej samej soli. Oblicz stężenie procentowe powstałego roztworu. No więc 60 gram zawiera 12% soli, czyli 7,2 grama soli (60 x 0,12 = 7,2). Jak dosypiemy 20 gram soli, to cały roztwór będzie ważył 80 gram, w tym 27,2 grama to będzie sól. Aby policzyć stężenie procentowe, mnożymy te 27,2 grama razy 100, a następnie dzielimy przez 80. Otrzymujemy 34%. Koniec zadania. Za trzecie się na razie nie biorę, bo idę do kibla ;)

Gość dej kromke chleba
tak z czystej ciekawosci: dlaczego nie probijesz rozwiazac sama?

Gość Melia_xD
już próbowałam i nie wychodziły mi jakieś niestworzone liczby :/ chociaż to drugie zadanie byłam blisko ... ale potem widzę po moich obliczeniach coś schrzaniłam ... :/ nigdy z chemii dobra nie byłam wole matematykę czy fizykę dla mnie są o wiele prostsze i z obu mam 4 :D

Trzeciego jednak nie zrobię, bo za trudne; nie wiem co to jest "dwuwodny chlorek miedzi (II) CuCl2 x 2 H20" :-O

Gość nie mozna tak sobie w kasze
Przecież to matma, na niej TEŻ są takie zadania :D

Gość Melia_xD
a mogę wiedzieć dlaczego 80% całkowitej masy roztworu ?

Melia, ale zadanie 1 i 2 są matematyczne ;) Ja jestem humanistą, mam 25 lat, chemii nie widziałem od 7 lat, a jak widziałem to miałem z niej dwójkę na koniec roku... A jednak jakoś to zrobiłem. Trzeciego nie zrobię, bo nie wiem, czy te 2 H2O trzeba uznawać za część wody, czy część substancji :-O Nie znam się na tym po prostu...

Gość w trzecim mi wychodzi
25,5% a teraz rozwiązanie: dane: masa substancji rozpuszczonej= ms=171g masa rozpuszczalnika = mr = 0,5 kg=500g szukane: stężenie procentowe = cp = ? wzór: cp=*100% podstawiasz: cp=*100%=0,255*100%=25,5%

Melia - 80%, bo pozostałe 20% musi zająć rozpuszczana substancja. Wiesz, że wody jest 360 gram, ale nie wiesz, ile jest tej właśnie substancji, która ma stanowić 20% roztworu. Jest jednak logiczne, że skoro substancja to 20%, to woda będzie stanowiła resztę, czyli 80%.

Gość Melia_xD
Ale z matmy babka mi wytłumaczy jak to zrobić a mój podstarzały facet od chemii podyktuje nam cały rozdział z podręcznika do zeszytu potem gdzieś wychodzi i a jak przyjdzie pod koniec lekcji to się drze na nas że się nie uczymy i za kare daje nam zadania i w ogóle nic nie tłumaczy ... i skąd ja mam to umieć

Gość Melia_xD
Aha .... już kapuje dzięks może dzisiaj pały nie dostane jak mnie zapyta Dzięki ci wielkie ... :*:*:*

Gość Melia_xD
Może to dlatego że od 3 lat czuje odrazę do chemii i do gościa który mnie uczy ... i nawet nie mam zamiaru się jej uczyć ... ( w sumie to nawet nie probóję powiązać chemii z innym przedmiotami) i też kończyłam z dwójka na koniec roku przez co nie mogę dostać stypendium :/ Dzięki jeszcze raz

ale żeby Ci wyszło 20% w 3 zadaniu to musisz z moli policzyć dwuwodny chlorek miedzi(II) to jest CuCl2x2h2O masa molowa: M=63,5 + 35,3x2 + 2x18 = 170,5 g/mol masa chlorku m=171g liczba moli chlorku: n=m/M=171/170,2=1,0029 czyli masa wody w tym chlorku = Mw*n=2*18*1,0029=36,11 tam jest 2, bo masz dwuwodny roztwór... żeby mieć masę substancji odejmujesz od 171 tą wodę z chlorku i to jest ms=171-36,106=134,89 i podstwaisz do wzoru cp=(ms/mr)*100% mr - masa roztworu = ms+mw1+mw2=134,89+36,11+500=671g cp=(134,86g/671g)*100%=20,09% ale to tak zrobiłam od tyłu, jak znalam wzór... nie mam pojęcia, czy wode z uwodnionego związku trzeba podłączać do rozpuszczalnika, ale z tego co widać tak.... pozdrawiam

Szok... To rozwiązanie powyżej wymaga doktoratu ;-)

w pierwszym mw - masa wody - 360g cp=20% ms=? cp=*100% /100% cp/100%=ms/(ms+mw) 0,2=ms/(ms+360g) 0,2(ms+360g)=ms 0,2ms+72g=ms ms-0,2ms=72g ms(1-0,2)=72g 0,8ms=72g /0,8 ms=90g

eee tam doktoratu... najpierw trzeba magisterkę skończyć.. :/ tylko mi autorka topuku uciekła i nie wiem, czy odczyta te rozwiązania.... zadanie drugie: mr1- masa r-ru przed dodaniem 20g soli = 60g cp1 - stężenie przed dodaniem 20g soli = 12% ms1 - masa substancji przed dodaniem 20g soli = ? cp1=*100% /100% cp1/100%=ms1/mr1 0,12=ms1/60g ms1=7,2g ms2 - masa substancji po dodaniu 20g soli = ms1+20g=27,2g mr2 - masa r-ru po dodaniu 20g soli = mr1+20g = 80g cp2 - stężenie po dodaniu 20g soli cp2=(ms2/mr2)*100%=(27,2g/80)*100%=34%