Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Melia_xD

Czy ktoś wie może jak rozwiązać te zadania z chemii ?

Polecane posty

Gość tja... to trzecie każdemu...
...inaczej wychodzi ;)

Gość tja... to trzecie każdemu...
Wełnista, a skąd ktoś może wiedzieć, czy to H2O ze związku ma iść do tegoż związku, czy do rozpuszczalnika (którym też jest woda) w obliczeniach?

Gość trzeciego się nie da zrobić...
Maria Skłodowska-Curie na jego widok powiedziałaby: "WTF!?"

Gość aniase
a może ktoś wie jak rozwiązać zadanie: ile gramów tlenku fosforu(v) należy dodać do 100g wody aby otrzymać 20% r-ór H3PO4? z tym że nie jest to zwykłe podstawienie do wzoru bo wynik w zbiorze jest 16,945g - i nie wiem jak to obliczyć

Gość nie daj się pewnie
napisze ci na maila

Gość nie daj się pewnie
uf, mam, proste to nie było aż tak może przez gg ci wytłumaczę?

Gość nie daj się pewnie
20% roztwor H3PO4 zawiera: 20 g H3PO4 i 80 g wody w 100 g roztworu ale po kolei ale H3PO4 powstaje w wyniku reakcji P2O5 + 3H2O -> 2H3PO4 skoro roztwór ma być 20%, czyli ma być w nim 20 g kwasu, to zrobimy do potrzeb obliczeń założenia ale po kolei masa kwasu + masa wody = masa roztworu czyli 20 g kwasu + 80 g wody = 100 g roztworu (to z definicji zawartej w pierwszej linijce maila) ale kwas powstaje w wyniku reakcji czyli jak policzysz z rownania reakcji aby powstalo 20 g kwasu potrzebne jest 14,49 g tlenku fosforu i 5,51 g wody (to z proporcji 142 g tlenku reagują by powstalo 196 g kwasu x gramow tlenku reaguje by powstalo 20 g kwasu x = 142*20/196 =14,49 tak samo mozesz obliczyc wode bioraca udzial w reakcji lub prosciej z prawa zachowania masy 20-14,49=5,51) i teraz popatrz aby miec roztwor 20 % czyli miec 20 g kwasu w 100 g roztworu to tak naprawde na samym początku musimy wziąc nie 80 g wody, a 80 +5,51=85,51 g bo czesc wody wchodzi w reakcje by powstał kwas ukladamy proporcję 85,51 g wody z 14,49 g tlenku da nam żądany roztwór 100g wody z x gramami tlenku da nam żądany roztwór x=14,49*100/85,51 = 16,945 i mamy żądany wynik

Gość nie daj się pewnie
P.S. na maila tez ci wysłałam

Gość aniase
wielkie dzięki, zrobiłam tyle zadań a to jedno męczy mnie od wczoraj pozdrawiam

Gość aniase
wysłałam na maila jeszcze jedno pytanko jeżeli można:)

Gość aniase
jeszcze jedno zadanko: w 0,5dm3 wody o gęstości 1g/cm3 rozpuszczono 1,12dm3 chloru (warunki normalne). oblicz stężenie procentowe otrzymanej wody chlorowej.

Gość aniase
jeżeli chodzi o gg to mój numer to 3256324

Gość nie daj się pewnie
masa wody 500g (500 cm3 *1g/cm3) 1mol gazu - 22,4 dm3 (to trzeba wiedzieć w tego typu zadaniach) x - 1,12 dm3 x= 1,12/22,4=0,05 mola 1 mol Cl2 waży 71g (2*35,5 g) 0,05 mola - x x=71*0,05 = 3.55 g masa subst = 3.55 g masa roztworu = 500g + 3.55 g = 503,55 g cp= 3.55/503,55 * 100 % =0,7% mam nadzieję, że nigdzie się nie machnęłam

Gość nie daj sie pewnie
a na jakiej podstawie taki wynik?

Gość aniase
a na to wszystko to ja mam jeszcze jedno prościutkie zadanko:) W 1dm3 wody rozpuszczono 694,4dm3 amoniaku odmierzonego w warunkach normalnych. Oblicz stężenie molowe otrzymanej wody amoniakalnej, jeżeli jej gęstość wynosi 0,9g/cm3. z góry wielkie dzieki za pomoc

Gość aniase
jeżeli chodzi o to zadanko - to już zrobiłam:) jakby ktos chciał rozwiązanie to mam

Gość chemiiiia
Mam tutaj do rozwiazania takie zdanka z chemi z soli na 6 one sa dosyc latwe tylko nie wiem czy je dobrze zrobilam dlatego prosze o rozwiazania : 1.ULOZ ROWNANIA REAKCJI A) Fe(OH)3+H3PO4 --? B)KOH+H2SO3--? C)MgO+N2O5--? 2PODAJ NAZWY NASTEPUJACYCH SOLI : KNO2 , CaSiO3 , Mg(NO2)2 jest ich taak malo gdyz tych nie jestem pewna

Gość mała 12
Błagam o pomoc w zadaniu z chemii:(

Gość mała 12
Masa cząsteczkowa tlenku E2O5 jest 2,45 razy większa od masy czasteczkowej tlenku tego samego pierwiastka o składzie E2O. Ustal wzory obu tlenków. pomocy:(

Gość Bartek262
pomocy 1.Podaj skład procentowy Ca(OH)2 2.Podaj masę i objętośc 1,5*10 do 23 potęgi czasteczek N2 3. Jakim stosunkiem masowym połączone są pierwiastki CuCl2 4. Podaj ilosc czasteczek zawartą w 0,25 mola H2O

1.Podaj skład procentowy Ca(OH)2 2.Podaj masę i objętośc 1,5*10 do 23 potęgi czasteczek N2 3. Jakim stosunkiem masowym połączone są pierwiastki CuCl2 4. Podaj ilosc czasteczek zawartą w 0,25 mola H2O 1.całe Ca(OH)2 waży 40u-z wapnia i 2*17 z grupy OH- czyli łaącznie 77u. Czy tam ile sprawdzić w układzie, i teraz liczysz %Ca- 40/77*100% i to samo z tlenem- 2*16/77 i H to bedzie 2/77*100% 2.liczba avogadro- 6,023*10 do 23 i z proporcji jeżeli 1mol to 6,023* 10 do 23 to x moli to 1,5 * 10 do 23 masz liczbę moli- wtedy wiesz że 1 mol gazu w warunkach normalnych zajmuje 22,4dm3 więc x moli to m objetość 4. 1 mol to 22,4 dm3 więc 0,25 mola to x jeżeli chodzi o pare wodna, i potem z moli i liczby avogadro proporcja