Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ula smoczula

jaka waga dziecka jest...

Polecane posty

Gość ula smoczula

u pierworodek wskazaniem do cc? I czy lekarze mierza wczesniej jakos kanal rodny i jego mozliwosci...

wskazaniem do cc może być nie tyle waga dziecka co jego wielkość. A w szpitalu mierzą matce szerokość miednicy bo to właśnie ona ma znaczenie przy porodzie siłami natury. :)

Gość ceny są podobne do Polskich
tu chyba nie waga ma znaczenie tylko położenie dziecka w czasie porodu

"Im masz szerszy rozstaw kości miednicy (biodra), tym lepsze warunki do porodu. Ale drobne mamy też mają szansę na poród naturalny, bo wielkość miednicy nie zawsze jest proporcjonalna do wzrostu. Dużo zależy od wielkości dziecka. Specjalista potrafi na USG ocenić, czy główka maluszka będzie w stanie przecisnąć się między kośćmi twojej miednicy, czy też konieczne będzie cesarskie cięcie."

Gość eh poradźcie
U nas w szpitalu jest cc gdy dziecko waży więcej niż 4 kg lub mniej niż 2 kg.

Gość ula smoczula
pytam... bo moje dziecko w 39 tygodniu ciazy wazy juz 4400 szacunkowo wedlug usg i do tego obwod jego glowki wynosi troche ponad 36 cm co wskazuje na 42 tydzien ciazy :/ Lekarz stwierdzil, ze dziecko jest rzeczywiscie duze, ale uznal, ze dam rade urodzic silami natury, a ja szczerze mowiac jestem przerazona mozliwymi urazami okoloporodowymi przy porodzie sn

Gość ja rodziłam ns
Mój synek miał obwód głowy 36, ja jestem bardzo chuda i rodziłam naturalnie.

ja bym tak sie nie uierała przy sn ja rodziłam tak 10 godzin synek wg USg 3700 i 34 cm obwód głowki dawali mi sznase a ja głupia słuchałm wkoncu opirdoliłam lekarzy i przysłali innego na zbadanie mnie bo na porodówce było tłoczno i okazłao sie ze ja nie urodze sama bo nie dosyc że wąska jestem to i mały wielki i w dodatku żle sie ułozył podczas porodu i nie urodziałm zrobili mi cc mały urodził sie 3600 g i obwód głowki 35 cm lekarz powiedzał ze jak bym sam urodziła to by mnie porozrywało i cholera wie co jeszcze

Gość mamawiki
Ja rodziłam naturalnie, dziecko miało 60 cm, 4 kg, z usg nie wynikało że aż tyle. Poród zniosłam dobrze, ale w jego wyniku rozeszły mi się kości spojenia łonowego i nie mogłam chodzić :( Moja lekarka zorientowała się w porę i teraz jest już wszystko ok.