Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewka

soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość soczewka

Chcę sobie sprawic soeczewki kontaktowe. Mam krótkowzroczność. Noszę okulary OL -1.75 OP -1.5. Ostatnio moje okulary uległy zniszczeniu, zamiast nowych wolę soczewki. Jaki jest sredni koszt soczewek miesięcznie? Jak wygląda pielęgnacja? Lepije zainwestować w jednodniówki? Lepiej iść do okulisty czy do optyka i tam zbadać się na miejscu?

nawet przy soczewkach musisz miec okulary:P ja bylam ost w vision express i jestem zadowolona

Gość pierwszy raz lepiej kup
po badaniu wzroku. ja noszę soczewki od 8 lat, ostatnio mm nietolerancję i idę zmienić chyba na nowe okulary... ale dotąd było w porządku. noszę 3 miesięczne bausch and lomb. zmieniam je co 4 i pół mieisąca. płyn starcza na 2 miesiące. w sumie rocznie to wydatek 600 złotych dla mnie niedużo.

Gość Okularnica ---
Najlepsze soczewki sa jednodniowe. U optyka tez mozesz zrobic badania. No i najwazniejsze jest to zeby nie nosic ich codziennie po 8 godz bo to jednak uszkadza rogowke i meczy oko. Jesli bedziesz je nosic czesto ale nie bez przerwy nie ma problemu.Pozdrawiam!

Gość soczewka
Jak wygląda pilęgnacja soczewek?

Gość buruś
poczytaj w internecie

Gość soczewka
No właśnie czytam cały czas ale to tak chaotycznie, a ja wolałabym zasiegnać opinii kogoś kto używa ich na codzień:)

plyn starcza CI na 2 miesiace? nie nosisz codziennie soczewek, ze zmieniasz co 4,5 miesiaca? wiesz ze 3 miesieczne sa niezdrowe i na zachodzie wycofane?

Koszt zależy od tego, jakie soczewki wybierzesz. Możesz się zdecydować na jednodniowe, ale wychodzą one najdrożej, są za to najlepsze, bo najbardziej higieniczne - rano zakładasz, wieczorem wyrzucasz, a następnego dnia zakładasz nowiutkie. Mogą być też takie Day&Night, których wcale nie zdejmujesz z założenia, jednak związane jest z nimi największe zagrożenie jakiegoś stanu zapalnego oka, bo soczewka cały czas w nim jest. I najbardziej popularne, jakieś miesięczne, które zakładasz rano, wieczorem czyścisz w płynie, wkładasz do pojemniczka, nalewasz płynu i rano zakładasz już czyste :) Najlepiej pogadać o tym z okulisą, on Ci wszystko wytłumaczy. Jednak decydując się na soczewki okulary też musisz mieć w zapasie... Na badanie lepiej iść do jakiegoś zakładu optycznego, tam mają okulistę na miejscu, który dopasuje Ci soczewki i od razu będziesz mogła je kupić. Wtedy najczęściej są różne promocje, w stylu płacisz za wizytę a soczewki dostajesz gratis.

ja wiem ze waznosc soczewek nie zalezy do czestosci noszenia a od daty otwarcia (w sensie soczewki miesieczne nie sa na 30 zalozen a na 30 dni od otwarcia)

Gość w.w.w.
pierwsze soczewki dobierze Ci okulista, tam jest troche inaczej z wadami (kontakty mogą być słabsze od szkieł) oraz promien soczewki trzeba określić. koszt pary miesięcznych soczewek to 40-50zł, zależnie od firmy, płyn duży podobnie, starcza spokojnie na miesiac, czasami dluzej. moze Ci sie wydawac ze im bardziej "dlugoterminowe" soczewki tym sie bardziej oplaca, ale niekoniecznie - uzbierane na soczewce osady białkowe oko toleruje własnie przez miesiąć, potem zaczyna protestowac. jak dobrze konserwujesz soczewki i nie masz oczu wrazliwych to mozesz to troche przeciagnac. ja soczewki miesieczne nosze czasami dluzej :) przy prawidlowej eksploatacji soczewki mozna spokojnie nosic calymi dniami. te wysoko uwodnione mozna nawet czasem w sytuacji awaryjnej zostawic na noc - CZASEM!! np. jak sie pojedzie gdzies a zapomni płynu, a nie ma otwartej apteki zeby kupic sól fizjologiczną w fiolkach... niezależnie od wszystkiego raz na rok kontrola u okulisty. okulary zrób swoją drogą, w stanach zapalnych (zwlaszcza ropnych) oczu soczewek nie wolno nosic. moze sie okazac ez ze masz uczulenie albo cos innego naglego wyskoczy, i po co masz tak zostac bez zadnej "pomocy naukowej"? :)

Gość hhtp
ważność soczewek zależy zarówno od tego kiedy się je otwarło jak i jak często je nosimy... np kupuje się soczewki miesięczne, tzn że możemy je nosić 30dni ale ich ważność może być np dwa miesiące, tzn że możemy robić przerwy w noszeniu, ale nosić dłużej niż te 30 dni nie wolno!!!!

Gość w.w.w.
soczewki są okreslony czas noszenia, tzn miesieczne sa przewidziane na 30 dni uzytkowania po MAX!! 20 godzin dziennie. jesli trzymasz soczewki nienoszone to pamietaj zeby i tak im zmieniac plyn w pojemniczku, najlepiej codziennie, byle nie rzadziej niz trzy dni. plyn jest wazny okreslona ilosc czasu od otwarcia :)

za 30 sztuk jednodniowych placę ok 100zl, sa zdrowsze bo nie trzymasz ich w plynie w nocy tylko wyrzucasz masz pewność że nie zainfekujesz oczu. ale nadalmam problem z zakładaniem i zdejmowaniem.

ja mam plyn iWear i z tego co pamietam na ulotce (a zostawilamja w domu) bylo napisane ze jesli nie nosi sie soczewek osie je zamykai plyn wymienia rzadko

i okulista u ktorego bylam powiedzial ze data waznosci sie od otwarcia a nie noszenia, ale wiadomo ze jesli ponosi sie je troche dluzej to pewnie nic sie nie stanie

Faktycznie, też na ulotkach płynu widziałam takie informacje, że należy zmieniać płyn, ale niekoniecznie jakoś specjalnie często... A z tą ważnością to już sama nie wiem... Mi optyk mówił, że właśnie 30 bieżących dni od otwarcia są ważne, a nie na 30 założeń. Więc jak widać tutaj zdania są podzielone...