Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kurczaczek...

Wada wzroku

Polecane posty

Gość Kurczaczek...

Mam pytanie. Nigdy mnie to nie zastanawiało bo lubię wf:) Ale mam wade wzroku -5 i -6 i kiedys higienistka pow mi ze ona sie zatsanawia czy powinnam cwiczyc... Czy są jakies przeciwskazania przy mojej wadzie wzroku (mam 18lat)

Gość musisz porozmawiac
z okulistą. Przy dużych wadach wzroku jest ryzyko odklejenia się siatkówki, ryzyko to występuje przy nadmiernym wysiłku

Gość Kurczaczek...
problem w tym ze do okulisty sa paromiesieczne zapisy;'/ trzeba czekac:(

Gość prywatnie kosztuje około 50
zł, na kolejki nikt Cio nic nie poradzi

Gość hhtp
gdzie Ty do okulisty masz takie kolejki? idź do jakiejś normalnej przychodni!!!!!!

Gość koravunia
Ja od 15 roku zycia mam wadę wzroku -8 i nie ćwiczyłam na wf. Odkąd noszę soczewki (od 9 lat) wada się nie powiększa. mam pytanie: czy są przeciwskazania odnosnie porodu? Bo coś takiego słyszałam...

Gość prywatnie kosztuje około 50
obawiam się ze czeka Cię cesarka, to za duży wysiłek i mozesz oslepnąc

Co do w-f: niewskazane są np. ćwiczenia, które powodują wzrost ciśnienia w gałce ocznej (wszelkiego typu stania na rękach, na głowie...). Ogółem w-f staje się nieco niebezpieczny ;). No, bo jak tu w porę dojrzeć piłkę, grając w siatkę bez okularów? ;) A tak poważnie: mam -7; nie ćwiczyłam na w-f od 16-go roku życia. Wskazanie okulisty. Co do porodu: kiedyś przy wadzie większej niż -3 od razu kierowano na cc. Obecnie takie kobiety są \"przypisane\" do znieczulenia zewnątrzoponowego, aby zmniejszyć wysiłek. Urodziłam dwoje dzieci. Jedno z zo, drugie bez (nie zdążyli założyć :) ). Wzrok bez zmian.

Gość Kurczaczek...
a co z basenem? Bo chcialabym zaczac chodzic ale sama nie wiem... I do tego w okularach musze plywac bo bez nich slepa jestem jak nie wiem;/

Uwielbiam pływać, przeciwwskazań okulistycznych nie usłyszałam. Jedynie zalecenie, żeby nie było to pływanie wyczynowe, ani żadne skoki z wieży, trampoliny itpd... Zawsze pływam w okularach, przyzwyczaiłam się.

Gość AlinA.
Jak to w okularach? Takich zwykłych?

Gość Kurczaczek...
No ja zamierzam plywac w normalnych okularach:) Bo inaczej bym sie zabila;p