Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dylemat.m

Czy podczas cytologii można...

Polecane posty

Gość dylemat.m

określić ciąże? Tzn. miałam robione badanie cytologiczne(2 tyg. temu) no i wczoraj robiłam test i wyszedł pozytywny i chodzi mi o to czy poprzez to badanie mogła wyjść ta ciąża?

Gość raczej nie
jeżeli to była bardzo wczesna ciąża to raczej lekarz nie mógł jej wykryć podczas pobierania wymazu do cytologii. Jedynie mógł zauważyć lekkie zsinienie szyjki macicy, ale to występuje często przy delikatnych infekcjach a laborant, który pod mikroskopem potem ogląda ten wymaz czyli robi cytologię, na pewno nie wykryje w ten sposób ciąży powtórz test i idź jeszcze raz do gina

Gość dylemat.m
rozumie i bardzo dziękuje:)

Cytologia nie służy do wykrywania ciąży. Samo badanie nie wykaże jej obecności.natomiast - ginekolog podcza wizyty mogła ciąży nie zauważyć z uwagi na to, że było jeszcze za wcześnie (w okolicy terminu miesiączki objawy widoczne dla ginekologa są identyczne z wczesną ciązą, czyli - zasinienie okolic wejścia do pochwy, lekkie rozpulchnienie macicy itp).

Gość gość
Czy z cytologia można wykryć ciążę. Miesiączkują normalnie boli mnie tylko lewy jajnik od pewnego czasu

Gość gość
Będę miała robione USG i jest już wynik cytologia ale wizytę mam za tydzień dopiero

Gość Cleo1976
Badanie cytologiczne nie służy do potwierdzenia ciąży.Zarodek może być widoczny w badaniu usg, ale dopiero ok.4-6 tygodni po zapłodnieniu.

Gość gość
tak ale boli mnie już jakieś 2 msc i jak zadzwoniłam i sie zapytałam o wynik to pielęgnarka zasugerowała jak by była ciąża nie wiem co o tym mam myśleć w poniedziałek mam usg tylko nie wiem jakie sie robi w takiej sytuacji

Gość Cleo1976
We wczesnej ciąży-usg przezpochwowe, po 3 miesiącu można też przez powłoki brzuszne.

Gość gość
tylko ja nie wiem czy jestem w ciąży czy nie bo miesiaczkuje normalnie tylko boli mne jajnik a w takim przypadku jakie robi sie usg dopochwowe czy nie ale mam tez wynik z cytologi i pielegniarka tak jak by zasugerwała ze jestem w ciąży . czy przez badanie cytologi mozna wykryć ciążę bo lekarz powiedziala ze szyjka jest długa jak mnie badała prosze o szybka odpowiedz

Gość gość
A nie możesz iść i po prostu zbadać sobie krwi ? Lekarz pobierając materiał do badania widzi szyjkę (no bo z niej pobiera) i jej wygląd może świadczyć o ciąży, ale to nie jest 100% pewne - nie ma 100% pewności ciąży tylko na podstawie oglądania szyjki macicy

Gość gość
To co w takiej sytuacji zrobic mam

Gość gość
Zrobić badanie krwi na Beta HCG i jak wyjdzie pozytywny to koło 6 tygodnia zrobić USG - wtedy można już zobaczyć zagnieżdżony zarodek. HCG może być także podwyższony przy nowotworze (testy ciążowe z apteki także to pokażą) - dlatego ważne jest potwierdzenie ciąży przez USG.

Gość gość
No zobaczymy co powie dzis na usg

Gość gość
A jakie usg się robi w takim przypadku zywkle czy dopochwowe