Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kropla w morzu potrzeb

chce oddac krew, ktos z was oddaje?

Polecane posty

ee? jak to jets z pryjmowanymi lekami?musimy odczekac jakis okres czasu, by wyplukaly sie z krwi?mowie o lekch przeciwbolowych..

ok sory przeczytałam tylko tutuł pytań już nie, no więc... musisz napisać czy przyjmowałaś ostatnio jakieś leki

lekarza zmierzy ci ciśnienie, może osłucha i zajrzy do gardła (mi mierzy ostatnio tylko ciśnienie) i przepyta dokładnie.... i tyle

sama nie wiem, czy jestem na tyle zdrowa, by moc oddac. moge tam po prostu isc, oddac probke i wtedy sie dowiedziec? czytalalm, enie mozna miec hcorob skory, a wczesniej chorowalam na jakas choroe skorna i co teraz? nie jstem pewna czy jestemz niej w 1005 wyleczona...

jak paliłam to też oddawałam... ale tak że szłam rano i przed oddaniem nie paliłam... lekarz mówisz że no szkoda, ale lepiej taka krew niż żadna... teraz rzuciłam i oddaję czystą i zdrową :)

a alkohol? nie mozna pic np dzien/tydzien przed oddaniem krwi?

tak, oni najpierw biorą próbkę, na szybko ją badają czy nie masz anemi i czegoś tam jeszcze, jak wyjdzie ci że nie możesz oddać to dostajesz zwolnienie do bodajże 14, jeśli oddasz to dostajesz zwolnienie na cały dzień. Nic się nie martw, idz i powiesz o tej chorobie lekarzowi który będzie cię badał. Jeśli to nie było nic wielkiego to będziesz prawdopodobnie będziesz mogła oddać. Jeśli nie to pójdziesz sobie do domu.

no więc... w punkcie gdzie ja oddaję wisi następująca kartka "osobom znajdującym się pod wpływem alkoholu nie zwraca się pieniezy za dojazd", moja znajoma pracuje w służbie zdrowia i mówi że owszem przychodzą faceci na lekkim rauszu, i pobiera się od nich krew, oni przychodzą z powodu tego zwolnienia przeważnie nie przy anemi nie można

Gość hds
a ja tez mam pytanie. czy jak nie znam swojej grupy krwi to moge oddać??

Ja oddawalam szesc razy. Mam nawet cos w rodzaju karty stalego klijenta :) Czeba pic duuuuzo wody, naljepiej nie pic kawy rano i zjesc duze sniadanko. Pielegniarka zawsze bada cisnienie i z palca pobiera kropelke krwi i wpuszcza ja do specjalnego plynu zeby sprawdzic czy mam duzo zelaza. Jezeli kropelka zatonie to znaczy ze jest OK. Tylko raz nie chciala zatonac i musialam przyjsc innym razem. A pozatym to zawsze mdleje pod koniec lub bardzo slabne bo strasznie szybko oddaje krew (3.5 minut).

no raczej nic wielkiego, ale te choroby skorne to akie dziadostwa, ze nie mozna sie wyleczyc:O chyba sie zdecydowalam:D

ja tez nie znam, ale poznam:D

Oczywiście, właściwie nikt kto idzie pierwszy raz nie zna swojej grupy krwi. Jak już oddasz to po jakimś czasie pocztą przyjdzie legitymacja honorowego krwidawcy z pierwszą pieczątką, gdzie napisane będzie jaką masz grupę krwi.

no wlasnie, nie przyhcodzi sie na czczo?sniadanie pewnie obowiazkowe?:)

O nie nie właśnie kawę dobrze jest wypić. Nawet tam już u nich dostanie się kawę żeby podnieść ciśnienie.

Oddajcie krew, nic nie boli, a dużo daje... jeśli jesteście młodzi wasza krew prawdopodobnie trafi do chorych dzieci.

Jak ktoś z Was ma ochotę oddać krew to trwa BAHK w wielu miejscach w Polsce. Zbierają krew na ludzi poszkodowanych w wypadkach i nie tylko. W najbliższym czasie 2 lub 3 sierpnia są w Karpaczu a potem 7 sieprnia w Szklarskiej Porębie.

Gość dywan na ścianie
moja dziewczyna oddaje krew co miesiąc:/ przez 3-6 dni. mimo , że jej tłumacze żeby tego nie robiła bo krew to życie i to obraża Boga to ona z uporem maniaka co miesiąc oddaje krew w takie dziwne bezbożne bawełniane koreczki:O🖐️

Gość gość
Sami specjaliści widzę... Pierwsze 2x pobiera C**próbkę z ręki, która jest badana. i jeśli jest ok wzywa Cię lekarz. W międzyczasie wypełniasz ankietę. w niej zaznaczasz np choroby, przyjmowane leki, np oddanie wyklucza stosowanie leków z aspiryną, tylko nie wiem czy w ostatnim tyg czy 2. Prócz tego anemia, czy astma (co mnie dziwi, co ma astma do tego czy krew jest pełnowartościowa):) Jeśli przejdziesz wszystko to idziesz oddawać krew i już. A- powinnaś zjeść coś pożywnego i pić, pić i pić- WODĘ nie kawę, co za głupoty C****szą- najlepiej 1,5 litra. Poczytaj: .http://rckik.krakow.pl/jak_oddac_krew/

Gość gość
dywanie na ścianie- bzdura! Kobieta może oddawać krew co 3mce :D Jest już w rejestrze i zwyczajnie częściej by na to nie pozwolono. Nawet gdyby pow, że oddawała pół roku temu to oni wiedzą kiedy ostatnio oddała

Gość dywan na ścianie
nie bzdura! oddaje co miesiąc. przez kilka dni. chyba wiem lepiej:O nie ma wtedy humoru, jest rozdrażniona. mówie jej że to nie zdrowe ale ona nie słucha.