Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sylwia 170

czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych

Polecane posty

byłam zatrudniona na pełen etat od 01.12.2006. umowe miałam podpisaną na czas określony .kiedy zaszlam w ciążę mialam umowe przedłużoną do czasu porodu .po porodzie poszłam na zasilek macierzyński. dziecko urodziłam 09.11.2007. zasiłek macierzyński brałam przez 20 tygodni . odpiszcie jak najszybciej

do zasilku dla bezrobotnych liczy sie tylko staz pracy. Ale skoro pracowalas od 1go grudnia 2006 do 9 listopada 2007 to nie ma pelnego roku i nie przysluguje ci zasilek dla bezrobotnych.

zasilek macierzynski nie wlicza sie do lat pracy jesli chodzi o prawo do zasilku dla bezrobotnych, poniewaz warunkiem jest, aby w okresie liczacym sie do zasilku byly oplacane skladki na Fundusz Pracy, a to jest oplacane tylko w przypadku zatrudnienia.

Gość ydgfief
z tego co wiem liczy sie :) natomiast wychowawczy juz nie :)

Gość ydgfief
ale najlepiej zadzwon sobie do up i zapytaj bo tutaj raczej tylko domysly :)

Gość no ciekawe ciekawe
ja pracwalam od 1 serpnia 2006 mialam umowe do maja ale przedluzona do dnia porodu czyli do lipca macierzynskie liczylo sie jako czas pracy i normalnie jeszcze teraz do grudnia mam kuronia.

Gość czarekBis
idz do biura pracy i zapytaj,nikt cie tam nie ugryzie...twoja sytuacja nie jest norma,wiec sie nie dziw ,ze ludzie nie wiedza...

gdyby byla zatrudniona na czas nieokreslony, to wtedy pobierajac zasilek macierzynski zostaje w stosunku pracy, w tym przypadku umowa rozwiazala sie z dniem porodu i nie pozostawala w stosunku pracy, a tym samym nie wlicza sie wtedy okres zasilku macierzynskiego.

no ciekawe ciekawe, ale w sumie mialas 365 dni w stosunku pracy , wiec i tak by ci przyslugiwal zasilek dla bezrobotnych, i w twoim przypadku nie mialo to znaczenia

Gość no ciekawe ciekawe
jedz do urzedu pracy i tam ci wszystko wylicza musisz miec swiadectwa pracy i zaswiadczenie z zusu od kiedy do kiedy bylas na macierzynskim i oni ci wylicza-macierzynski napewno sie wlicza ale inny problem to ile zarabialas bo nie moze byc jakos mniej niz ok 1100 -bez odliczen nigdy nie wiem czy to brutto czy netto hehe

Prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się we właściwym powiatowym urzędzie pracy, z zastrzeżeniem art. 75, jeżeli: 1) nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, propozycji stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, prac interwencyjnych lub robót publicznych oraz 2) w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni: a) był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy, z zastrzeżeniem art. 105; w okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających łącznie dłużej niż 30 dni, jesli nie pozostawala w stosunku pracy, to kto mialby za nia odporwadzac skladke na fundusz pracy???? To jest jeden z wymogow koniecznych i nie ma innej mozliwosci, jesli nie pozostawala w stosunku pracy podczas pobierania zasilku macierzynskiego to nie wlicza sie go do okresu uprawniajacego do zasilku dla bezrobotnych, innej mozliwosci nie ma, pozdrawiam, radca prawny :)

Gość no ciekawe ciekawe
moim zdaniem nalezy ci sie zasilek bo macierzynski sie wlicza ja tez mialam umowe na czas okreslony pracowalam od 1 sierpnia umowa byla do 1 maja ale przedluzona do dnia porodu do lipca plus macierzynski i mi sie nalezalo

jest tak jak mowi no ciekawe ciekawe, czyli zasilek macierzynski tez sie wlicza, o ile jego wysokosc byla rowna lub wyzsza minimalmemu wynagrodzeniu za prace:)

Gość no ciekawe ciekawe
jak jestes na macierzynskim to zus placi za ciebbie i za twoj byly zaklad pracy wszystkie skladki i dlatego macierzynski sie wlicza

Gość no ciekawe ciekawe
modliszka zgadza sie ale najlepiej wszystko wytlumaczy ktos z up-ja tez bylam i tam wszystko mi wjasnili

Gość no ciekawe ciekawe
maslo zle piszesz bo na macierzynskim zus placi wszystkie skladki ja siwadectwo pracy dostalam juz w lipcu czyli bylam niepracujaca nie zatrudniona ale od porodu przeja mnie zus i on wszytsko palacil i mie sie kuron nalezal i nawet jeszcze go powbieram do grudnia czyli rok ale autorka topiku dostanie kuronia na pol roku bo od stycznia tego roku zmineily sie przepisy -mi sie udalo jeszcze na rok :)

Gość aleksandra902
czy nalezy mi sie zasiłek jezeli od 1 listopada 2007 zaczełam staz trwający 4 -ce a po stazu od razu dostałam umowe zlecenie u tego samego pracodawcy -umowa ta koncyz mi sie 1 listopada 2008.? moje wynagrodzenie wynosiło 650 zł.