Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sadadadsasd

PROSZE WAS NIGDY MI NIE POMOGLISCE ZROBCIE CHCIAZ TO RAZ matematyka

Polecane posty

obliczasz długość przekątnej podstawy, dzielisz ją przez 2, obliczas tg 60stopni i chyba tyle :P matme miałam wieki temu i to jeszcze na humanie :D więc pewnie się mylę, ale cóż :D

Gość Truskawka.
Sinusy nie są potrzebne tutaj. Wystarczy Pitagoras i wzór na wys. trójkąta równobocznego :)

Gość ostrosłup to nie figura
ty truskawka nie myl ludzi -jaki równoboczny? A funkcje tryg. są potzrebny tylko ,że nie sinus ale tangens lub cotangens

Gość Truskawka.
Oczywiście, że równoboczny :) Narysuj i zerknij. Kąt nachylenia 60 stopni, przy wys. 90 stopni, a u góry 30 (logiczne). WIęc to jest połówka normalniego równobocznego :) Z tego spokonie obliczymy wysokość całego ostrosłupa i wszystko jest klar ;) Coś jeszcze nie jest jasne? :)

Gość asdasd
jak to zapisac dzialaniem i obliczenia moze mi napiszesz prosze

Gość asdasd
wlasnie jak obliczyc wysokosc tylkona to dzialanie i wszystko juz rozumiem

Gość Truskawka.
Pewna nie jestem tego, ale spróbować mogę. Jeśli gdzieś jest błąd, z góry przepraszam, niech ktoś mnie poprawi. Chętnie posłucham:) Z Pitagorasa... Masz prostokąt 6 i 8. Narysuj sobie przekątną... I zobacz, wychodzi trójkąt prostokątny. Widzisz to? I teraz ta przekątna jest niewiadomą. Więc liczymy 6^2+8^2=c^2. Z tego jak sobie obliczysz c=10. A więc przekątna ma miarę 10 cm. I teraz tak... Rysujesz sobie cały ten ostrosłup. Patrzysz na jego wysokość, połowę przekątnej i jedną z krawędzi. One razem tworzą także trójkąt. Zerknij na to. I tak, jak napisane w zadaniu, ka między krawędzią a płaszczyzną podstawy wynosi 60 stopni. A w każdym trójkącie suma kąów wewn. wynosi 180 stopni. Przy połowie przekątnej podstawy i wysokością całego ostr. masz 90 stopni. Widzisz? A więc logicznie 180- (90+60)=30. No i teraz tak... Jeśli dorysujesz sobie drugi taki sam, jak odbicie lustrzane, wyjdzie trójkąt równoboczny. I liczysz ze wzoru na wys. w takim trójkącie, wys. całego ostrosłupa ze wzoru h=a pierw.z 3 w liczniku, a w mianowniku 2. Z tego, jak policzysz wyjdzie 5 pierw. z 3. Cięzko tak słownie... Wzór na objętość to V= 1/3*Pp*h. Pp, wiadomo 6*8-48. I po podstawieniu wychodzi 80 pierw. z 3. Przepraszam, że tak trochę nieprecyzyjnie, ale bardzo cięzko słownie wyjaśnić przez Internet. Mam nadzieję, że zadanie zrozumiałe, chociaż w miarę :) Pozdrawiam.

Gość sadadadsasd
dzieki wam caluski