Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 8uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Problem-zad.z chemii

Polecane posty

czy zajdzie reakcja,jesli tak to dlaczego,jesli nie to też dlaczego Hg+Ag (+) czyli ładunek dodatni--> Au(3+)+Cu(0)--> Fe+Cu(2+)------> wiem,ze to jest z wiązane z potencjałem redoksów ,ale nie rozumiem ,po czym mam poznac czy reakcja zajdzie.

POMOCY!!!!

Gość te co leżą przed...
1. tak bo Hg w szeregu leży przed Ag 2. nie, bo Au nie wyprze Cu gdyż Au znajduje sie na samym końcu szeregu 3. jak najbardziej zajdzie;) Te co leżą w szeregu przed H wypierają wodór i wszytkie inne leżace za woddorem 1. Ze wzrostem potencjału normalnego zmniejsza sie aktywność chemiczna metali. 2. Metale o niższym potencjale normalnym (aktywniejsze) wypierają metale o wyższym potencjale normalnym z r-rów ich jonów,a same przechodzą do r-ru w postaci jonów (utleniają się) 3. Metale stąjące na początku szeregu napieciowego (od Li do Al) tzw. metale nieszlachetne wykazują najsilniejsze działanie redukujace w stosunku do wodoru. Wypierają H z kw. nieutleniajacych a nawet z H2O 4. Metale stojace w szeregu napieciowym od Zn do Pb (polszlachetne) wypierają (redukuja) wodsór jedynie z kw. nieutleniajacych. Kw. utleniajace ( steż. H2SO4 oraz stez i rozc HNO3) rozp. te metale bez wypierania wodoru , redukcji ulega anion kwasu a nie H+ z tego kw. 5. metale o dodatnim potencjale normalnym stojace w szeregu napieciowym po wodorze (szlachetne) nie wypieraja wodoruz kwasów a rozpuszczaja sie jedynie w kw. utleniajacych. Utlenienie metalu w tych r-cjach zwiazane jest z redukcja azotu z HNO3 lub siarki H2SO4. Wodór nie zmienia st. utl.

Gość te co leżą przed...
pomogło? :P

nie, mi chodzi o same rozwiązania a to co napisałaś jest za długie i nie chce mi się tego czytać

Gość te co leżą przed...
to rozwiązanie też jest :P ale jak coś sie nie podoba i jak jestes leniwa to twój problem 🖐️

Gość te co leżą przed...
cukierasekk Nie dziwie sie ;) Ja też mialam swoje znienawidzone przedmioty:P

dzięki bardzo,tamto wczesniejsze to był podszyw,tylko,ze ja mam w zesz. ,ze 1 nie zajdzie\\;