Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomożcie

ojciec-alkoholik..?! nie wiem co mam robić.. doradzcie prosze!!

Polecane posty

Gość pomożcie

Co dzień późnym wieczorem słyszę jak ojciec otwiera szafkę w barku i wyciąga schowaną tam wódkę....i zapewne ją pije.. Drzwiczki skrzypią kilkanaście razy/wieczór.. Jak go nie ma, to tam zaglądam - co 2 dni inna flaszka... Srednio dwa razy w tyg. tata noca rzyga krotko w kiblu... ! B. pozno zasypiam, wszystko slysze... Mama o tym chyba nie wie.. wcześnie kładzie się spać w innym pokoju. Nie wiem co robić..powiedzieć jej o tym ? Z ojcem mam zły kontakt, tzn jest niby ok, ale nie gadam prawie w ogóle. Póltora roku temu stracl prace;wczesniej tam nie bylo,najwyzej piwko raz na miesiac... Wyzsze wyksztal, inteligentny....Boje sie:(

Gość pomożcie
dodam ze nie ma zadnych piijackich kolegow, awantur, bicia, popija tylko poznymi wieczorami... i kaszle, i te wymioty... boje sie no:( ma 51 l.

wymioty ? prawdopodobnie wrzody na zoladku ...a woda je tylko pobudza :O powiedz mamie jesli ci zalezy na ojcu ...hm znajac zycie mama pewnie wie o wszystkim :)

Gość balantajsa
pomimo że źle żyjesz z ojcem to od ciebie zależy co będzie dalej. Powiedz dla taty, że wiesz że pije alkohol i potem wymiotuje. Powiedz że rozumiesz, że ma problem bo nie ma pracy i jest mu trudno. Powiedz mu, że na dłuższą metę alkohol nie jest pomocą dla problemu. Pomaga on "na chwilę" zapomnieć. Poproś go aby wziął się w garść i namawiaj go aż do skutku aby zgłosił się na leczenie. Powiedz, że chcesz mu pomóc i tylko wyłacznie pomóc. Namawiaj dopuki się nie zgodzi. Musisz go przekonać że teraz albo będzie budził się zaszczany, zostawi go mama, zniszczy swoje i innych zycie. Że jak nie chce robić tego dla siebie to niech zrobi to dla was. Pamiętaj. On weźme to do serca... ale kolejnego dnia zapomni. Dlatego, musisz dopilnować aby nastepnego dnia poszedł, żeby nie przekładał tego. Że musi tozrobić teraz. No cóż... powodzenia

Gość epson
powiedz mamie, lepiej reagować wcześnie i na zaś. u mojego od tego się zaczęło, nikt nie zareagował, więc mam ojca alkoholika i spieprzone życie.

Gość mariczusia
moja droga zadziałaj,pogadaj Ty z nim na osobnosci..że niech nie niszczy swojego zdrowia i Waszego(mamy i Twojego) bo od takiego picia po kryjomu zaczyna sie alkoholizm...pogłebiać;/ niestety to wiem... moj ojciec tak zaczynał..

Gość pomożcie
jejku nie straszcie ;( jutro powiem to jakos mamie....

Gość pomożcie
dziekuje Wam bardzo za sensowne rady i wsparcie, dziekuje ze nikt sobie nie robi glupich zartow, tego sie tu balam... Zadziałam, musze, nie chce go stacic.... :(:(:(:(:(:(:(:(

Gość ewka3333
a dlaczego twoja mama nie spi z ojcem???

Gość pomożcie
nie spia razem co najmniej od 10 lat:( dawniej mama drzemala przy moim najmlodszym bracie jak byl malutki, i tak zostalo... tata do pozna siedzi przy kompie, niby nie chce przeszkadzac jej jak spi.. ale prawda jest taka, ze ona spi teraz na fotelu w kuchni..jesli to mozna nazwac spaniem:( poza tym "niuansem" sa db, zzyty malzenstwem....

Gość pomożcie
a on zajmuje caly duzy pokoj - jednoczesnie nasz 'salon" :(

to ze nie sypiaja ze sobą pewnie ma glebszy aspekt o ktorym ty nie wiesz :O byc moze mama miala powody a braciszek jest wymowką w ktora masz uwierzyć .....być moze tata patrzy na przeszlosc ...przyszlosc ktorej nie widzi i dla tego pije ..... mysle ze mama doskonale wie o jego problemie z alkoholem :O