Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nieodpowiedzialna20latka

Aborcja- w 2 tygodniu ciąży

Polecane posty

i zapomnieliśmy o drugim, skoro kazdy człowiek jest wolny i ma prawo decyzji, do wolności itd , to do jasnej anielki kobieta to chyba człowiek z jakiej racji ktoś ma decydować o moim tyłku!!! Skoro mamy prawo do zycia jako wolna jednostka to przestrzegajmy tego, prawo do obrony zycia i owszem ale do wolności wyboru to juz nie ? To chyba coś nie tak albo szanujemy wszystkie prawa albo wcale!

Gość mala chinkaaa
mamy prawo do wolnosci, ale przyznajmy-ciaza nie pojawia sie jak opryszczka nie wiadomo skad.jest wiek XXI i chyba kazdy wie ze ze wspolzycia moze powstac dziecko.dlaczego wtedy kobieta nie korzysta ze swej wolnosci i rozumu, tylko chce tej wolnosci jak juz jest w ciazy?ludzie uzywajmy swoich mozgow a nie tylko tego co mamy miedzy nogami.

Gość mala chinkaaa
tylek czy brzuch moze nalezy do kobiety ale dziecko w brzuchu juz nie.i kobieta moze rozporzadzac swoim zdrowiem zyciem jak chce.ale do diabla nie moze odbierac zycia dziecku.

Gość mala chinkaaa
takie zezwalanie na aborcje prowadzi stopniowo do relatywizmu-czyli dobre jest to co ja uwazam za dobre.chore.bo taki satanista moze wymordowac niewinnych ludzi i zjesc (sprawa sprzed kilku dni w rosji) bo to mogl byc jego wolny wybor.i nikomu nic do tego, tak?ludzie zejdzcie na ziemie.

Gość kobieta ktora nie zostala
"ciaza nie pojawia sie jak opryszczka nie wiadomo skad" chyba, ze jest to ciaza z gwaltu :O Wowczas majac do wybory - kazdy by wolal opryszczke...

Gość mala chinkaaa
sytuacja gdy kobieta jest w nieplanowanej ciazy moze na poczatku wydawac sie trudna, nie do zniesienia. ale to normalne, gdyz przeraza nas wszystko co nowe.sa leki, niepokoje czy dam sobie rade.ale nie ma sytuacji bez wyjscia. kazdy z nas ma rodzine ktora pomoze.jak nie to znajomych, w ostatecznosci instytucje.pewnie macie sporo znajomych ktore zaszly w ciaze w bardzo mlodym wieku, urodzily i daly sobie rade. tak na prawde coraz wiecej jest wymowek-bo nie mam jeszcze duzo pieniedzy, bo kariera, itd. bzdura. wejdzcie sobie na nasza klase.widzialam sporo matek ktore maja zdjecia z dziecmi a same maja po 18 lat. i podziwiam je ze urodzily.

Gość mala chinkaaa
nie kazdy gwatl konczy sie ciaza.a nawet to i tak kobieta przeszla pieklo gwaltu wiec po co ma sie jeszcze narazac na dodatkowe obciazenie organizmu jakim jest aborcja?i co takie dziecko jest winne?moja przyjaciolka poczela sie z gwaltu, jakis rok temu sie o tym dowiedzialam.i jest wspaniala zona, matka.i nie wyobrazam sobie by mialo by jej nie byc.i co?matka tez ja powinna byla usunac?nonsens.

Gość dzastakul
jak umarl Jan Paweł II przezywalismy zalobe, plakalismy.wiele osob mowi ze jest dla niego autorytetem. jakie zaklamanie!papiez byl przeciwnikiem aborcji, bardzo ladnie tlumaczyl co nalezy zrobic w przypadku ciazy 1. z gwatlu, 2. gdy zycie matki jest zagrozone, 3. gdy zagrozone jest zdrowie/zycie dziecka. ktoras z was czytala jego slowa? gdyby tak bylo nie bylo by tego topiku.

Gość papiez tez nigdy nie byl w
sytuacji kobiety zgwalconej. Jako glowa kosciola mial prawo zabrac w tej sprawie glos... Nikt kto nie byl zgwalcony nie wie jak to jest, nikt! :O

Gość mala chinkaaa
ja bylam 2 razy w sytuacji gdy cudem uszlam od gwatlu. i co? to jakies usprawiedliwienie?gwalt?a ta 14 latka z lublina ktorej sprawa byla glosna bo usunela ciaze?pamietacie?zaczela sie motac, krecic. sugerowala tez ze to byla ciaza z gwaltu.kazda tak moze powiedziec by usunac.

moja szwagierka pracuje w domu małego dziecka, pełnego dzieci , obrończyń życia poczętego. Podyskutujcie z łaski swojej na temat choroby sierocej, i tego ile moja szwagierka ma dzieci " przylepionych " do siebie, i o tych kiwających się dzieciakach, co niczym ich ucieszysz......

Gość mala chinkaaa
dojrzaly czlowiek zna konsekwencje swojego postepownia.nie oszukujmy sie-co sie dzieje na imprezach, w klubach, na wakacjach?panny sie puszczja za drinka albo i nawet nie to.seks jest dla ludzi myslacych, ktorzy sa nie tylko dojrzali psychicznie, czy fizycznie, ale przede wszystkim spolecznie i ekonomicznie, czyli potrafia sie utrzymac,w razie ewentualnego poczecia.fakt dzieci w domu dziecka strsznie cierpia, ale chyba z dwojga zlego aborcja-dom dziecka ta druga opcja wydaje sie lepsza.

kobieto popracuj trochę w takim domu, a później , pisz te swoje dyrdymały, boś bez serca i uczuć...........

wiesz to tak jakbyś powiedziała, no super , ciało twoje ale wg mnie mózg już nie przecież też w jakiejś formie żyje i jest bardzo ważnym organem, o żołądku decyduj jak najbardziej, ale o mózgu już nie, to chyba jest chore, wolna jednostka moze decydować tylko o swojej części a o innej już nie , to przecież idiotyzm. Kto ma prawo decydować od kiedy zaczyna sie życie , przecież plemniki też są żywe, więc zakażmy facetą spuszczania ich w kibelku lub zamykania w gumce bo to przecież też swego rodzaju aborcja.... To dopiero byłby szum , fajnie decydować za kogoś, osądzać i kierować jego życiem , niech każdy sie weźmie za swoje i swoim pokieruje tak żeby sie nie musiał wstydzić!!!

Gość
ludzie dajcie spokój :/ okazało się, że autorka NIE JEST w ciąży, a wy tu się wykłócacie :o załóżcie inny temat pt \"jesteśmy za aborcją\" lub \"jesteśmy przeciwko aborcji\" i git, a nie śmiecicie tutaj

Gość wybaczzz
Kuraiko.......to, co napisałam o miażdżonych i rozrywanych ciałach nienarodzonych nie miało nic wspólnego z filmem "Niemy Krzyk". Kiedyś czytałam jakiś bardzo rzeczowy artykuł na temat aborcji. Zapamiętałam zdanie "ginekolog miażdży zawartość macicy". Trzepnęło mną. A film właśnie obejrzałam. Artykuł to był przy tym lajcik. W artykule nie było mowy o tym, jak dziecko ucieka, jak w panice przyspiesza bicie jego serduszka...Ten film powinien być puszczany każdej kobiecie, która chce dokonać aborcji. I to tuż przed zabiegiem, żeby wiedziała na co się decyduje. Jestem na siebie wściekła, że przez tyle lat byłam zwolenniczką aborcji. Aż ciśnie mi się pod palce cytat z Madonny "nie wiem co ja sobie myślałam, kiedy myślałam, że myślę". Nadal nie potępiam kobiet, które poddały się zabiegowi. Żal mi ich, zwłaszcza tych, do których dotarło co zrobiły. No może są pewne wyjątki, bo jak czytam, że koleżanka poddała się aborcji, bo nie chciała stracić figury, to...ech...bez komentarza.

Gość
wybaczzz -----> nie no, oczywiście nie musiałaś pisać o tym filmie. jednak dla mnie ten film to propaganda - puszczano go w podstawówce, czasem na religii :o dla mnie to za wcześnie. może podam niezbyt adekwatny przykład, ale też zastanawiający - również w podstawówce puszczano nam drastyczny film pokazujący skutki palenia papierosów. to była 7 czy 8 klasa, część osób już paliła. niektóre dziewczyny powiedziały "nie będziemy już palić", bo film nimi wstrząsnął. oczywiście to były czcze słowa - po jakimś czasie znowu paliły, część osób sięgnęła też po papierosa w liceum. moim zdaniem ten film był pokazany za wcześnie aby odpowiednio wpłynąć na młodzież, która nie miała jeszcze dostatecznej wyobraźni, doświadczenia życiowego. należało sięgać wcześniej po inne argumenty, a drastyczne filmy pokazywać dojrzałemu widzowi, który zna już dramat np choroby nowotworowej, potrafi pojąć wagę problemu. to samo tyczy się filmów o aborcji. jakkolwiek uważam je za propagandowe, to całkiem obiektywnie nie uważam sa słuszne pokazywanie ich młodym dzieciom - dziecku powinno się wpajać szacunek dla życia, dla każdego stworzenia. dziecko nie będzie szanowało życia ludzkiego, jeśli np w jego otoczeniu pozwala się na krzywdę zwierzęcia albo poniżanie słabszych osób. z tego względu nigdy nie pojmę wieszania gazetek antyaborcyjnych w miejscu, gdzie mają do tego dostęp dzieci przygotowujące się do I Komunii :o nawet jeśli to propaganda i w mojej ocenie niewłaściwa, to powinna trafiać do osób dorosłych i dojrzałych, najwcześniej do osób kończących liceum. osobiście jestem za przedstawianiem faktów - aborcja farmakologiczna przeprowadzana jest na zarodku, który nie ma jeszcze kończyn i narządów, można ją porównać z poronieniem naturalnym (oczywiście pod względem przebiegu, a nie wywołania) i należy jasno o tym mówić, a nie straszyć dziewczyną chcącą usunąć 2-tygodniowy zarodek pisaniem o kończynach czy wklejaniem drastycznych zdjęć (co się często na kafeterii zdarzało). tu trzeba sięgnąć do innych argumentów. niekoniecznie używać na wstępie mocnych słów typu "morderstwo". każdy człowiek jest inny, inaczej pojmuje wartość życia poczętego, moralność i etykę. na każdego działa co innego, to co jedną osobę odstraszy, na inną może podziałać inaczej, argumenty mogą się odbić jak grochem o ścianę. ogólnie uważam odwodzenie kobiet od aborcji, które siedzą na tym forum, za bezsensowne, bo kobieta tak naprawdę podejmie decyzję we własnym sumieniu, ewentualnie radząc się bliskich zaufanych osób, a wyzywanie jej od morderczyń i kurew raczej nie pomoże w podjęciu dobrej decyzji. a takie tematy ostatecznie kończą się pyskówkami obrońców życia poczętego jak i zwolenników aborcji tudzież zwolenników "wyboru" kobiety co do niczego nie prowadzi. moim zdaniem najlepiej działać na własnym podwórku... i żyć zgodnie z własnym sumieniem

Gość soko-ono
ja nie jestem ani za ani przeciw..kazdy ma wlasne sumienie i wlasna p---e i powinien wiedziec co robi....ale autorka jest dla mnie niedorozwojem .....za jedno zdanie..."chce to usunac z siebie i juz tego nie miec"....

Gość
soko-ono -----> nie oceniajmy. była dziewczyna w szoku. często pierwszą reakcją jest coś takiego.

Gość No to ja czuje sie oszukana ..
10lat temu zrobilam test. wyszla ciaza. 2 tyg spoznial sie okres. lekarz wzial 10.000.000jak na tamte czasy i dokonal 'aborcji'.mysle ze to byl za wczesnie. .ja nie wiem co on mi zrobil i czy napewno bylam w ciazy . za 3 lata zaszlam w ciaze i urodzilam BLIZNIAKI...:)

Gość rentgenka2
a ja nie wyobrazam sobie jak mozna usunac, a "anonimowa panna" zy ta stara głupia rura"finezja 43" jeszcze sie CHWALA , jakby było czym, ze usuneły..moim zdaniem zabiłyscie człowieka, zrobiłyscie cos złego..nie potepiam was, ale waz nie rozumiem..jak jeszcze mozna sie tym chwalic.dla mnie to zlo w czystej postaci.. ale niewazne, moje bobo sobie teraz słodko spi w łozeczku..i ciagnie smoka:)nie wyobrazam, sobie, zeby go skrzywidzic..niewienne małe bobo

Gość wybaczzz
Kuraiko.....to prawda, że wywieszanie tego typu gazetek gdzie przebywają dzieci to przegięcie. Moim zdaniem również głupota. Myślę, że to może odnieść zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego. Nie dość, że dzieci nie do końca pojmują co widzą, to ten widok może im się po prostu "opatrzeć". To tak, jak podczas 2 wojny światowej, kiedy trupy na ulicach przestały robić na kimkolwiek wrażenie. Ok, wiem że wtedy chodziło również o przetrwanie, ale mimo to. Uważam też, że ludzie w Polsce mają zbyt nikłą wiedzę na temat ROZWOJU dziecka w łonie matki i stąd bardzo często bierze się takie lekkie podejście do aborcji. Mówiąc szczerze, sama nie byłam zbyt oświecona. Skończyłam ekonomik, gdzie nie ma biologii, a w podstawówce ten temat jest ledwo liźnięty i tak, jak mówiłaś- uczeń jeszcze zbyt niedojrzały. Ciężarne Polki mają wykonywane średnio 3 razy USG, często na marnych sprzętach, bywa że przez całą ciążę nie przeczytają NIC na temat własnego stanu, więc mimo tego, że były w ciąży i rodziły, nadal nie mają bladego pojęcia o rozwoju swoich dzieci. Sama rodziłam w Belgii, gdzie USG jest wykonywane przy każdej wizycie. Czytałam mnóstwo materiałów i NIE MOGŁAM UWIERZYĆ, że to wszystko tak wygląda. Niepojęte, jaką byłam ignorantką :o I właśnie to definitywnie zmieniło mój stosunek do aborcji. Moje własne dziecko, dzięki któremu uzupełniłam tak rażące braki w wiedzy.

Gość poprostupastelowe
Witam. Znalazłam sie w ciężkiej sytuacji. Otórz 20 dnia cyklu uprawiałam seks z urzyciem prezerwatywy i wszystko było w porządku. Moj cylk trwa zazwyczaj 22-23 dni ,teraz jest juz 27 dnie a ja nadal nie mam okresu,nigdy przedtem nie zdarzaly mi sie takie opoznienia. Dodam rownierz ze dopiero niedawno rozpoczęlam wspołzycie. robilam sobie test w dniu pplanowanejmiesiaczki i wyszlomi ze nie jestem w ciazy jednak nie wiem czy ten test jest wiarygodny przy tak krotkim cyklu. nie wiem c robic i czy sa jakies srodki ktore bede dzialaly w tej sytuacji. prosze o rade

Gość a co ma
wiarygodność testu do długości cyklu? Było zabezpieczenie, test nie wykazał ciąży, więc gdzie problem? Prawdopodobnie okres przesunął ci się pod wpływem stresu i tyle. Jesteś pewna, że dojrzałaś już psychicznie do uprawiania seksu? Twoje schizy na to nie wskazują. Dodam jeszcze, że mój cykl to 21 dni. Kiedy byłam w ciąży, test pokazał dwie kreski i były to bardzo wiarygodne kreski pomimo krótkiego cyklu. Nie wiem, jak się tak martwisz, zrób kolejny test za powiedzmy 4-7 dni.

Gość 13-sto latka
mam 13 lat, w środę współżyłam z chłopakiem z którym chodzę dopiero rok (on ma 15 lat). w dzień stosunku miałam dzień płodny o największym prawdopodobieństwie zajścia w ciążę, teraz mamy niedzielę czyli minęły 4 dni od zapłodnienia, jutro kupię sobię test w aptece, sądzę że będzie wskazywał na ciążę. czy na tym etapie ciaży można używać testu dostępnego w aptece?? I czy można już teraz przerwać ciążę?? jest wcześnie, płód się jeszcze za pewne nie rozwinął. POMOCY

Gość
jeśli to nie prowokacja.....

Gość Nieodpowiedzialna20latka
Czesc dziewczeta:) tak wlaczylam to forum i patrze jak ten temat sie rozwinal i OCZYWSCIE WSZYTSKO CO TERAZ PISZECIE JEST NIE NA TEMAT NO ALE.... ktos napisal ze uzylam slow ze usunac to z siebie czy cos w tym stylu, wiesz jak ja to pisalam to bylam tak roztrzesiona ze nawet nie patrzylam co pisze ale sam lekarz mi powiedzial ze TO JEST PECHERZYK a nie TO JEST DZIECKO wiec uwazam ze napisane USUNAC TO Z SIEBIE nie jest chyba niczym złym prawda? !? moze sie myle... mała chinka tak apropo to gubisz sie juz w tym co piszesz wez daj sobie juz spokoj bo na prawde twoje posty zajmuja tylko zbedne miejsce w tym temacie... a ta 13 laka hmmm wogole 13 lat i sex hmmm i ciaza hmm jakas sciema ....

Gość
hej :) wiesz teraz 13 latki są o wiele gorsze niż hm z 10 lat temu... tzn wówczas też zdarzały się ciąże np w 7-8 klasie podstawówki, ale to było sporadyczne, taki margines. a teraz lale się ubierają jak za \"naszych czasów\" studentki - cyce na wierzchu, biodrówki pokazujące prawie pachwiny i połowę stringów na wierzchu, make-up. lasie myślą, że skoro mogą się masturbować to czemu nie seks :o ten post akurat uważam za prowokację (13 latka i aborcja hahahah, sposób użycia wyrazu \"płód\" i ogólne wrażenie...), ale tak ogólnie współżycie 13 latek jest coraz bardziej powszechne i to jest tragedia :o

Gość młoda94
bylam z chlopakiem dlugo zdecydowalismy sie na sex... zabezpieczylismy sie.. ale coz pękla... okres mi sie spoznial 2 tyg. robilam test dwa razy wyszedl wynikt pozytywny ;/ mama kaze mi usunac... i usune ja za pomoco proszkow na poronienie...