Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paola_14_

Do nauczycieli angielskiego, pilne!

Polecane posty

Gość Paola_14_

Rozwiązywałam test językowy i napotkałam na takie o to problemy. Wszystkim chętnym, żeby mi pomóc, dziękuję z góry. If he ................, he will help you. a. Come b. Came c. Will came d. Was coming Tutaj padła odpowiedź b, a mnie się wydaje, że powinno być a. I realized that my parents ............... me and my brother. a. Adopted b. have adopted c. would adopted d. had adopted Konieczny jest czas zaprzeszły? Ja dałam a, bo wydaje mi się, że to jasne, że nie został zaadoptowany po tym, jak zdał sobie z tego sprawę. Albo źle rozumie... Can you tell me where ................. ? a. is Sue b. Sue is c. has Sue been d. was Sue Dlaczego b, a nie a. Co złego w where is sue? He stopped ................ a cigarette and talk to his friend. a. Having b. Have had c. To have d. Had have Dlazego tutaj to have? Bo przerwał, żeby coś zrobić, a nie w ogóle? They ............... their washing machine repaired. a. Were b. Was c. Had have d. Have A to? Niby ma być c! Ja się pytam, dlaczego nie d, nie znam takiej wersji jak w c. Not till he got home ................. that he had lost his money. a. he realized b. he had realized c. did he realize d. did he realized Tu ma być c, ale dlaczego to w ogóle nie mam pojęcia. O wyjaśnienia proszę bardzo mocno. Są mi potrzebne.

Gość upupupupu
Proszę!!!!!!!!!!Błagam!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość upupupuupupup

Gość Marilynnnnnnn
i myslis że ci pomoge ?

Mi sie wydaje, ze oczywiscie ze w 2 ma byc czas zaprzeszly, bo w koncu zaadoptowali go wczesniej,k a poza tym TO REALIZE to chyba mozna podciagnac pod mowe zalezna i nastepstwo czasow nie? ale ja nie wiem, dopiero sie zaczynam uczyc

Gość może byś najpierw
podała swoje rozwiązania, a my ci wytłumaczymy, czy dobrze?

3 sama nie wiem, a w 4 sama bym dala TO HAVE, wlasciwie nie wiem dlaczgeo, tak mi pasuje, STOP TO do something ? reszta mi w ogole nie pasuje tam

Gość dc girl
w 1- dalabym COMES jakby bylo :P nie wiem czemu came a pozneij will, jesli came to pozniej would powinno byc wg mnie 2. had adopted, bo najpierw adoptowali a pozniej he realized, czyli czynnoscia pierwsza bylo adoptowanie, dlatego had 3. where is sue, powiedzialaybs zadajac pytanie gdzie ona jest, a ty pytasz czy moglbys mi powiedziec gdzie ona jest, taka jest konstrukcja takich zdan 4. tu nie wiem, ja dalabym having 5. TO HAVE STH DONE cyli jesli cos ktos robi dla ciebie a nie ze orbisz to sama, a ze to czas przeszly wiec had done 6. not ill= utill, c bo taka konstrukcja zdania widocznie :P ale nauczielem nie jestem ;) gadam tylko po ang codziennie z koniecznosci ;)

Gość dc girl
aaa w 4 to have dlatego ze przerwal na moment tylko a nie in general ;)

No to dobrze, myślę z tym 4. Przecież podałam swoje typy. Z tym realize to nijak ma się do mowy zależnej niestety. Po if nie może być comes!

A jednak nie podałam, zjadło mi wypowiedź. Z tym pierwszym, też dałabym come, nie came. Z tym drugim zaprzeszły. Z tym trzecim to obie mi pasują. Z tym having, to tak jak ktoś napisał i ty sama. Dlatego, że przerwał na moment, by zrobić coś innego. To ostatnie zostawiam.

Acha, a w causative form pasuje have. Po co had have? Ale pytaj się nauczycieli, ja nie jestem nauczycielem :P

Gość dc girl
A dlaczego nie moze byc comes? 1st conditional - if + present simple , a pozniej will

Gość no to będzie tak...
If he ................, he will help you. a. Come b. Came c. Will came d. Was coming Tutaj padła odpowiedź b, a mnie się wydaje, że powinno być a - to jest mieszany conditional. "Jeżeli on przyszedł (już), to ci pomoże (za chwilę, w przyszłości)". "Come" nie może być, bo to 3 osoba liczby pojedynczej i wówczas musiałoby być "comes". "Will come" nie może być, bo po "if" prawie nigdy nie ma "will" (z wyjątkiem bardzo rzadkich form grzecznościowych). "Was coming" oznaczałoby: "Jeśli on by przychodził/nadchodził (...)" - zdanie nie miałoby sensu. I realized that my parents ............... me and my brother. a. Adopted b. have adopted c. would adopted d. had adopted Konieczny jest czas zaprzeszły? Ja dałam a, bo wydaje mi się, że to jasne, że nie został zaadoptowany po tym, jak zdał sobie z tego sprawę. Albo źle rozumie... - jeżeli w pierwszej części zdania jest czas przeszły, to musisz cofnąć czas też w drugiej części zdania. W języku polskim tego nie ma, ale pokażę to właśnie na polskim przykładzie: Przyjmijmy, że ktoś relacjonuje, że Tomek powiedział, że idzie do Ani. My mówimy tak: "Tomek powiedział, że IDZIE do Ani". Anglicy mówią tak: "Tomek powiedział, że POSZEDŁ do Ani". Czas zaprzeszły jest konieczny właśnie dlatego, że trzeba cofnąć czas Past Simple niejako jeszcze bardziej w przeszłość, tzn. do czasu Past Perfect - a poza tym wiadomo, że najpierw była adopcja, a dopiero potem się dowiadujesz, nie odwrotnie. Can you tell me where ................. ? a. is Sue b. Sue is c. has Sue been d. was Sue Dlaczego b, a nie a. Co złego w where is sue? - w takich zdaniach tylko pierwsza część jest uznawana za pytanie, tzn. to "Can you tell me", zaś reszta zdania ma szyk normalnego zdania twierdzącego, czyli "Where Sue is". He stopped ................ a cigarette and talk to his friend. a. Having b. Have had c. To have d. Had have Dlazego tutaj to have? Bo przerwał, żeby coś zrobić, a nie w ogóle? - w drugiej części zdania masz "talk to his friend", a więc już forma tego słowa "talk" Ci niejako podpowiada, co dać. Odpowiedzi B i D są oczywiście błędne i nigdy tego typu formy nie występują w angielskim. Nie wiem, czy "he stopped having a cigarette" jest formą poprawną (musiałbym sprawdzić), ale na pewno nie pasuje do tego zdania. Dlaczego? Bo wówczas musiałoby być też "talking" zamiast "talk". A zdanie zrobione prawidłowo (tzn. z "to have") oznacza "On zatrzymał się by zapalić papierosa i pogadać ze swoim przyjacielem". They ............... their washing machine repaired. a. Were b. Was c. Had have d. Have A to? Niby ma być c! Ja się pytam, dlaczego nie d, nie znam takiej wersji jak w c. - nie ma czegoś takiego! To jest błędna odpowiedź. Powinno być albo "are having" (jeżeli właśnie teraz ktoś im naprawia pralkę), albo "have had" (jeżeli naprawiono im ją w przeszłości i dzięki temu nadal działa - skutek naprawy jest w teraźniejszości), albo "had" (jeżeli naprawiono im pralkę w przeszłości, ale już i tak dawno jej nie mają, bo np. kupili nową i nie ma żadnego skutku dla teraźniejszości). W języku angielskim w ogóle nie istnieje forma gramatyczna "had have". Not till he got home ................. that he had lost his money. a. he realized b. he had realized c. did he realize d. did he realized Tu ma być c, ale dlaczego to w ogóle nie mam pojęcia. - to specyficzna konstrukcja z inwersją mająca na celu podkreślenie, że DOPIERO JAK DOSZEDŁ DO DOMU ZDAŁ SOBIE SPRAWĘ, że zgubił swoje pieniądze. Zgubił je wcześniej niż zdał sobie sprawę - to jest oczywiste i logiczne. Mamy w drugiej części zdania "he had lost", a więc czas zaprzeszły użyty do tego, co nastąpiło wcześniej. Do tego, co nastąpiło później (czyli przyjście do domu) użyjemy zwykłego czasu Past Simple, tyle, że z inwersją. Tam, gdzie jest "did", nie stosujemy już formy przeszłej czasownika, lecz podstawową (tak samo jak w pytaniach) - zatem będzie "did he realize", a nie "did he realized" - podobnie jest gdy np. pytasz "Did you GO to school yesterday?", a nie "Did you went to school yesterday?".

Gość dobra mam chwilę dobroci
dla uczniów, ale tylko jeden problem bo więcej mi się nie chce. :P Są dwie konstrukcje z czasownikiem "stop': 1. stop doing sth = przestac coś robic i 2. stop to do sth = zatrzymac się, żeby cos zrobic czyli twoje zdanie znaczy "Zatrzymał się, żeby zapalic papierosa i pogadac z przyjacielem".

Tak myślę, nie może być. Pomyliłam się. Natomiast came mi nijak pasuje. Są tryby mieszane co prawda...

A więc to tryb mieszany, hmmm źle zrozumiałam sens zdania. Dobra, już nikomu nie pomagam :P

Gość Paola_14
Wszystko czaję oprócz zaprzeszłego, nie zawsze trzeba go używać, jeżeli konstrukcja zdania jest logiczna (że coś działo się wcześniej), ale wytłumaczenie jak najbardziej sensowne i mój błąd pewnie. Dzięki, przyda mi się to do nauki!

Gość dc girl
hmm to causative have to rzecywiscie had have totanie glupie jest, nie slyszalam zeby ktos tak mowil

Gość no to będzie tak...
A czy wspominałem już o tym, że w zamian za pomoc zawsze oczekuję fotki w bikini osoby o tę pomoc proszącej?

Gość dzieci wykorzystujesz
:P

Gość no to będzie tak...
had have nie istnieje, have had owszem - ale na pewno nie w zdaniu takim jak "He stopped ................ a cigarette and talk to his friend", bo tam pasuje tylko gerung (czasownik z końcówką "-ing") lub infinitive (czasownik w formie podstawowej poprzedzony słówkiem "to").

Gość no to będzie tak...
JA wykorzystuję!? A kto ma za darmo zadanie domowe zrobione??? ;):D:P

Gość no to będzie tak...
* nie "gerung" tylko "gerund" of course ;)