Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MieszkankoMoje

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mieszkania???Tak Waszym zdaniem...

Polecane posty

Gość MieszkankoMoje

j/w

Gość na wysokość czynszu
opłat (mniej więcej) zajrzeć do księgi wieczystej - koniecznie!!! otoczenie (tzn. to co na zewnątrz) odległość od centrum/szkoły/przystanku - zależy co dla ciebie ważne czy jest prąd w kontaktach (moje doświadczenie - potem musiałam kuć ściany) czy będzie cię stać na remont, wymianę okien (jeśli są stare), tzn. czy poradzisz sobie finansowo sąsiedzi (pogadaj z jedną sąsiadką - opowie wszystko o wszystkich) Nie wiem dokładnie, o co chodzi, ale kupowałam rok temu.

Gość ghjjhjg
wynajac dobrego inspektora nadzoru budowlanego...ale to przy odbiorze mieszkania od developera

Gość na wysokość czynszu
a kupując na rynku wtórnym - iść oglądać ze znajomym, który się zna :-)

Gość MieszkankoMoje
ale zna się na czym??? Ja nie planuje wyburzać ścian

hej ja niedawno sprzedałam więc powiem na co trzeba zwrócić uwagę. Sprawdz w spółdzielni czy nie jest zadłużone lub obciążone, funduszem remontowym, czy nie ma hipoteki. Zapytaj czy jest założona księga wieczysta , to ci zaoszczędzi wiele zabiegów, czy pod to mieszkanie są uregulowane sprawy gruntów, czy dopiero trzeba je wykupić. Dyskretnie dowiedz sie o sąsiadów żeby ci nie zatruli życia. W mieszkaniu, sprawdz czy są wodomierze, pomierniki ciepła itd, przy przepisywaniu umów z elektociepłownią i gazownią są to bardzo ważne sprawy, musisz mieć spisane liczniki, patrz na szczelność okien i na jaką stronę wychodzą, jakie są wstawione drzwi , potrzebne to będzie do ubezpieczenia, najlepiej ubezp. zaraz po podpisaniu formalności , przy remoncie różne rzeczy mogą sie wydarzyć więc lepiej dmuchać na zimne, popatrz na podłogę przy oknach czy nie ma wilgoci , bo wejdzie ci grzyb. Ważna jest wysokość czynszu, jakie stawki za ogrzewanie itp. Niestety bedziesz tez miec przeprawe z urzędem skarbowym, bo bedą chcieli żebyś zapłacił podatek,jeśli jest to mieszkanie z drugiej ręki zawsze możesz złożyc podanie , ze mieszkanie wymaga remontu, wiekszego nakładu gotówki, to zazwyczaj działa. Jesli jest telefon a ty go przejmujesz dopilnuj żeby znalazło sie to w akcie notarialnym. Dalsze sprawy to jak daleko do sklepów, szkół, lekarza, apteki, czy nie jest przy ruchliwej i głośnej ulicy. Wiadomo ze nie da sie tego wszystkiego pogodzić i trzeba byloby miec ogromnego farta zeby wszystko grało, ale na takie rzeczy zwróć uwagę , niby drobiazgi, ale potem sie okazuje ze niestety ważne. Głowa do góry nie ma jak na swoim choćby najmniejszym, pozdrawiam a-maj

Gość MieszkankoMoje
Pięknie dziękuje za rzeczową odpowiedź

Gość na wysokość czynszu
właśnie o takim znajomym jak a-maj mówiłam! :-)