Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podatkiproszeopomoc

Podatki - kto się na tym zna

Polecane posty

Gość podatkiproszeopomoc

Ważne pytanie do osoby która zna się na podatkach ... Jesli jest tu ktoś kto się na tym zna bardzo prosze o odpowiedź.Wtedy wytłumacze o co mi chodzi. Z góry dziekuje

Gość podatkiproszeopomoc
Chodzi o taką sytuacje. Moja znajoma (w dodatku bliska znajoma, przyjaciółka jednym słowem - prosiła mnie abym sprawdziła coś co jest dla niej bardzo waznego). To młoda dziewczyna, przeszła w zyciu sporo. Dlatego że ja się na tym zbytnio nie znam na podatkach i tych sprawach szukam osoby która mogłaby pomóc. Znajoma ma w internecie swoją strone internetową : O chorobie którą przeszedła. Posiada na niej wszystkie niezbędne informacje na ten temat : dokumentacje itp. Na stronie widnieje też jej numer konta : jest to jej prywatny numer konta - nie nalezy do żadnej ogranizacji, fundacji. Moja znajoma dostała ostatnio na swoje prywatne konto wiele Darowizn. Chcę spełnić swoje marzenia i szukała sponsorów /firmy, instytucje, osoby prywatne/ żeby spełnić swoje marzenie. Wiele firm i osób jej pomogło i na dzień dzisiejszy może zrealizować swoje cele i plany. Mam pytanie : Jak to jest odnośnie z podatkiem od darwizn - dowiadywałem się wiele i czytałem na ten temat. Dowiedziałem się tylko (znajoma księgowa też podpowiedziała)Że kwota wolna od podatku od jednej osoby w ciągu 5 lat to 4902 zł . Oczywiscie mowa tu o osobach które nie sa w ogóle w żaden sposób spokrewnione są dla siebie obce. Czyli III grupa podatkowa - bo wyczytałam że są 3 grupy podatkowe. Czyli na to wychodzi że znajoma : Może dostać od jakiejś firmy załóżmy 3.000 tys i dostała tą kwote w ciągu 5 lat. Czyli dana kwota nie przekracza kwoty wolnej od podatku czyli nie ma podatku?. Dopiero chyba gdy kwota darowizny przekroczy kwote 4902zł płaci się podatek od nadwyżki + 12 % jeśli się nie myle, a jesli sie myle to proszę mnie poprawić. Znajoma w roku 2007 (gdzie w tytule przelewu było wpisane słowo DAROWIZNA tylko to wzięła pod uwage, te wpłaty gdzie było wpisane te słowo) wyniosła: 3.180 zł od 12 osób/firm które wpłaciły przy czym żadna się nie powtarza Jesli chodzi o rok 2008 otrzymała 8.360 zł od 26 osób/firm które wpłaciły. przy czym od jednej osoby 3 darowizny na kwote 900zł od drugiej osoby 2 darowizny na kwote 600zł Informacje zawarte wyżej mam od znajomej. Żadna osoba nie wpłaciła znajomej kwoty 4902 zł w ciągu 5 lat.Czyli wszystkie darowizny otrzymane są wolne od podatku. Z góry dziękuje za odpowiedź. Obiecałam ze się dowiem więc bardzo proszę o pomoc.

Gość podatkiproszeopomoc
będe wdzięczna za każdą odpowiedźź. dziękuje

Nie wiem dokładnie, jak to jest, ale na pewno nie ma znaczenia, od kogo te pieniądze otrzymała. W samym 2008 roku sporo przekroczyła tą kwotę, o której mówisz, więc jak może być nieopodatkowana??

Gość Piotruś Ban z domó
Ty chyba żartujesz że ktoś ci za frajer na to odpowie :D

Gość podatkiproszeopomoc
desiree83 - dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Sądze że duże znaczenie ma od kogo ona dostała te pieniądze. W podatkach są 3 grupy podatkowe : Stopień pokrewieństwa lub jego brak decyduje o tym, w której z trzech grup podatkowych jest spadkobierca lub obdarowany. I GRUPA PODATKOWA W pierwszej są teraz teściowie, synowa i zięć. Jest tu także najbliższa rodzina, jednak jej członkowie zapłacą podatek tylko wtedy, gdy nie spełnią wspomnianych już wcześniej warunków zwolnienia podatkowego. II GRUPA PODATKOWA , III GRUPA PODATKOWA Druga grupa - to dalsza rodzina, m.in. ciotki i wujkowie. Trzecia grupa podatkowa to osoby niespokrewnione. Najniższy podatek płacą osoby zaliczone do pierwszej grupy, najwyższy - te z trzeciej grupy. Kwoty wolne od podatku Podatek płaci się od nadwyżki spadku bądź darowizny ponad tzw. kwotę wolną od tego podatku. Niestety, kwoty te nie są zbyt wysokie, a co więcej nie wzrosły od tego roku nawet o złotówkę. Do każdej grupy podatkowej przypisana jest też inna kwota. Dzięki temu w ramach I, np. od teścia, można w ciągu pięciu lat, licząc od pierwszej darowizny, przyjąć bez podatku 9637 zł. Jeśli darowizny są wyższe od nadwyżki ponad tę kwotę wolną - płaci się podatek według skali podatkowej (o niej za chwilę). W II grupie podatkowej kwota wolna od podatku to 7276 zł. Jeśli więc darowizny przyjęte w okresie pięciu lat, np. od wuja, są niższe od tej kwoty - nie ma podatku. Jeśli jednak przekroczą kwotę wolną, to od nadwyżki płaci się fiskusowi podatek. Podobnie jest w III grupie podatkowej, z tym, że tu kwota wolna od podatku wynosi tylko 4902 zł. Najbliższa rodzina nie musi sobie zaprzątać głowy kwotami wolnymi od podatku - wszak całe spadki i darowizny są tu wolne od podatku. Znajoma z darowizn zebrała w roku 2008 łącznie od 26 osób tą kwote czyli 8.360zł = brak podatku. Podatek był by gdyby np. tą kwote dostała od jednej osoby z którą nie jest spokrewniona. Wtedy płaci się chyba podatek od tej nadwyżki czyli 8.360zł - (kwota wolna od podatku czyli 4.902zł) = 3.458zł wtedy z tego 12 % to podatek do zapłaty o ile zaistniałaby taka sytuacja. Ja dokładnie na tym się nie znam dlatego dopytuje się kogos :)

Nie przekroczyła limitu, ponieważ limit dotyczy JEDNEGO darczyńcy. W 2008 roku darczyńców było 26 i żaden nie wpłacił więcej niż 4.902 PLN - więc podatku nie ma. Jednak należy pamiętać, że jeśli te same osoby dokonają następnych darowizn, to się je sumuje przez 5 lat. Przykład: 1 osoba wpłaca co roku 1.000 zł, więc w piątym roku przekroczy limit o 98 zł i od tej sumy należy zapłacić podatek.

Gość podatkiproszeopomoc
czyli wtedy podatek wyniósłby 414,96zł jesli kwota była by od 1 osoby. Jesli się myle prosze mnie poprawić. Dzięki.

Gość podatkiproszeopomoc
wielbiciel 70 B dziękuje Ci za pomoc, chciałam się upewnić - czy dobrze myśle. Jesteś kochany!:* Tak jesli te same osoby dokonają darowizn w ciągu następnych 5 lat - darowizny się sumują. Czyli jesli tak by się stało założmy pewna osoba /firma która nie jest rodziną znajomej wpłaciłaby jej załóżmy 1.000 zł rocznie. Czyli tą nadwyżke 98 zł liczy się pod 12 % ? Dziękuje z góry za odpowiedź.

Gość podatkiproszeopomoc
Amant Wszech Czasów k.odwetowa - hihih :)

Gość podatkiproszeopomoc
wielbiciel 70B - mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, jesli mozna. Bo widze że jesteś kompetentną osobą na tym forum. Czy firmy które podarowały mojej znajomej te darowizny mogą odliczać to sobie od podatku. Jesli darowizny są rzędu np 200, 300 czy też 500 zł i są wolne od podatku. Jeśli tak jakie powinny mieć informacje/dane o osobie której przeznaczyly daną daarowizne? /Nip, adres zamieszkania???/

Tu masz progi i stawki podatku w poszczególnych grupach: I grupa podatkowa: 0 - 10.278 PLN - 3 % 10.278 PLN - 20.556 PLN - 5 % ponad 20.556 PLN - 7 % II grupa podatkowa: 0 - 10.278 PLN - 7 % 10.278 PLN - 20.556 PLN - 9 % ponad 20.556 PLN - 12 % III grupa podatkowa: 0 - 10.278 PLN - 12 % 10.278 PLN - 20.556 PLN - 16 % ponad 20.556 PLN - 20 %

Gość podatkiproszeopomoc
0 - 10.278 PLN - 12 % a nie powinno być że od 4.902 PLN - 10.278 PLN?

Gość podatkiproszeopomoc
wielbiciel 70B - mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, jesli mozna. Bo widze że jesteś kompetentną osobą na tym forum. Czy firmy które podarowały mojej znajomej te darowizny mogą odliczać to sobie od podatku. Jesli darowizny są rzędu np 200, 300 czy też 500 zł i są wolne od podatku. Jeśli tak jakie powinny mieć informacje/dane o osobie której przeznaczyly daną daarowizne? /Nip, adres zamieszkania???/

podatkiproszeopomoc ---> nie, nie, 4.902 PLN to kwota WOLNA od podatku. Np. jeśli darowizna wynosi 40.000 zł od jednej osoby z III grupy to z tej sumy: 4.902 PLN jest zwolnione z podatku do opodatkowania pozostaje suma 40.000 PLN - 4.902 PLN = 35.098 PLN i liczymy podatek: 12 % od kwoty 10.278 PLN = 1.233,36 PLN 16 % od następnych 10.278 PLN = 1.644,48 PLN 20 % od nadwyżki ponad 20.556 PLN (czyli od 14.542 PLN) = 2.908,4 PLN suma podatku: 5.786,24 PLN

Gość podatkiproszeopomoc
Bo moja znajoma dostała od wielu firm darowizny z ciągu dwóch lat. 2007 i 2008 rok. Dostała te pieniądze od wielu przedsiębiorstw i firm z którymi nie jest w zaden sposób spokrewniona. Dostała je na konto prywatne. Żadna kwota od jednej osoby nie przekroczyła kwoty wolnej od podatku w III grupie podatkowej. Czyli znajoma nigdzie nie musi tego zgłaszać itp itd. Ale jesli chodzi o osoby prywatne które mają firme ale robią to z prywatnego konta daną darowizne jakie muszą miec informacje zeby mogły sobie to odpisac i zglosic do US ? Nip,dane zamieszkania?

tzn. w sytuacji kiedy darowizna jest przekazana prywatnej osobie, to chyba nie można jej odliczać. Gdyby koleżanka zbierała kasę przez fundację itp. - wtedy tak.

Gość podatkiproszeopomoc
wielbiciel Jak ja Ci się odwdzięcze? Powiedz prosze :*

Gość podatkiproszeopomoc
wielbiciel - czyli wychodzi na to że firmy które podarowały kase znajomej nie mogą ich nigdzie zgłaszać (do Urzedów Skarbowych)ani odliczac sobie od podatku chyba ze się myle? A jesli znajoma dostanie od firmy, osoby prywatnej kwote wyższą niż 4902 zł powinna/musi to zgłosić do urzedu. Czy wtedy Osoba która podarowała kase tez musi takie oswiadczenie zgłosić. A kiedy osoba obdarowana dostanie np 5.000zł i zadna ze stron tego nie zgłosi co wtedy. Rozumiem ze sumy ponizej 4902 zł nie musza byc zgłaszane przez zadną strone. A jesli muszą byc zgłoszone musza byc udokumentowane / chocby osoba która obdarowała daną osobe musi miec jej nip, dane itp?

Gość podatkiproszeopomoc
wielbiciel 70B pomyśl przez noc :* :)) --- wielbiciel - czyli wychodzi na to że firmy które podarowały kase znajomej nie mogą ich nigdzie zgłaszać (do Urzedów Skarbowych)ani odliczac sobie od podatku chyba ze się myle? A jesli znajoma dostanie od firmy, osoby prywatnej kwote wyższą niż 4902 zł powinna/musi to zgłosić do urzedu. Czy wtedy Osoba która podarowała kase tez musi takie oswiadczenie zgłosić. A kiedy osoba obdarowana dostanie np 5.000zł i zadna ze stron tego nie zgłosi co wtedy. Rozumiem ze sumy ponizej 4902 zł nie musza byc zgłaszane przez zadną strone. A jesli muszą byc zgłoszone musza byc udokumentowane / chocby osoba która obdarowała daną osobe musi miec jej nip, dane itp? ---

Gość podatkiproszeopomoc
uciekłeś :(?

Gość podatkiproszeopomoc
zatem do jutra, a raczej do dziś bo juz 1:20 dobranoc, kolorowych snów przystojniaczku :*:))))

Gość podatkiproszeopomoc
straszny cham - dziekuje za informacje. Na pewno w jakiś sposób będzie przydatna.Ale uważam - na swój rozum i osób które tu sie wypowiedziały. Że znajoma nie musi zgłaszać darowizn - dostała je na konto prywatne i zadna suma nie przekroczyła kwoty wolnej od podatku. A firmy chyba nie moga odposywac sobie tego od podatku - takie sprawy moga robic chyba fundacje i organizacje porzadkowe. A żeby firma mogła odpisac sobie /ale chyba nie moze/ musi miec jakis stosowny dokument ze kogos obdarowała. Tak myśle. Jakiś jej adres, nip cokolwiek. Znajoma otrzyma pieniadze na swoje prywatne konto to wszystko.