Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żyć pełnia życia

Czy są kobiety które nie chcą mieć dzieci ?

Polecane posty

Gość mam jedno
parisienne nie przesadzaj,bo i tak nie uwierzę,ze codziennie uprawiasz sporty ekstremalne,albo podrózujesz,zresztą dziecko można zabrać prawie wszędzie.No chyba,ze codziennie przesiadujesz w pubie,ale to już raczej inny problem;)

tez kiedyś nie chciałam, dzieci mnie wręcz brzydziły.tylko pewna jesienna noc zmieniła moje zdanie na ten temat sytuacja jak w brazylijskim serialu: ja, On - który chce się ze mną spotykać, Ona - jego przyjaciółka, samotna matka i J. - Jej kochanek, który w ogóle ma swoją dziewczynę od lat Ona nie chce sie już z J. widywać, odjeżdżamy spod dyskoteki - ja, On, Ona do niej do domu; J. pojechał za nami; u Niej w domu J. \"przekonuje Ją, że powinni nadal się widywać, wynika kłotnia, płacz, w ta cała sytuację wchodzi Jej córka 7-letnia, zaspana. nikt nie raguje na oecnośc dziecka, więc biorę mała za rękę i odprowadzam do łózeczka, przykrywam kołdrą i głaszcząc tłuamczę, że to mała sprzeczka Jej i J., bo dorośli są tacy, że czasem się kłócą (staram się nie ingerować wcałą sytuację, w końcu to dziecko i niekoniecznie zrozumie....). mała zasypia, On przychodzi do pokoju i patrząc na mnie koło małej pyta czy chcę mieć kiedyś dzieci... a ja jakbym dostała obuchem w głowę; zebrał się we mnie taki emocjonalny balonik, który pękł i poczułam wybuch macierzyńskich uczuć.... chciałam to z siebie wyrzucić. ludzie w okół nas chcą nam pokazać jak żyć - slub tylko cywilny? przeciez kościelny musi być! małe przyjęcie z tej okazji? przecież musi być weselicho, hektolitry wódy i stado nieznanym nam wujków i cioć, których nigdy byśmy nie poznali. bezdzietni? muszą być dzieciaki, matka-polka poświęcają im się i najlepiej zapominająca o sobie... i racjonalne tłumaczenie, że nie tylko chodzi o ogromną odpowiedzialność za wychowanie obywatela, ale przede wszystkim o swoistą kulę u nogi w postaci masy pieniędzy, czasu, rezygnacji z własnych celów, własnych marzeń, bo przecież kupno wymarzonej sukienki dla siebie zamiast setnego misia dla dziecka to coś złego. bo to dziwne nie kochać dzieci i ich nie chcieć. a przecież to, że nie mam dziecka nie znaczy, że dzieci nie lubię! mogę spełnić się jako najwspanialsza ciocia, opiekunka czasem... a do tego nieznośna ciąża - nie wmawiajcie mi, że to coś pięknego, bo hemoroidy, tycie, skoki ciśnienia, uderzenia gorąca i inne rzeczy to coś fantastycznego.... że macierzyństwo jest piękne - szczególnie te kupy rzadkie, wymiociny, smarki, ślina, płacz i krzyk....

Gość parisienne1
Ja w ogole nie uprawiam sportow ekstremalnych,takze nie wiem o co ci chodzi. Nie wmawiaj mi jednak, ze jak sie ma kase to z dzieckiem mozna prowadzic dokladnie takie same zycie jak bez dziecka:O Wracasz do domu z pracy, niania idzie do domu i masz dziecko na glowie. Wyjezdzasz gdzies, musisz kombinowac komu zostawic dziecko lub zabrac je ze soba(czyli zajmowac sie nim dalej). Sa osoby, ktorym to nie przeszkadza, ale dla mnie bylby to klopot, dlatego ja dziecka miec nie chce.

Ja niepamietam fazy w moim zyciu zebym myslala w jakikolwiek sposob cieplo o dzieciach, brzydzi mnie sama ciaza, kobiety w cioazy mnie odpychaja, jak sobie wyobrazam ze cos mogloby sie we mnie rozwijac i rozpychac moj brzuch to mnie po prostu mdli:P Poza tym dzieci... to starsznie duza odpowiedzialnosc, kupe czasu trzeba im poswiecac. Wydaje mi sie ze mam ciekawsze opcje w zyciu niz zajmowanie sie nianczeniem jakiegos malego, rozowego, smierdzacego od pieluch, i wrzeszczacego czlowieczka... watpie zeby kiedykolwiek mi sie zmienil ten poglad. Slabo juz mi sie robi na sama mysl o tym co sie dzieje z miednica kobiety podczas ciazy i porodu:|

Gość parisienne1
Siostra Marietta, zgadzam sie z Toba. Moja siostra ma 3letnia corke i lubie od czasu do czasu spedzic z nia troche czasu, ale to mi wystarcza. Po paru godzinach spedzonych z dzieckiem, nawet jak sie dobrze bawilam, zawsze sobie mysle, ze podjelam sluszna decyzje. Ja po prostu nie chce przez najblizsze 18-20 lat odpowiadac za kogos, zajmowac sie nim, nie odczuwam takiej potrzeby i kropka.

Gość mam jedno
nie napisałam,ze prowadzisz takie samo życie jak bez dziecka,ale przy dobrych dochodach można dzieckiem się cieszyć,a nie traktować je jako pasożyta;) Tak naprawdę to znam kilka bezdzietnych kobiet,nie mają dzieci nie z własnego wyboru lecz:braku partnera,braku chęci partnera do posiadania potomstwa,czy po prostu innych niezależnych od nich względów,często też materialnych

dziecko to takie \'\'zakładanie sobie smyczy\'\' :O...trzeba mu poświęcać cały swój czas,wszędzie musisz je ciągnąć ze sobą....a co to np.za wakacje jak chcesz iść na plaże a tu ci dzieciak ryczy....albo idziesz do znajomych a on ciągle coś chce albo beczy...no bardzo przyjemne :O:O...a bez dziecka robię wszystko co JA chcę,kiedy chcę i jak chcę...

Gość wesola krowka2222
Lubie dzieci i dzieci lubia mnie, mam naturalne podejscie, nie musze sie nawet starac a dzieci i tak mi ufaja i uwielbiaja spedzac ze mna czas. Ale...JA NIE CHCE MIEC SWOICH DZIECI, nie chce odpowiedzialnosci 24/7 na cale zycie. Moj wybor i sie nie zmieni, a mam 27 lat! Nie czuje presji otoczenia i nie czuje instynktu macierzynskiego i nad tym nie ubolewam.

Gość ijijjijijiji
ja nie chce miec. moze mi sie jeszcze odwidzi, zobaczymy. Mam 20 lat i poki co nie widze sie w roli matki, a tymbardziej nie widze kandydata na meza i ojca.

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
A ja mam trójke dzieci i nie wyobrazam sobie życia bez dzieci, ale rozumiem że ktoś może nie chcieć miec dzieci i dla mnie to normalne ;)