Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkoooch

Czy wart szczepic przeciw pneumokokom?

Polecane posty

Gość kkkoooch

hej dziewczyny czy wiecie cos o tym czy doswiadczyłyscie-słyszałam za i przeciw co wy robicie?

Gość kkkoooch
nie ma tu zatroskanych mam?

slyszalam, ze jesli juz szczepic, to przeciwko meningokokom. ja na nic nie szczepie. nie wierze w szczepionki.

Gość ja tez nie
nie szczepilam starszego dzziecka i teraz tez nie bede.

Gość studiomania
mnie matka zaszczepiła na meningokoki, szczepionka kosztowała 150 zł :O a gdybym miała zachorować to pewnie i tak bym zachorowała. po niej nie mogłam ruszać ręką przez 2 dni :O ogólnie nie polecam

Ja szczepiłam córke na pneumokoki preparaem Prevenar,przeznaczonym dla dzieci do 2 roku zycia.Zaczęliśmy cykl szczepien przed 6 miesiącem życia więc wyjdą 4 szczepienia. Teżsłyszałam dużo negatywnych opinii na temat tej szczepionki,że dzieci źle ją znoszą itd.Małej nic po niej nie było.Tak samo bezobjawowo to szczepienie przeszedł syn sąsiadki. Nie będę nikogo namawiała do zaszczepienia dziecka,tylko dlatego,że ja to zrobiłam.

Gość alicja i jej oddział
Andzia,a dlaczego 4 skoro są 3 dawki?

Co minimum 6 tyg.Ostatnia dawka przed skończeniem 2 roku..ja tez szczepie i czekam na ostatnia dawkę(3) wiec dlatego sie dziwię

ach.teraz zauwazyłam ,że pierwszy raz zaszczepiłaś przed ukończeniem przez dziecko 6 miesięcy......a ja po skończeniu 7 miesiecy.Nie doczytałam.Przepraszam.

Spoko :) A jak Twoje dziecko znosi tą szczepionkę? Bo moja niunia bez żadnych problemów.

Mała tez bez...nic sie nie działo

Gość niedowierzajaca
Mnie pielęgniarka powiedziała, że w HIB-ie jest coś przeciw pneumokokom. To prawda?

ja szczepilam bo w Anglii jest to szczepienie standardowe za ktore sie nie placi i na pneumokoki i menigokoki , mala zniosla ok nic jej nie bylo za trzy tyg bedzie miala znowu szczepienie bo konczy rok mam nadzieje ze przejdzie przez to normalnie . A dlaczego zastanawiacie sie czy szczepic ? Jest jakies zagrozenie ?

Gość balladynka32
dziewczyny, jak to jest z tym prevenarem moj maly mial 2 szczepienia, jak mial 2 miesiace, potem drugie szczepienie po 6 tyg i koniec, a kiedy nastepne? nic mi pielegiarka nie powiedziala.

niedowierzajaca Szczepionka o ktorej mowisz to ACT-HIB (Zapobieganie chorobom inwazyjnym wywołanym przez Haemophilus infuenzae typu b (zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, posocznica, zapalenie tkanki łącznej, zapalenie stawów, zapalenie nagłośni i innych) u niemowląt od 2 miesiąca życia.)Jest w kalendarzu szczepień jako szczepionka obowiązkowa. balladynka32 Jeśli zaczęłaśszczepić dziecko przed ukończeniem 6 miesiaca życia to szczepien jest 4.Pierwsze 3 w odstepach okolo 6 tygodni ,a ostatnie czwarte po roku od 3-ego.

Gość balladynka32
no wlasnie to przeczyatalam na stronie prevenaru a w ksiazeczce zdrowia wyraznie mam 2 szczepienia, no żesz i co teraz, niepotrzebnie synka nakluwalam? jedno szczepienie pominieto. maly teraz skonczyl roczek, wiec bedzie pewnie to ostatnie szczepienie.