Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vbxvb

fizyka

Polecane posty

Gość vbxvb

odległośc między miastami wynosi 330 km z każdego z nich wyrusza samochóg w stronę drudiego miasta. jakie drogi przebędą oba samochody w chwili spotkania ich szybkości wynoszą odpowiednio 100 km/h oraz 50 km/h. obliczyłam czas w jakim dojadą ale nie mam pojęcia jak obliczyć kiedy się spotkają, pomożecie?

Względem siebie poruszają się z prędkością 100 + 50 km = 150 km/h, więc na przejechanie 330 km potrzebują 330/150 godziny. Potem, oblicz jaką drogę przebędą w tym czasie. Chyba, ze mają jakieś przyspieszenie i o tym nie wspomniałaś, autorko :)

Gość vbxvb
dzięki pomyliłam sie tam było 300 km ale dlaczego te dwie predkości sie dodaje i droga jest przez nie dzielona, nie kapuje tego

Gość dfgfc
bo samochody jada naprzeciw siebie wiec szybciej sie spotkaja niz jakby jednen mial gonic drugi

Gość vbxvb
a dlaczego 300 dzieli sie na 150?

No właśnie, jeżeli siedzisz w samochodzie, który jedzie 50 km/h (a Tobie wydaje się, że stoi w miejscu), to samochód jadący z naprzeciwka z prędkością 100km/h, Tobie mignie w oknie z prędkością 150 km/h.

Dokładne rozwiązanie: s1 + s2 = 300km s1 = v1 * t = 100 km/h * t s2 = v2 * t = 50 km/h * t Czas t w obu przypadkach jest ten sam, bo będą jechać tak samo długo, nie. Podstawiasz więc: 100km/h * t + 50km/h * t = 300km 150km/h * t = 300km t = 300/150h = 2h s1 = 100km/h * 2h = 200km s2 = 50km/h * 2h = 100 km

Gość vbxvb
dzięki :)