Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Religia

Religia w szkole.

Polecane posty

Gość Religia

Czy ktoś z Was był/jest zwolniony z religii w szkole? Chciałabym mieć takie zwolnienie. Wogóle to jestem ateistką, nie uznaje kościoła - poprostu ta instytucja mnie odpycha. Teraz chodze do nowej szkoły i na pierwszych lekcjach dowiedziałam się, że zwierzę można zabijać, bo to nie jest człowiek, że najukochańszy kot/pies jako członek rodziny jest niczym w porównaniu do najgorszego ale człowieka, ludzie niewierzący są zagubieni i potrzebują pomocy. (Sorry ale ja nie czuje sie jakaś trędowata i zagubiona pff) aborcja to najgorsza zbrodnia nawet w przypadku zagrożenia życia i zdrowia matki, bądź wykrytego kalectwa dziecka, albo w przypadku gwałtu. ludzie są niczym, popiołem w porównaniu do boga i jego wszechmocy. Nie no ludzie, takie stężenie sprzeczności na jednej religii, że ręce opadają. A jak usłyszałam to o zabiciu zwierzęcia to płakac mi sie chciało, bo jestem szczególnie wrażliwa na tym punkcie.

Gość uwaga to pilne
kobieta nigdy nigdy nigdy nie jest ateistką, nawet jak mówi że jest

Gość sdfafad
uuuuu to chyba ktos kto u Was wykłada religie ma nierowno pod kopula.. ja wierze i nic co napisalam sie zgadza sie z moja wiara..

Gość jaroslaw k
po huka ty chodziszna religie przeciesz niemasz takiego obowiazku

w mojej klasie kilka osób nie chodziło na religię, wystarczyło że przynieśli kartkę od rodziców, z pozwoleniem na nieuczęszczanie na lekcje religii, następnie ksiądz przekazywał takie informacje do proboszcza, że dana osoba nie chodzi na katechezę. też często nie zgadzałam się z poglądami księdza który mnie uczył, jednak jakoś przeżyłam te 3 lata w liceum, chodząc na religię. ale chociaż mam pewność że nie będę musiała zaliczać katechezy z liceum wtedy gdy będę chciała wziąć ślub kościelny.

Gość jaroslaw k
ja jak chodzilem do szkoly tez myslalem ze religia jest obowiazkowa a to gowno prawda dzisiaj bym nie poszedl na ani jedna lekcie

Gość Religia
No dosłownie aż się we mnie zagotowało, ale siedziałam cicho, zresztą jak wszyscy. No litości! Nie wiecie może na jakich zasadach są przyjmowane zwolnienia z tego przedmiotu?

Gość sdfafad
po prostu prosisz o kartke ze zwolnieniem od wych. i rodzice podpisuja , a jak jestes pelnoletnia to Ty sama.

Gość jaroslaw k
poprostu piszesz ze niechceszuczeszczac na religie i sprawa zalatwiona

\"Czy ktoś z Was był/jest zwolniony z religii w szkole? Chciałabym mieć takie zwolnienie.\" Powinno się, zgodnie z konkordatem który wprowadzę możliwość nauki religii (wiadomo jakiej) w szkołach, przynosić zaświadczenie o chęci uczestnictwa w zajęciach religii.

Gość Religia
Chodzę, bo moja matka powiedziała, że zrobiłaby największy grzech, gdyby napisała takie zwolnienie. Bierzmowanie zaliczyłam, bo babka mi zapłaciła za chodzenie na spotkania.. żal, wiem Oo Ale kiedy ta szopka się skończyła to powiedziałam, że więcej tu moja noga nie postanie. Przecież to moje prawo wyboerać, czy chcę być w tej religi, czy nie. A moja matka jest uparta i ma średniowieczne poglądy.

i później na świadectwie bedziesz miec wpisane "nieuczęszczał/a" ale mówię, wystarczy zaświadczenie od rodziców i już ;)

pogadaj z rodzicami na spokojnie, chociaż w sumie wiem że taka rozmowa raczej spokojna nie będzie, "starsze" pokolenie już ak ma, że to co mówi kościół jest święte i tyle

Gość jaroslaw k
op cholewke chodzic na religie jak to najwieksza bajka w histori swiata to tak jakbys chodzila do domu babci czerwonego kapturka

Gość Religia
Tylko jak przekonać mamę, żeby to zwolnienie z religi podpisała. Ona jest wierząca i narazie trzyma sie zasady - w domu piekło, a w niedziele całą rodzinką popylamy do kościółka i pokazujemy jak nam dobrze. Nie dla mnie ten cyrk. Toczyłam kilkutygodniowe boje o msze w niedziele i dali mi spokój, ale moje argumenty woóle do nich nie docierały.

Gość jaroslaw k
poprostu przestan chodzic na religie i tyle ocena z tego przedmiotu niejest ci potrzebna do przyjecia do szkoly nikt na to uwagi nie zwraca

Gość Religia
Dziek za odpowiedzi. Argumentem mojej mamy najczęściej jest : "Nie ma mowy" i koniec tematu. Twierdzi, że to moje głupie wymysły, a przecież mam już troche lat i wiem co sie wokół mnie dzieje i nikt nie może za mnie decydować, przeciez to moje życie i moja wiara, albo moja niewiara. Proste, ale nie dla wszystkich.

Gość jaroslaw k
masz racie

do jaroslaw k ... nie jest tak jak mowisz ;/ jak nie pojdzie na ta religie to beda jej to liczyc jako ucieczke i obniza stopien z zachowania. Dlatego pisze sie zwolnienia :)

Gość jaroslaw k
niemaja prawa ci wliczac religi do stopnia z zachowania skoro sam stopien z religi nie wlicza sie do sredniej

Gość Religia
..a już wiem, jaka będzie awantura, jeśli już łaskawie zechce mnie wysłuchać i nie wyjdzie w trakcie, bo ma ważniejsze sprawy. A jeszcze kiedyś mówiła, że w szkole będa na mnie krzywo patrzeć. Nie sądze, nie wszyscy sa tak nietorelancyjni jak ona. Ona nie zrozumie, że będąc osobą niewierzącą nie będe zabijać, kraść, ćpać - taki uważający sie za wielkiego katolika nie zaopiekuje sie psem koczującym na ulicy, nie będzie wolontariuszem, nie będzie wrażliwy na ziwerzęce i ludzkie cierpienie. A ja tymi cechami, chce udowodnić, że nie jestem taka zła mimo, że nie chodze do koscioła.

Gość Religia
Z tego co wiem, religia sie już wlicza do średniej, w tamtym roku się wliczała, chyba, że się przez rok coś znów zmieniło.

Gość sdfghjklollioioi
ile masz lat? ja w liceum sama sobie takie zwolnienie napisalam za pomoca kolezanki ,nikt o nic niepytal :P

Gość sdfghjklollioioi
albo sama napisz ze to sie nie godzi z twoim swiatopogladem :P

Gość Religia
Zapytam wychowawczyni gdzie mam takie coś złożyć, ciekawe czy będzie mnie gonić z krzyżykiem i krzyczeć, że jestem opętana przez szatana, straszne rzeczy:D

Gość Religia
Mam pytanie - jakich argumentów użyć, aby przemówiły one do mojej mamy? MKusze z nią dzisiaj pogadać i sie zastanawiam, co jej powiem, chce rzeczowo jej sprawe przedstawic a nie "nie bede chodzic bo nie i juz i dlatego, że mi sie nie chce" bo cały czas tak myśli.

Gość Religia
Jestem w pierwszej liceum - ktoś pytał.

Gość Julitkatkatka
Że to Twoje życie, że nie może zmusić Cię do chodzenia na religie, że masz swój rozum i ona nie może decydować o Twoim życiu duchowym, że każdy ma wolny wybór i zmuszanie nic nie da a może p0rzynieść odwrotny skutek, bo Ty za dwa lata i tak zrobisz co zechcesz, a będziesz mieć tylko żal do matki, że wlazła butami w Twoją sferę duchową. Oan ma za zadanie prowadzić Cię w dobrym kierunku, radzić, wspierać, przestrzegać, a nie zmuszać do swojej religii nawet tego nie argumentując.